ČARLS I KAMILA U SRBIJI: Princ se zvanicama u Skupštini obratio na srpskom jeziku (FOTO) (VIDEO)

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola nastavljaju danas posetu Srbiji odlaskom u Novi Sad, a na kraju dana biće gosti prijema u Narodnoj skupštini Srbije gde će princ Čarls imati i jedino javno obraćanje

  • 7

 19:45 Javno obraćanje princa Čarlsa koje će biti i jedino tokom posete regionu, a govor će trajati sedam minuta.

18:15 Okupljanje zvanica pred prijem u parlamentu. U Narodnoj skupštini večeras se održava svečani prijem u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola, a zvanice, kojih bi trebalo da bude oko 200 i to iz svih oblasti života, pristižu u zgradu Skupštine. 

Među njima su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkve, kulturnog i javnog života - Nebojša Bradić, Goran Bregović, Gordan Kičić, Vladeta Janković, Rodoljub Šabić, Toplica Spasojević...

Na ulasku u parlament princ od Velsa je nazdravio uz rakiju, uz zvuke gajdi.

Orkestar na prijemu svira pesme čuvene britanske grupe "Bitlsi", kao i srpske pesme poput "Tamo daleko" iz Prvog svetskog rata...

- Očekujem značajnu poruku za čitav region koji je obišao, jer je Zapadni Balkan u poslednje vreme veoma bitan deo Evrope, poruku deljenja jednakih vrednosti za zemljama EU, pa i sa Velikom Britanijom i poruku da je prošlost ono čega treba da se sećamo, a ne da stalno pričamo o tome, nego o izgradnji zajedničke budućnosti - rekla je ranije danas predsednica Skupštine Maja Gojković.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema predviđenom protokolu, princa od Velsa i vojvotkinju od Kornvola ispred Doma Narodne skupštine dočekaće predsednica Skupštine sa kojom će princ Čarls uoči prijema imati kratak razgovor u salonu princa Pavla.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona će princu Čarlsu pokloniti "srpsko ćirilično tkanje", odnosno oslikanu azbuku na specijalnom papiru, uramljenu u okvir u duborezu, dok su za vojvotkinju pripremljene rukavice, rad domaće dizajnerke, budući da se vojvotkinja zalaže za podsticanje ženskog preduzetništva.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U njihovu čast biće priređena izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije, koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Među njima, veliki doprinos i neprocenjivu pomoć Srbiji pružile su Flora Sends, Mejbl Kler Stobart, doktorke Elsi Ingliš, Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Izabel Emsli Gelovej Haton, ciji su portreti izloženi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Učešćem na prijemu prinčevski završava posetu Srbiji.

Oni su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

16:30 Očekuje se povratak naslednika britanske krune u Beograd

14:00 Dok je princ Čarls obilazio manastir Kovilj

vojvotkinja Kamila bila je u Sremskim Karlovcima gde je bila gošća događaja "Food is great" na kome su predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrela se i sa proizvodačima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

13:30 Princ Čarls tokom posete manastiru Kovilj imao je priliku da čuje tri pesme koje je na srpskom i engleskom otpevao monaški hor kao i da se provoza čamcem po Koviljskom ritu.

Princ Čarls i Kamila, manastir Kovilj

Monasi su princa od Velsa upoznali su istorijom manastira, kao i sa radom rehabilitacionog centra za zavisnike od droge "Zemlja živih".

Princ Čarls i Kamila, manastir Kovilj

Posle toga, episkopi, monasi i princ su se povukli u prostorije manastira gde su nastavili razgovore.

 

Princ Čarls i Kamila, manastir Kovilj

13:10 Princ Čarls stigao je u manastir Kovilj, gde ga je dočekao episkop bački Irinej i episkop zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Princ Čarls i Kamila, manastir Kovilj

Kada je ušao u manastir, oglasila su se crkvena zvona.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

12:30 Nakon obilaska Galerije Matice srpske, prinčevski par se uputio ka manastiru Kovilj. 12:14 Princ od Velsa i njegova supruga stigli su u Galeriju Matice srpske, gde su se susreli sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu "Moving Museums", koji ogranizuje "Britanski savet".

11:51 Kraljevski par trenutno prolazi kroz Zmaj Jovinu ulicu, gde se okupilo nekoliko stotina građana, koji žele da se pozdrave sa princom i fotografišu. Princ se redom rukujuje sa Novosođanima.

11:44 Posle šetnje centrom Novog Sada i nakon završetka kulturnog programa u Katoličkoj porti, princ Čarls  otkrio je  memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11:40 Delegacija je poslušala i romski bend GRUBB iz Beograda koji su otpevali pesmu "Đelem đelem".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

11:30 Princ Čarls i Kamila, ušli su van protokola u Katedralu "Imena Marijinog". Nakog toga prišli su okupljenim Novosađanima. Čarls se rukovao sa njima, govorio im kako je lep Novi Sad.  Kamila je u jednom trenutku primetila momka sa punim rukama raznih kesa, koji se upravo vratio iz kupovine, i doviknula mu uz osmeh: "Danas je baš divan dan za šoping!". Mladić je bio potpuno zatečen i zbunjen, samo blago se osmehnuo, i nastavio dalje.

10:55 Princ Čarls i njegova supruga Kamila prisustvuju kulturnom programu u Katoličkoj porti u Novom Sadu. Za njih je ispred porte priređen svečani doček uz orkestar "Triorca" Muzičke škole "Isidor Bajić" koji su izveli numeru Čajkovskog, odlomak iz "Uspavane lepotice" a događaj prati i veliki broj domaćih i stranih novinarskih ekipa. Veliki broj Novosađana okupio se na centralnom gradskom trgu u blizini Porte da dočeka kraljevski par. Princ Čarls i njegova supruga Kamila  obišli su  i improvizovanu pijacu sa narodnim rukotvorinama

Oni su pred Katoličku portu stigli zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon.

Ispred Katoličke porte su i zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, kao i princeza Jelisaveta Karađorđević.

PRVI DAN ČARLSOVE I KAMILINE POSETE SRBIJI završen u Domu garde na večeri sa Vučićem (FOTO) (VIDEO)

Na kraju posete, po povratku u Beograd, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

( Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    17. mart 2016 | 12:02

    Razbiše jugu u paramove parčiće. Deco , Evo vam ova ludaja . Ja ću je brečiti o zemlju. A vi je posle sastavite. Kakva je i bila. Sećam se jednog. Običnog paora. Koji ovo reče. Ja bih samo dodao. A posle ćemo se praviti da ništa nije bilo. I mi u tome učestvovali nismo.

  • Mirko

    17. mart 2016 | 12:42

    Sramota

  • Bohor

    18. mart 2016 | 02:12

    Božović, sramota i bruka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA