EVO KAKO JE PRESUĐENO ŠEŠELJU: Pročitajte navode odluke suda u Hagu

Sudija sat i po vremena čitao sažetu verziju presude: Ni po jednoj tački optužnice, optuženi nije kriv!

  • 10

Pre nego što je Vojislav Šešelj u 11:24 osobođen po svim tačkama optužnice, u Hagu je otpočeto čitanje presude zahvaljivanjem zaposlenima suda i citiranjem sažetka optužnice. U procesu koji je započet 7. novembra 2007. saslušano je 29 svedoka.

ŠEŠELJ TRAŽI 14 MILIONA EVRA OD HAGA: Lider SRS najavio odštetni zahtev za 12 godina provedenih iza rešetaka

10:10 Optužnica ga tereti za udruženi zločinački pothvat s ciljem da se ostvari ujedinjeno područje na teritoriju bivše Jugoslavije za Srbe nasiljem i primenom sile na stanovništvo. Povezan je sa zločinima, jer je sudelovao kroz delovanje paravojnih jedinica, četnika i poticao ih je, davajući čin vojvode pripadnicima, koje je i sam imao.

Foto: Wikipedia/J budissin Foto: Wikipedia/J budissin

Pored vojne propagande i poticanja na mržnju protiv nesrba, sprovodio je regrutaciju dobrovoljaca, što je vodilo ubistvima, nasilju i okrutnom postupanju nad civilima, kao i uništavanju imovine.

"Naročito je potsticao na mržnju prema Hrvatima u Vukovaru i na njihovu deportaciju", navela je optužba.

10:15 "Vojislav Šešelj smatra da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Branio se sam i nije zvao svedoke, niti je hteo da izvodi dokaze", izrečeno je na sudu. Ipak, učestvovao je u prvom delu suđenja, koje je smatrao politički montiranim. Njegova obrambena strategija je postala razrađenija tokom vremena. Negirao je motive koji mu se stavljaju na teret, naveo je da nije imao vojnu ulogu.

Pogledajte šta je Šešelj rekao posle oslobađajuće presude (VIDEO)

"Četnički vojvoda" nije vojno odlikovanje, a pripadnici oružanih formacija su bili lokalni ljudi, koji nisu poslati na udaljena ratišta", sažima se u Šešeljevoj odbrani. Predstavljao je Srbe kao žrtve muslimanske i hrvatske agresije, koju su sami započeli, dok su Srbi branili zakone. Regrutaciju je zato smatrao legitimnim činom obrane Srba.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

10:32 Veću predočeni ogromni dokazi vezani za hronologiju raspada bivše Jugoslavije. Šešelj i Vuk Drašković osnovali su SPO, pa je Šešelj nakon nesuglasica s njim osnovao Srpski četnički pokret. Šešelj i Nikolić osnivaju SRS.

MOŽDA SAM MOGAO BAR MALO DA DOBIJEM, DA NE BI BESNELI NEPRIJATELJI SRBA: Ovako je Šešelj ocenio svoju presudu

10:37 Veće je raspravljalo o kontroverznom pitanju identifikacije dobrovoljaca četničkog pokreta, odnosno "šešeljevaca" - taj izraz se mešao s izrazom "četnik", nacionalističkim borcem koji je prigrlio njegovu ideologiju. Veće je konstatovalo da se regrutacija najčešće događala u SRS-u u Begoradu, ali događalo se i na opštinskom nivou. Nije sporno da su slati na teritorije Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Članstvo u SRS-u nije bilo presudno.

"Ako je Šešelj imao autoritet nad dobrovoljcima, oni mu ipak nisu bili potčinjeni kada su delovali u vojnim operacijama", naveo je sudija.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

10:42 Veće je istražilo hijerarhijski odnos Šešelja prema paravojnim jedinicama, kao što su Arkanovi "Tigrovi", "Beli orlovi", odred Dušan Silni, Crvene beretke, Jedinica za specijalne operacije, Žute ose, odred Vasilije Vidović, Srpska garda i druge paravnojne skupine. Nema dovoljno dokaza da postoji povezanost s tim grupama.

JEDNI SE RADUJU, DRUGI PLJUJU: Rat na Tviteru posle oslobađajuće presude Šešelju

"Vojin Vučković, zvan Žućo, bio je zapovednik jedinice srpskih dobrovoljaca, zvane Žute ose. Dušan Vučković Repić i osoba s nadimkom Topola takođe su bili pripadnici jedinice. Šešelj se od njih distancirao nakon ubistava u Zvorniku", naveo je sudija.

10:50 Većina članova veća zaključila je, ne zanemarući govor mržnje, da nije učestvovao u razmeni kuća u Hrtkovcima, koje su povezane s proterivanjem. "Ne postoje bitni pravni elementi za kaznenu odgovornost za zločine protiv čovečnosti", kazao je.

10:52 Veće većinom smatra da tužilac nije ponudio dovoljno dokaza da bi se utvrdilo da lisu počinjena ubistva nesprskih zatočenika na brdu Žuć kod Sarajeva i zločini u Vukovaru.

11:02 Projekat Velike Srbije, koji se pripisuje Šešelju, je a priori politički, a ne kriminalni cilj. Bio je vođen političkom strašću stvaranja Velike Srbije, a stvaranje formacije ne predstavlja kazneno delo, navodi veće. Nije cilj bio činjenje kaznenih dela, već podrška ratnim naporima.

11:11 Dokazi pokazuju da su se srpski, hrvatski i muslimanski stanovnici sami naoružavali. Veće smatra da postoje razumni temelji da srpski okupatori nisu želeli da se izbace druge etničke grupe.

Veće jednoglasno odbacuje optužbe za deportacije i zločine protiv čovečnosti iznesene u optužnici.

11:12 Širenje nacionalističke ideologije nije samo po sebi zločinačko. Veće je zato analiziralo njegove govore, kao što su oni u Vukovaru ("Čitav taj prostor će biti očišćen od ustaša"; "Ni jedan ustaša ne sme živ izaći iz Vukovara") - cilj je bio podizanje morala vojnika, a ne pozivanje da se nema milosti.

ŠEŠELJ PROTIV TUŽILAŠTVA: Najbrutalniji komentari lidera radikala u tribunalu! (VIDEO)

U Hrtkovcima je pozivao na proterivanje Hrvata, ali nije dokazano da je govor doveo do toga, ni do kampanje progona.

11: 23 Sudija je redom pročitao: Tačka 1, progon zločin protiv čovečnosti, optuženi nije kriv. Tačka 4 povreda običaja ratovanja, optuženi nije kriv, tačka 8, mučenje kao povreda zakona, većina proglašava da optuženi nije kriv, tačka 9, okrutno postupanje, većina smatra da nije kriv, tačka 10 proterivanje kao zločin protiv čovečnosti, većina smatra da nije kriv, toaka 11 nečovečna dela i prisilno premeštanje, većina smatra da nije kriv, tačka 12 bezobzirno razaranje sela, po većini nije kriv, tačka 13 razaranje ili namerno uništavanje institucija, većina tvrdi da nije kriv, tačka 14, pljačka javne ili privatne imovine, optuženi nije kriv.

Pogledajte kako je izgledalo izricanje presude:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dabo

    31. mart 2016 | 15:34

    Vojvodo moj do kraja sam bio veran tebi od 91-ve pa i sada, Djuro Dabanovic tvoj prijatelj

  • Бојке Кум

    31. mart 2016 | 16:14

    "На крају ћете морати да поједете..." Једите слободно, има за цео Хашки трибунал, пријатно!

  • ANA

    31. mart 2016 | 18:46

    Glavni sudija je ubedljivo najbolji sudija Evrope!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA