U NAJKRVAVIJEM MESTU SFRJ TITO JE ZARADIO OGROMAN NOVAC! Najnoviji detalji sa Golog otoka potresli su Balkan (FOTO)

- Samo na drvetu, u jednom polugodištu, Tito i SFRJ su na Golom otoku zaradili oko 700.000 današnjih dolara - tvrdi istoričar iz Zagreba

Nekada najdublja tajna Titove Jugoslavije, za koju, kako se verovalo, je znalo samo četiri čoveka u SFRJ – Goli otok, a na kome su zverski mučeni i ubijani protivnici komunističkog režima danas je GRAD DUHOVA. Ipak mitovi i legende o ovom mestu i dalje su aktuelni na Balkanu. Decenijama se Jugoslavijom širila priča da se u logoru na Golom otoku tucao kamen. Danas se, međutim, pokazuje da to uveliko nije bilo tako.

 

OVO JE NAJKRVAVIJE MESTO NA BALKANU: Ušli smo u TITOV ZABRANJENI LOGOR gde je UBIJAO "svoje partizane"! (FOTO)

 

Kako za Express.hr tvrdi istoričar Martin Prevšić komunistički režim je logor u doba hladnoratovske blokade sa Istoka i Zapada pretvorio u isplativi ekonomski projekat koji je Jugoslaviji donosio značajne devize.

 

Ušli smo u PETROVU RUPU, tu je Tito ubijao "svoje partizane" i klao ih kašikom! (FOTO)

 

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

Istoričar Martin Previšić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu na jesen će objaviti knjigu o višegodišnjim istraživanjima u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu i Arhivu Jugoslavije u Beogradu. Uz stotine dokumenata o Informbirou i Golom otoku, kao i dosijea logoraša, Previšić je prikupio svedočanstva 40-ak zatvorenika. A i nekoliko visokih službenika Udbe.

 

(SVETSKA EKSKLUZIVA) ISPOVEST PRVOG ROBIJAŠA S GOLOG OTOKA: Ovaj čovek zna sve tajne NAJKRVAVIJEG MESTA NA BALKANU!

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

Za razdoblje od 1948. do 1956. Previšić je otkrio da je kroz Goli otok prošlo 13.000 zatvorenika koji se nisu prilagodili na partijsku lojalnost.

 

ZOVU ME MRTVI DRUGOVI SA GOLOG OTOKA DA IM SE VRATIM: Ovo je poslednji robijaš u Titovom logoru! (FOTO)

 

Umrlo ih je oko 300, najviše od epidemije tifusa 1951. sve ukupno s logorima na otocima Sveti Grgur i Ugljan, zatim Bileći, Stolcu i Ramskom ritu, te zatvorima u Požarevcu i Staroj Gradiški, Previšić je došao do broja od 15.377 zatvorenika i 399 umrlih. Previšić nalazi i praktični argument za potvrdu tih brojeva:

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

- S obzirom na to da je u barakama živelo po 250 ljudi, to znači da je na Golom otoku moglo u isto vreme biti maksimalno oko 4300 ljudi, kao što je i bilo u leto 1951.- računa Previšić.

 

Posle 1956. logor su pretvorili u običan zatvor. Sledeći mit koji je Previšić oborio jeste onaj da su tamo logoraši samo razbijali kamenje.

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

- Ali režim nije bio tako nepraktičan i logorski sistem bio je napravljen kao izdašan biznis. Udba je osnovala niz radionica i industrijskih pogona - kaže Previšić, u kojima su logoraši proizvodili nameštaj, tabakere, muštikle i slične proizvode.

 

Pouzdaniji logoraši su na Velebitu sekli stabla i žičarom ih prevozili do obale, a potom brodovima do strugare na ostrvu, gde su drvo obrađivali i na kraju slali u Italiju.

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

Za proizvodnju šljunka, takođe za Italiju, imali su veliku drobilicu kamena. U brodogradilištu su popravljali manje brodove i izrađivali različite čelične konstrukcije, a nakon 1953. pokrenuli su i proizvodnju teraco pločica.

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

- Razbijali su oni i kamen, ali samo dok bi ih prisiljavali na revidiranje političkih stavova. Logoraši su svo vreme zarađivali za državu, što i nije čudno. U doba sukoba Tito–Staljin Jugoslavija je bila u izolaciji sa Istoka, a jedno vreme i sa Zapada. Nije bilo deviza i neko ih je trebao zarađivati. Svi poslovi odvijali su se preko Udbina ‘preduzeća Mermer’, koje je preko ispostave u Rijeci, gde je čak postojao Udbin salon, organizovao se legalni državni šverc kamena, drva i nameštaja iz Jugoslavije prema Italiji. Samo na drvetu u jednom su polugodištu zaradili oko 700.000 današnjih dolara - ističe Previšić i dodaje da se mnogi logoraši sećaju kako su na Goli otok u doba izolacije dolazili brojni italijanski brodovi u koji su utovarali drvo, tucanik i drugi materijal, a potom sve to odvozili u Italiju.

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

Da su se ovde pored kamenja proizvodili i luksuzni nameštaji, kao i najbolji kamen u svojim ispovestima za Telegraf.rs potvrdili su nekadašnji zatvorenici Pavle Ravlić i Radovan Hrast, a njihova svedočenja o stravičnom mučenju na Golom otoku pročitajte OVDE! I OVDE!

 

Foto: D.Zlojutro

Foto: D.Zlojutro

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    21. mart 2016 | 08:37

    A sada cveta - niljadu cvetova... (Zato ce i izbori biti na "Cveti".Nikada vise, nece biti besplatno skolovanje,zdravstvo,odlazak na more.Pasos SFRJ jr najcesce - kraden.A vi i dalje pkjujte to vreme ,u kome ste,mozda i neku skolu zavrsili.Naravno - besplatno.)...

  • Yugo

    21. mart 2016 | 00:01

    Tito je bio babo za sve u SFRJ niko nije smeo da se ziv cuje a gledaj sada kako bagra laje svuda na prostoru bivse YU

  • Gile

    20. mart 2016 | 22:14

    Zar nije jasenovac najkrvavije mesto na balkanu, pakao na zemlji koga su se i nacisti gadili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA