Vlada Srbije USVOJILA ugovor o INVESTIRANJU u ŽELEZARU!

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila ugovor o investiranju u "Železaru Smederevo" između preduzeća "Hestil" iz Kine i Srbije. Čeka se potpisivanje ugovora o prodaji Železare

  • 87

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je zaključak o usvajanju nacrta okvirnog ugovora o investiranju u "Železaru Smederevu" između preduzeća "Hestil" iz Kine i Srbije.

U saoštenju Vlade Srbije se navodi da je Komisija za sprovođenje postupka prodaje imovine "Železare Smederevo" 5. aprila otvorila finansijsku ponudu jedinog učesnika u postupku, kineske kompanije "Hestil".

U prisustvu predstavnika "Hestila", Komisija je ustanovila da je ponuda podneta u skladu sa javnim pozivom i da ispunjava sve propisane uslove.

VUČIĆ DOBIO NAGRADU ZA LIČNOST GODINE: Prestižno priznanje "Kapetan Miša Anastasijević" otišlo u ruke premijera (FOTO)

"Hestil" je dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina za ukupnu cenu od 46 miliona evra.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Navedena obavezujuća ponuda je iznad minimalne cene iz javnog poziva. Na predlog Komisije, Ministarstvo privrede je donelo odluku kojom je proglasilo jedinog učesnika za kupca, navodi se u saopštenju Vlade.

"Hestil" planira da Železara dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

Ugovor o prodaji Železare biće potpisan po pribavljanju mišljenja službe nadležne za sprečavanje pranja novca, u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

"Hestil" je najveći proizvođač čelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona. Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Zapošljavaju više do 120.000 radnika.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Inače, Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i Zaključak o utvrđivanju Programa obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, potreba za izradu ovog programa proizilazi iz činjenice da su javni objekti u Srbiji u datim oblastima uglavnom izgrađeni u vreme ili između dva svetska rata ili posle rata, pa je potreba za njihovom sveobuhvatnom obnovom i unapređenjem urgentna, kao i da ne postoji sveobuhvatna procena stanja ovih objekata, niti baza podataka o hronologiji investicionih ulaganja.

Sredstva za realizaciju ovog programa obezbediće se iz međunarodne razvojne pomoći, finansijskih i nefinansijskih donacija i kredita.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    8. april 2016 | 13:42

    Sta znaci investiranje, u ono, sto je -,prodato?... (Da li je isti rincip, kap sa - "Fiatom"?)...

  • Kralj

    8. april 2016 | 15:17

    Odlicna vest za Smederevo i Srbiju.

  • Da da

    8. april 2016 | 15:42

    Bez euforije,videcemo sta ce biti posle izbora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA