VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je proces lideru radikala vojislavu Šešelju bio politički. Vučić je poručio da Šešelju ne želi ništa loše ali da će se njegovoj politici žestoko suprostaviti

Na konferenciji za novinare na kojoj je, između ostalog, govorio i o presudama Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju , premijer Aleksandar Vučić istakao je da je Haški tribunal delovao kao politički sud, a ne kao pravna institucija i da nije doprineo pomirenju u regionu. Naprotiv, ponovo "zakiva ekser u kovčeg usnulog Balkana", koji bi, valjda, trebalo da nastavi da se bavi svojom budućnošću, a ne prošlostima i ratovima, rekao je premijerŠto se tiče presude Radovanu Karadžiću, Vučić je istakao  da je  Vlada Srbije izašla  sa najodgovornijim i najozbiljnijim odgovorom za celokupnu domaću i svetsku javnost.

,,Srbija je rekla da neće ulaziti u sadržaj presude. Izgovorili smo samo jednu rečenicu da nikome nećemo dozvoliti da tom presudom ruši Srbiju i RS. Samo posle 48 sati presude stigla je najava nove tužbe protiv Srbije, Srbija je na to odgovorila da to nije rešenje za mir u reginu ".

"Srbija je odgovorila da to nije u duhu pomirenja, da to nije borba za mir i stabilnost. I mi smo u tom trenutku s tom pričom završili i dalje spremni da razgovaramo sa Bošnjacima, da gledamo u budućnost, da o njoj razmišljamo, ali u njoj ne sme biti mesta za polirtičku, pravnu ili drugu osvetu prema Srbima, već da treba da razgovaramo kao partneri, prijatelji i jednaki, a ne kao oni koji će narednih 50-100-200 godina da budu kažnjavani", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP/ICTY Foto: Tanjug/AP/ICTY

Vučić je naglasio da nijedan zločin ne treba i ne sme da bude zaboravljen, ali da, ukoliko Srbija kažnajva svoje zločince, onda je potrebno da se zna ko je odgovoran i za zločine nad srpskim stanovništvom.

Konstatujući da je nekima i presuda od 40 godina Karadžiću bila mala, oni su to kritikovali, jer im je bilo važno da Srbija bude napadnuta, da bude "kužni gubavac na kojeg treba prosipati smeće".

Prema njegovim rečima, moramo da napravimo razliku i da se ponašamo drugačije od drugih u regionu.

"Naša obaveza je da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike i da poštujemo muslimanske i hrvatske žrtve i da tuđi bol razumemo kao bol naših majki", naglasio je Vučić.

Pozvao je građane Srbije i Srbe uopšte, ma gde živeli, da poštuju druge žrtve.

"Ostaje nam da pamtimo naše žrtve, srpske žrtve, da im se poklonimo, a naša obaveza i tu je moj poziv da budemo drugačiji od onih koji nam drže pridike svakog dana, da postujemo i hrvatske i muslimanske žrtve, svaku majku koja je svog sina izgubila", rekao je Vučić.

Kako je naglasio, u tome treba da pokažemo kolika je razlika između nas, da pokazemo srpsku veličinu, da razgovaramo sa svima i da tuđu bol i patnju shvatimo i privhatimo jednako kako razumemoo patnju naših majki i bol naših ljudi.

"Od drugih je teško da nešto slično možemo da očekujemo", naveo je Vučić.

Proces Vojislavu  Šešelju u Hagu je prema Vučiću  bio nedvosmisleno politički proces "i kad su ga tražili u Hag, i kad su ga privremeno puštali i ponovo tražili", istakao da je ponosan što je Vlada Srbije nakon presude dostojanstveno reagovala štiteći samo zakone i odbijajući da se u svakoj prilici povinuje zahtevima Haga. Vučić je istakao da  nema animozitet prema njemu i da mu  želi sve najbolje

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

"Nemam lični animozitet prema njemu, želim i njemu i njegovoj poriodici zdravlje i sreću, međutim, problem imamo s njegovom politikom i žestoko ćemo joj se suprotstavljati. Ta politika gura Srbiju u prošlost, u nestabilnost, u probleme i muke i ekonomske nedaće. Ta bi nas politika izolovala od svih na Balkanu, ali i u Evropi", ocenio je Vučić i zaključio:

"Uopšte ne krijem da ću se toj politici i lično, dok god sam na čelu vlade, ali i kasnije kad to više ne budem, žestoko suprotstviti"

Vučić je pozvao građane Srbije da razmisle, da ne daju poverenje neodgovornim snagam tj. onima koji Srbiju guraju u prošlost jer za našu zemlju je važno da bude poštovana u Evropi i svetu i da ide napred.

Inače, premijer je rekao da je dobio rezultate istraživanja koji pokazuju da bi oni koji se lako ujedinjuju po svim temama, mogli lako da naprave vladu.

"Nikad nismo bili bliži gubitku izbora", rekao je  predsednik SNS i premijer Aleksandar Vučić i objasnio da to ne znači da bi koalicija koju predvodi izgubila izbore, pojedinačno, već da bi svi drugi, ujedinjeni, mogli da formiraju vladu.

"Sinoć sam dobio prvo istraživanje u ovoj opštenacionalnoj euforiji i jasno je da nikad nismo bili bliži gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

"Kada sam rekao "gubimo izbore", ne mislim pojedinačno, kao stranka, nego svi zajedno, nadam se da ste razumeli...", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Podaci na koje se pozvao, precizirao je, pokazuju da bi "svi drugi mogli da se ujedine i formiraju vladu...", rekao je.

Na insistiranje novinara da objasni šta je mislio kad je rekao da ''nikad nismo bili bliži gubitku izbora'', Vučić je rekao:

"Stvari tako stoje da je potpuno jasno da bi neki drugi u ovom trenutku, koji se lako ujedinjuju po svim temama, mogli lako da naprave vladu", rekao je Vučić.

Prvi čovek vlade naglasio je da će preispitati kako je potrošen novac od neuspelog projekta Južni tok, kako i navode o tome da li je tim novcem kupljen automobil marke "audi A8" u istoimenom preduzeću vredan više od 100.000 evra, i kome je priprao.

Vučić je na konferenciji za novinare ušao u polemiku sa novinarkom Insajderneta, koja je pitala zašto vlada nije dostavila podatke toj produkciji o tome kako je trošeno 30 miliona evra koje je Srbija uložila u projekat Južni tok koji je obustavljen, zašto je ćerki firmi nakon što je projekat obustavljen uplaćeno 17,8 miliona evra.

Premijer je odgovorio da će se postarati da vlada dostavi te podatke, a novinarka je dodala i da je za potrebe firme Južni tok kupljen auto marke "audi A8" vredan više od 100.000 evra, te da je na reklamiranje potrošeno više od 300.000, a tu su i troškovi za donacije, i upitala premijera da objasni te troškove.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Rade Prelić Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Rade Prelić

Uz izvinjenje što trenutno ne raspolaže podacima, premijer je rekao da će dati sve od sebe da lično odgovori u narednom periodu na to pitanje, jer je reč o velikom novcu.

Novinarka se požalila i da je na današnjoj konferenciji direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, kada je postavila pitanje zašto Insajder ne dobija podatke o trošenju novca, prvi čovek te kompanije odgovorio kontra pitanjem zašto oni ne dostave podatke koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković, koje plaćaju poreski obveznici.

Vučić je začuđeno odgovorio da nije posao Dušana Bajatovića da to pita.

Novinarka je bila uporna i navela da nije prvi put da Bajatović postavlja to pitanje, i zapitala da li je zabranjeno da Insajder postavlja pitanje kako se troši novac građana.

"Naprotiv. Dobrodošli ste da pitate", odgovorio je Vučić.

Foto: Promo B92 Foto: Promo B92

On je naveo da i sam želi da vidi kako su trošene pare i ko je uzeo audi.

Upitan da li će Bajatović biti smenjen, odgovorio je da hoće ako je trošio novac kako ne treba, a na pitanje novinarke da li će direktor Srbijagasa biti smenjen zbog neprimerenog ponašanja on je rekao da nema to ovlašćenje i podsetio da Srbija trenutno ima tehničku vladu.

"Kada budem tačno znao o čemu je reč, i ako se uspostavi da se neprimereno ponašao, nedvosmisleno ću to osuditi", rekao je Vučić.

( Telegraf.rs / Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfffff

    1. april 2016 | 16:59

    E ako nam Seselj dodje na vlast naje.... smo. On i njegova bolesna ideja velike Srbije oterace nas u mracnu rupu bez dna. Nigde nas vise nece biti. I ne samo da nece biti velike Srbije, nece biti ni Srbije, ostace samo Beogradski pasaluk. Vucic kakav god da je bolji je bre od onog ludaka. Pa vi vidite za koga cete glasati. Ja od dva zla biram manje.

  • dule sr

    2. april 2016 | 00:42

    Glasajte za Seselja, jer Seselj ce nas unaprediti kako je unapredena i Ukrajna , imacemo sve stonam nece trebati.

  • Dag

    1. april 2016 | 19:46

    O uspesnosti i stabilnosti,najbolje govori "indeks mizerije",objavljen pre nei dan.Srbija je na samom - dnu.Povratak na sta ?Pa mi 25 godina - prezivljavamo.Da li Vi uopste imate pojma, kako zivi - obican svet?Od velikih reci,mali covek nema - nista.A to sto se odricete bivsih madredjanih,je Vas izbor,ukoliko neko u to - veruje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA