SAČUVAĆEMO I ODBRANITI RTB BOR! Vučić obećao spas preduzeća od koga živi ceo istok Srbije

Nakon što mu je konsultantska kuća McKinsey predstavila studiju za RTB Bor Aleksandar Vučić izjavio je da svi treba da znaju da će RTB da opstane jer je to veliko i važno preduzeće za našu zemlju, od koga živi gotovo ceo istok Srbije

Potvrđujući da je razgovarao sa predstavnicima firme McKinsey i da je upoznat sa glavnim elementima studije za RTB Bor koju je izradila ova konsultantska kuća, premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa novinarima istakao da će o tome više detalja izneti kada pročita celu studiju i kada vlada bude o tome odlučivala.

- Radnici treba da znaju da će RTB da opstane jer je to veliko i važno preduzeće za našu zemlju. Od njega živi gotovo ceo istok Srbije. Reč je o tome, kako je istakao, da moramo sebe da promenimo, da reformišemo preduzeće.

Bor povećava kapacitet prerade na - POLA MILIONA TONA koncentrata! (FOTO)

Da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu potvrdio je i ministar privrede Željko Sertić. On je, nakon obilaska fabrike „Plamen“ u Inđiji, istakao da je studija konsultanata ohrabrujuća za žitelje Bora, ali i čitavog regiona.

- To je ohrabrujuće i za nas, da možemo da računamo da u budućnosti to preduzeće može da bude konsolidovano kako bi nastavilo da nosi ekonomski život čitavog tog regiona – rekao je Sertić novinarima, naglašavajući da je i on sam, nakon što je video studiju, mnogo više optimista kada je reč o RTB-u Bor nego pre mesec dana.

Ministar privrede dodao je da bi u naredne dve nedelje trebalo da bude definisan detaljan plan opstanka preduzeća i ocenio da bi za godinu do godinu i po RTB Bor, nakon što se „utegne“, mogao da posluje po tržišnim principima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

-Ono što je važno jeste da napravimo plan koji bi u naredne dve nedelje trebalo da definišemo do detalja i predstavimo ga, ne samo premijeru, a da zajedno sa menadžmentom RTB-a Bor krenemo u njegovu realizaciju. Razumete da ne mogu da pričam o detaljima, ali dve stvari su ključne – mišljenje konsultanske kuće McKinsey je stručno, a oni smatraju da RTB Bor ima ozbiljnu perspektivu. Druga ključna stvar je da su potvrdili našu bojazan da je potrebna promena u smislu rukovođenja preduzećem, tehnološkim procesima – rekao je ministar privrede.

Foto/press@rtb.rs Foto/press@rtb.rs

Upitan kako prevazići problem niske cene bakra u svetu, Sertić je podsetio da je cena bakra, iako niska, u prethodnom periodu ipak porasla sa 4.300 na oko 5.000 dolara po toni i ocenio to kao dobar pomak.

- Danas kompanije u svetu koje se bave tom delatnošću posluju s gubitkom, pa i naša, to nije tajna. Ima perioda kada se zarađuje i kada se prave gubici, to su svetski trendovi i ne možemo da budemo van toga. Ali, važno je da ne dižemo paniku i da ne stavljamo sve firme u isti koš. RTB Bor i smederevska „Železara“ imaju svoje tržište i mogu da rade. Važno je samo da mi utegnemo to poslovanje finansijski i ekonomski, kako rade sve kompanije – poručio je ministar privrede.

Podvrđujući i u emisiji na kanalu „Hepi“ televizije da mu je tim stručnjaka konsultantske kuće McKinsey predstavio studiju za RTB Bor, jedno od 17 strateških preduzeća čija sudbina mora da se reši do 31. maja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao:

- Sačuvaćemo i odbraniti RTB Bor i za to ćemo tražiti podršku Svetske banke! Bez njihove podrške ne možemo to da uradimo.

( Telegraf.rs )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosta S

    23. mart 2016 | 15:58

    Stvarno bih voleo da doživim da jedna vlast ozbiljno razmisli o partneru RTB Bor i da se taj problem reši na duži period. To je gigant od kog živi mnogo porodica i ne sme se dozvoliti njegovo propadanje.

  • Velja

    23. mart 2016 | 15:57

    RTB BOR moze postati profitabilan, siguran sam da Vucic ima resenje i da ce Bor uskoro poceti da se razvija.

  • Гале

    23. mart 2016 | 16:01

    Од виталног је значаја за нашу привреду да се омогући РТБ Бору да опстане и да живне.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA