NEĆU OD NJEGA DA SE ODVAJAM DO KRAJA ŽIVOTA! Ove reči rekao je Sloba o Senti - NAJBOLJEM TAJNOM AGENTU na Balkanu

Mnogo je voleo životinje, naročito pse, često je i viđan kako šeta svog vučijaka. Od ostalih dokolica bio je pasionirani ljubitelj tenisa. Sve što niste mogli da čujete o čuvenom telohranitelju Slobodana Miloševića

  • 56

Bio je najverniji "drug" i čuvar predsednika SRJ Slobodana Miloševića, slavom ovenčan na Gazimestanu. Telegraf.rs vam donosi priču o čoveku koji je ulivao strah i poštovanje, a za njegovo ime vezane su mnoge teorije zavere i misterije - KO JE SENTA MILENKOVIĆ?

Senta Milenković: Nisam Dačićev telohranitelj, ja sam u penziji!

Milenković, dugogodišnji telohranitelj Slobodana Miloševića preminuo je na VMA, a njegova smrt kao i život odmah su izazvale brojne teorije zavere, a beogradski mediji preneli su čak i informaciju da je čuveni Senta preminuo od SVINJSKOG GRIPA!

Preminuo Senta Milenković, dugogodišnji telohranitelj Slobodana Miloševića

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ono što je za sada zvanična verzija je ta da je policijski general u penziji preminuo oko podneva na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a u bolnici je bio oko dva meseca.

Senta je punih 11 godina bio Miloševićev prvi pratilac i njegova verna senka, a u narodu postao poznat kada je na pomenu 600. godina Kosovskog boja, statirao iza leđa tadašnjeg šefa države, Slobodana Miloševića s rukom na oružju, ispod sakoa.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Stajao je uz Slobu na Gazimestanu 1989. godine, na samom početak uspona Miloševića na političkoj lestvici Srbije. Ipak, dugogodišnji verni pratilac bivšeg predsednika Jugoslavije nije bio uz njega tokom hapšenja, koje je pratila pucnjava u vili u Užičkoj ulici.

U toku svog angažmana kao Miloševićev telohranitelj, Senta je bio čuvar Marka Miloševića i Slobin lični vozač.A koliko je Milošević bio oduševljen Milenkovićev najbolje govori rečenica predsednika SRJ koju su svi mediji često navodili: "Od ovog čoveka neću se odvajati do kraja života".

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Jedna od anegdota ili priča za koju svi u Srbiji znaju bila je i ona iz 7. marta 1992. kada je Senta u "tojoti karini 2", vozio Slobodana Miloševića, kad je na njih u Ulici vojvode Putnika, iz suprotnog smera naletelo drugo vozilo. Skrenuo je i udario u betonski zid. Milošević je primljen na VMA, ukazana mu je medicinska pomoć i pušten je na kućno lečenje, zbog lakšeg potresa mozga, zbog čega i nije otišao na pregovore u Brisel. Posle se čulo da je Senta, navodno sve iscenirao kako bi poštedeo šefa od neprijateljske diplomatije EU.

Ova epizoda dobrodošla je studentima u zimskom protestu 1996/97. da se našale i pokažu da, osim što ima onih što čuvaju i voze predsednika, ima ko i da mu piše. Na transparentima su ispisali: "Slobo, ne menjaj vozača" i "Senta, majstore".

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Pričalo se da je Senta, navodno iscenirao nezgodu kako bi Miloševića poštedeo odlaska u Brisel i neprijateljske diplomatije.

Milenković je bio poznat i po pretnjama studentima u vreme protesta, kojima je ispred nosa pretio pištoljem uz vulgarne komentare. Za odano služenje pokojnom predsedniku, pisali su beogradski mediji, dobio je čin generala – majora 1997. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Senta koji je svetlo dana ugledao u okolini Vladičinog Hana, a s obzirom na "praznine" u zvaničnoj (dostupnoj) biografiji izgleda da je Milenković osim šefa, bivšeg predsednika Jugoslavije, dobro čuvao i svoju privatnost.

Mnogo je voleo životinje, naročito pse, često je i viđan kako šeta svog vučijaka. Od ostalih dokolica bio je pasionirani ljubitelj tenisa i često je bio učesnik raznih turnira u kom su učestvovale poznate ličnosti.

Posle srednje, upisao je Višu školu unutrašnjih poslova u Zemunu. Školski drug bio mu je pokojni Radovan Stojičić Badža.

Već je uveliko čuvao Miloševića, kad je upisao Defektološki fakultet u Beogradu, 1992. godine. U ekskurziju, poznatiju kao "omiljena policijska diploma", upustio se "pod stare dane" radi napredovanja u službi.

Kao đak pokazao je da je dobar džudista. Posle škole sa pokojnim Badžom "službovao" je u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici. Poznavaoci "organa" vele da je jedan od pripadnika "strunjača elite"(mladića jakih pesnica, sposobnih i spremnih džudista) koje je Badža ubacio u specijalne odrede. Poznavaoci ćutologa iz Južne Srbije (kako su ga kolege zvale) navode da je, pre nego što je postao senka Slobine senke, radio na surčinskom aerodromu. Šta, ne zna se. Zna se da se jedini dobrovoljno prijavio da čuva predsednika "svih Srba". Da li mu je to "savetovao" Badža, nije ni bitno.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xa xa xa

    29. februar 2016 | 13:57

    Voleo je zivotinje pa je cuvao slobu,lepo ga je sacuvao,cim je osetio gusto posle 5-og oktobra nestao je.ostao samo sinisa vucinic.

  • Ss

    1. mart 2016 | 16:24

    Slobo je najgori presedniki nacionalista zato je ukopan pod drvo ko pas

  • Imenjak

    29. februar 2016 | 14:33

    Kako samo smeju da ga spomenu ruganje naciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA