SIGURNOST NA PRVOM MESTU: Savet Evrope usvojio smernice za zaštitu i bezbednost novinara

Smernice SE sadrže konkretne mere koje država treba da preduzme kako bi sprečila kršenje slobode medija, uključujući fizičko nasilje nad novinarima

  • 3

Savet Evrope usvojio je danas set smernica čiji je cilj da osiguraju zaštitu novinarstva i bezbednost novinara u 47 država članica SE.

Kako je prenelo Nezavisno udruženje novinara Srbije, Komitet ministara SE ohrabruje države članice da preispitaju svoje nacionalno zakonodavstvo i praksu sloboda u vezi medija da bi bili sigurni da su u skladu sa evropskom Konvencijom o ljudskim pravima.

DA LI SU OD DANAS GEJ BRAKOVI LEGALNI U SRBIJI? Evo šta tvrde iz organizacije "Sivil rajt difenders"!

Smernice SE sadrže konkretne mere koje država treba da preduzme kako bi sprečila kršenje slobode medija, uključujući fizičko nasilje nad novinarima, kako bi efikasno zaštitila novinarstvo i novinare, ali i procesuirala zločine počinjene protiv njih.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Kao preventivnu meru Komitet ministara SE preporučuje da države uspostave opšti zakonski okvir kojim se uspostavljaju snažne i efikasne mere zaštite slobode izražavanja i garantuje da novinari mogu bez straha da rade svoj posao.

Srpkinja u trci za mesto GENERALNOG SEKRETARA SAVETA EVROPE!

Između ostalog, Preporuke savetuju i kako da se osigura da kleveta u zakonodavstvu nema negativan efekat na slobodu izražavanja.

U preporukama se naglašava da kad god postoji fizička pretnja za bezbednost novinara, država treba da usvoji preventivne mere, kao što su policijska zaštita ili dobrovoljna evakuacija novinara na bezbedno mesto.

Preventiva treba da omogući i otvaranje posebne slobodne telefonske linije za prijave pretnji novinarima i drugim medijskim akterima.

PROLIVENA KRV, SEVALE PESNICE: Novinari napali Erdogana, telohranitelji uzvratili batinama! (VIDEO)

Preporuke sadrže i listu zahteva za istrage ubistava i napada na novinare kako bi se izbegla nekažnjivost tih zločina, uključujući i one koje se vrše temeljno, brzo i pod budnim okom javnosti.

Foto: dadavujasinovic.com, Wikipedia/Medija centar Beograd, Novosti Foto: dadavujasinovic.com, Wikipedia/Medija centar Beograd, Novosti

Te istrage treba da vrši stručno osoblje adekvatno obučeno u oblasti ljudskih prava.

Država, kako se navodi, treba da uspostavi efikasan pravni lek za žrtve i njihove porodice, uključujući besplatnu pravnu pomoć, novčanu naknadu, medicinsko i psihološko lečenje, preseljenje i smeštaj.

GRANATIRANO SELO U SIRIJI: Među ranjenima ruski novinari i reporteri iz celog sveta! (VIDEO)

Komitet SE je naglasio da zakonom treba propisati kazne za one javne službenike koji rade na način koji sprečava ili ometa istragu.

Savet Evrope je pozvao države i da uspostave specijalne sudske ili vansudske istrage o određenim slučajevima ili nezavisna specijalizovana tela za obavljanje takve istrage na trajnoj osnovi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA