SRPSKIM GARDISTIMA DIVI SE CEO SVET! Evo kako je obeležen DAN GARDE VOJSKE SRBIJE (FOTO) (VIDEO)

Predsednik je naglasio da Garda Vojske Srbije podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama, što je čini elitnom jedinicom, ne samo naše vojske, već jednom od elitnih jedinica uopšte

  • 32

Dan garde i 186 godina od njenog osnivanja svečano je danas obeleženo u kasarni "Dedinje", a predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić istakao je u obraćanju tim povodom da su svojim dosadašnjim radom i izuzetnim zalaganjem pripadnici Garde Vojske Srbije zaslužili divljenje i poverenje svih građana naše zemlje.

PRED OVIM SRPSKIM SPECIJALCIMA DRHTAO JE PUTIN, SADA ĆE MARŠIRATI KINOM: Gardisti spremni da "PREGAZE" Peking!

Predsednik je rekao da oni, koji danas čine tu elitnu plavu jedinicu, čuvaju nasleđe o kome govore njihova odličja.

- Uveren sam da ćete i u narednom periodu, kao pripadnici Garde, odgovorno izvršavati sve svoje težišne zadatke koji su od vitalnog značaja za sistem odbrane zemlje, uz dalje unapređenje sistema komandovanja na svim nivoima. Nastavite da dajete svoj vidljiv doprinos jačanju ugleda Vojske Srbije. Dozvolite mi da, u ume svih građana Srbije, čestitam gardistkinjama i gardistima Dan njihove jedinice - rekao je Nikolić, odajući zasluženo priznanje svim pripadnicima Garde VS.

Predsednik je naglasio da Garda Vojske Srbije podiže standarde obučenosti i kreativnosti u svetskim razmerama, što je čini elitnom jedinicom, ne samo naše vojske, već jednom od elitnih jedinica uopšte.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- O složenosti posla koje obavlja jedinica garde, a o kojima se malo zna, neka kažu brojke koje ova jedinica ispisuje između dva svoja praznika, od godine do godine: pored zadataka stalnog obezbeđenja 18 objekata sistema odbrane i logističke podrške 118 oslonjenih sastava Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, ova jedinica je u prethodnoj godini ostvarila zavidne rezultate realizujući čak 238 vojnih počasti, 27 nastupa Reprezentativnog orkestra Garde, 2 egzercira, 6 počasnih artiljerijskih paljbi, prevoženje 162 strane vojne delegacije kao i 226 aktivnosti u Reprezentativnim objektima - rekao je predsednik.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Posebno je istakao učešće Garde na vojnim paradama u Moskvi i Pekingu povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, kada je Srbija, kako je naveo, ponosno predstavila svoje antifašističko nasleđe i demonstrirala jedinstveni strojevi korak vojnika Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Pripadnici Garde aktivno su uključeni u izgradnju mira u regionu i svetu. U multinacionalnim operacijama pod mandatom Ujedinjenih nacija u Libanu i Centralnoafričkoj Republici, trenutno se nalazi sedam pripadnika Garde.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Ðorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, visoke zvanice, kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji gardista, dok su izložena i vozila u kojima se vozio Tito - dva mercedesa pulmana sa šest vrata, rols-rojs i beli pinc gauer, koji je prevezao njegovu svetost patrijarha Pavla do počivališta.

Upriličena je smotra jedinica Garde, kao i defile borbenih vozila i artiljerijskih oruđa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ..Miki....

    6. maj 2016 | 17:50

    Stvarno nam se divi ceo svet.A i sire tamo u svemiru.

  • Gile

    6. maj 2016 | 16:46

    Svaka cast momcima sta sve rade za platu od 30 hiljada u jadnoj Srbiji.

  • Nemanja

    6. maj 2016 | 21:10

    Tu plavu boju sto nose, nosili su istu u vreme Tita. Nosite crvenu boju. Dosta nam je secanja na Titu i na komunizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA