SPECIJALCI VOJSKE SRBIJE NAJJAČI SU NA BALKANU! Evo koliko košta obuka ovih ELITNIH VOJNIKA

Obuka oficira i profesionalnih vojnika jedna je od najvećih stavki vojnog budžeta koja iznosi i do milion evra, ali Vojska Srbije time dobija stub odbrane zemlje

Rado ide Srbin u vojnike, dva ga vuku, a trojica tuku, reči su pesme Riblje čorbe koja je pravi hit. Da je Bora Đorđević opisao pravu sliku Srbije nema sumnje. Ipak sve češće slušamo o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka, a to čak obećavaju i pojedine stranke u izbornoj kampanji za vanredne parlamentarne izbore. Telegraf.rs vam donosi računicu - koliko košta da Vojska Srbije dobije prave specijalce kojima se svet divi!

DA LI SE VRAĆA SLUŽENJE VOJSKE U SRBIJI? Dve trećine Srba ZA uvođenje OBAVEZNOG VOJNOG ROKA!

Srbija u poređenju sa komšijama u regionu ima najbrojnije oružane snage u odnosu na broj stanovnika, ali sve to "papreno košta", a ta računica prema zvaničnim podacima iznosi godišnje i do dvadeset sedam milijardi dinara.

SRBIJA SPREMNA ZA VOJNI POZIV: Evo šta su Srbi rekli da li treba da se ponovo UVEDE OBAVEZNO SLUŽENJE VOJSKE!

Foto: Twitter/@mo_i_vs Foto: Twitter/@mo_i_vs

Školovanje jednog kadeta na Vojnoj akademiji prema vojnom cenovniku prosečno iznosi oko 400.000 dinara godišnje.

Ta obuka može se reći spada u jeftinije jer obrazovanje, praktična obuka, specijalizacija i održavanje forme na složenim borbenim sistemima kakva se koristi u avijaciji ili PVO dostiže i do milion evra.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sa druge strane najskuplje je školovanje pilota lovačkih aviona kao i operatora na raketnim i artiljerijskim sistemima. Ali tu vrtoglavim ciframa nije kraj...

Iako precizni podaci za sada ne postoje, a kako prenose beogradski mediji procenjuje se da najosnovniji vojni trening iznosi oko sto hiljada dinara, a obuka nišandžije na tenku oko dvesta četrdeset hiljada dinara. U ovaj iznos ulaze potrošeni projektili, amortizacija sredstava kao i ostali troškovi.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

U Ministarstvu odbrane objašnjavaju da obuka oficira i vojnika nije jeftina ali da se na njoj bazira efikasnost svake armije.

"Profesionalni vojnik prolazi obaveznu obuku i stiče specijalnost koju kasnije primenjuje tokom cele karijere. Najteži zadatak je održavanje tako stečene forme", ističu u Ministarstvu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Oni tvrde da je u vreme služenja vojnog roka obuka trajala gotovo neprekidno i da je neuporedivo više koštala.

Vojni propisi predviđaju obavezu oficira da se državi radom oduži na školovanju. Prilikom upisa na Vojnu akademiju kadet se obavezuje da će četvorogodišnje školovanje otplatiti dvostruko dužim nošenjem oficirske uniforme.

Foto-ilustracija: Tanjug/Dimitrije Nikolić Foto-ilustracija: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Onima koji žele da uniformu skinu pre vremena ispostavlja se račun na kome je taksativno nabrojan svaki državni dinar koji je potrošen tokom boravka na Vojnoj akademiji. 

Za razliku od oficira, obuka vojnika ne podleže krutom cenovniku i obavezi vraćanja novca. Od početka profesionalizacije vojske 2010. godine, ugovore je potpisalo sedam hiljada i petsto vojnika, a službu je napustilo oko tri hiljade mladića i devojaka.

Foto: mod.gov.rs Foto: mod.gov.rs

Države EU poslednjih godina smanjile su izdvajanja za oružane snage i svela ih približno na dva odsto BDP-a, što se pravda ekonomskom krizom ali i promenom rizika i pretnji.

Vojni budžet Srbije nešto je manji ali dovoljan za izvršavanje svih zadataka, a za oružane snage, među državama regiona najviše izdvaja Grčka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    6. mart 2016 | 12:11

    63.pad.br zauvek!!!!

  • Raska(Srbija)

    6. mart 2016 | 13:12

    Ne lažite narod više i ne prenosite lažnu sliku!Bacio bih peglu uvek kada citam ovakve gluposti,jer sam i sam pripadnik vojske Srbije i znam kakvo bedno stanje je u istoj.Oprema smesna,plate i uslovi rada katastrofalni,a sistem smesan.Mogli bi da ratujemo sa silom kakva je Bosna recimo i to je nas maximum.To je najrealnija slika!Od kada je dosao Vucic stanje i moral vojnika su jos mnogo gori,da se zna!

  • aha

    6. mart 2016 | 16:14

    Preslatko, a da dodje do rata opet bi regrutovali civile koji bi ratovali, dok bi se oficiri i ostali na koje se bacaju milioni, izlezavali po kancelarijama i kasarnama. Vojska nam je najslabija u regionu, pogledajte kakva je Grcka vojska sa 400 aviona i 3 000 tenkova, pa cete videti sta je prava vojska.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA