HRVATSKA ISTRAJAVA U BLOKADI SRBIJE: Zagrebu od evropskih partnera stižu poruke kako bi bilo konstruktivno prekinuti spor

Analitičari smatraju da će rešenje spora svakako stići iz Brisela

  • 21

Poglavlje 23 ostaje blokirano. Zagreb sutra neće dati zeleno svetlo za njegovo otvaranje, saznaje N1.

Novi problem u odnosima Beograda i Zagreba - Poglavlje 23 u pregovaračkom procesu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji - biće po svemu sudeći problem koji neće biti brzo rešen. Kako saznaje N1, tamošnja vlada još ne razmatra mogućnost da popusti.

Na sastanku Komiteta za proširenje, Saveta Evropske unije, Zagreb prošle nedelje nije dao saglasnost za otvaranje poglavlja 23, traži da Beograd ukine univerzalnu jurisdikciju za slučajeve ratnih zločina, da poboljša saradnju sa Hagom i obezbedi automatsku zastupljenost hrvatske manjine u srpskom parlamentu.

Delije pevale u marici kad su ih privodili! (VIDEO)

Ipak, analitičari smatraju da će rešenje spora svakako stići iz Brisela. Kako navode dipolomatski izvori, Zagrebu od evropskih partnera stižu poruke kako bi bilo konstruktivno prekinuti spor, ali potpredsednik Vlade u Zagrebu Tomislav Karamarko poručuje da nema promene stava.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Hrvatska će insistirati da Srbija udovolji svim standardima EU. Ono što smo svi mi morali da prolazimo kroz šest godina mukotrpnih i teških pregovora, to čeka i Srbiju - kaže Karamarko.

Iz Nemanjine 11 stiže poruka da Srbija ni sa kim nije ni u kakvom sporu. Premijer Aleksandar Vučić kaže da je lopta sad na delu terena gde igra briselska administracija.

- Ne znam čak ni kakvo je vreme u Briselu, pravo da vam kažem. Šta oni donesu odluku, neka rade svoj posao. Mi nikakav spor nemamo, mi se ni sa kim ne svađamo, mi ni od koga ništa ni ne tražimo, jedino što smo tražili da Srbija bude poštovana i ništa više - kaže Vučić.

Pogledajte kako su Hrvati "nasamarili" Šeselja: Kako je lider radikala Oreškoviću spustio slušalicu (VIDEO)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zagrebački analitičar Krešimir Macan spor posmatra u kontekstu predizborne kampanje u Srbiji, i prilike da hrvatska desna vlada prikupi dodatne poene.

- Vučić je birao trenutak izbora, to su vanredni izbori i on je računao na sve moguće što može doći – presude u ovom ili onom smeru. Tako je i računao da je verovatno dan otvaranja pregovora trebalo da bude jedan od tih evropskih uspeha na koji će se nasloniti njegova kampanja, a u slučaju da ne bude, imamo dežurnog krivca i dežurnog saveznika koji pomaže dizati rejting - ocenio je Macan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Srpska napredna stranka je reagovala, nazivajući Krešimira Macana Tuđmanovim i Pajtićevim propagandistom, koji se meša u unutrašnji politički život Srbije. Sa druge strane Dunava, analitičari u Beogradu ceo slučaj nazivaju tradicionalnim balkanskim inaćenjem, računajući da će čvor preseći Brisel.

Vučić zaprepašćen odlukom Hrvatske, ali Srbija neće biti vreća za udaranje bilo kome

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović očekuje, kako kaže, neku vrstu, ne baš direktnog pritiska, ali uticaja Brisela na zvanični Zagreb.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

- Uz dodatne konsultacije sa hrvatskom stranom da se ne postavljaju neki uslovi koji nisu predviđeni opštim okvirom za pregovaračko poglavlje 23, odnosno onih koji se tiču bilateralnih pitanja Srbije i Hrvatske - ocenjuje on.

U međuvremenu, kako saznaje N1, u Brisel će od sutra na konsultacije putovati i predstavnici Beograda i predstavnici Zagreba.

(Telegraf.rs / rs.n1info.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    11. april 2016 | 21:52

    Bravo Krvati, ni ne znate koliko nam pomazete, a definitivno pokazujete da ste veliki i ipak samo olos !

  • Goca

    12. april 2016 | 01:02

    Jadni su i smešni. Oni nama pominju Hag i da poboljšamo saradnju. Jak subjekt oni. BAS ce njih neko da pita, kao sto su pitali Amerikanci da li ce da nas bombarduju. Jadni su bolesnici! Kompleksasa bolesni.

  • xxx

    11. april 2016 | 21:42

    Jadni, to je njima smisao zivota...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA