NEMAČKA SE ZALAŽE ZA SRBIJU U EU! Ditman o podršci Berlina za otvaranje poglavlja 23 i 24

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da će se Nemačka u Briselu založiti da poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, budu otvorena u prvoj polovini ove godine

  • 5

U intervjuu "Večernjim novostima" nemački ambasador Aksel Ditman istakao je da članstvo Srbije u NATO nije uslov za ulazak u EU, kao ni priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ditman je istakao da ima još posla u oblastima vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosuđa, slobode mišljenja, te dodao da je važno zadržati reformski tempo, bez obzira na izbore.

Upitan mogu li dešavanja u vezi sa haškim procesom lideru SRS Vojislavu Šešelju da uspori Srbiju ka EU, s obzirom da se za otvaranje poglavlja 23 čeka saglasnost Hrvatske, odakle najavljuju da će nas blokirati, Ditman kaže da je važno da Srbija ispuni sve obaveze potpune saradnje sa Hagom, ali da ne želi da komentariše pojedinačne korake u tom postupku.

- Što se tiče poglavlja 23 i 24 Vlada Srbije je dostavom akcionih planova formalno ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja i založićemo se da se to desi - kaže Ditman.

On je istakao da je unapređenje i jačanje regionalne saradnje centralni zadatak, te da Nemačka u tome podržava Srbiju i druge zemlje u regionu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ocenjuje da su poslednjih godina postignuti važni pomaci, posebno tokom Berlinskog procesa.

"Prvenstveno je to zadatak samih država da regulišu bilateralne odnose i da ih unapređuju. Ali i za Evropu je važno da ovaj region uspešno sarađuje", rekao je Ditman.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Ditman navodi da se aktivnosti nastavljaju natehničkom nivou, jer treba implementirati niz postignutih dogovora, uključujući i formiranje ZSO.

"Treba definisati i nove teme koje će se rešavati u dijalogu, kako bi se postigao glavni cilj, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa", naveo je Ditman.

Govoreći o investicijama, Ditman je istakao da ima najava pojedinih kompanija da su zainteresovane za nove investicije u Srbiji.

"Ovde već posluje više od 350 nemačkih firmi, koje su do sada uložile iše od 1.7 milijardi evra i otvorile više od 30.000 radnih mesta. Optimista sam i da će već prisutne firme proširiti biznis ovde", rekao je Ditman.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki st.

    21. mart 2016 | 12:58

    Ne mislite valjda da su Bugari i Rumuni ekspresno primljeni zato što su bolji ?

  • SRB IN

    21. mart 2016 | 22:44

    Izgleda da ce komsije da ga prime do kraja ovoga puta. Kurcobesaju se samo bez veze a znaju da ih niko nista ne pita u EU.

  • Peca

    21. mart 2016 | 11:22

    Auuu,blago nama kad nas nemci vole...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA