DAČIĆ U SOFIJI: Savet Evrope na Kosovu samo statusno neutralan

- Podsećam vas na konstruktivnost koju je Srbija demonstrirala prihvativši interakciju Saveta Evrope sa privremenim institucijama samouprave na KiM u njihovom funkcionalnom kapacitetu - naglasio je Dačić obraćajući se učesnicima 126. ministarskog sastanka Saveta Evrope u Sofiji

  • 6

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Sofiji da je za Srbiju jedino prihvatljivo statusno neutralno angažovanje Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji uz poštovanje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

DAČIĆ ZAGRMEO: Tražim poštovanje za Srbiju i da Čitaku prestane da govori o prošlosti!

- Očekujemo da će Savet Evrope nastaviti da dosledno poštuje ovoj principijelni stav - rekao je Dačić, obraćajući se učesnicima 126. ministarskog sastanka Saveta Evrope.

Dačić je ukazao da je nesporno da se Evropa nalazi na velikom ispitu tolerancije i solidarnosti na više polja, i da bez jednog i drugog teško može prevazići sve teškoće sa kojima se suočava.

- U tom duhu, podsećam vas na konstruktivnost koju je Srbija demonstrirala prihvativši interakciju Saveta Evrope sa privremenim institucijama samouprave na KiM u njihovom funkcionalnom kapacitetu - rekao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Prema njegovim rečima, viši cilj u ovom slučaju predstavlja naša uverenost da aktivnosti Saveta Evrope na KiM treba da budu nastavljene radi efikasne primene principa i standarda u domenu demokratije, zaštite ljudskih i manjinskih prava, vladavine prava i zaštite kulturnog nasleđa.

DAČIĆ OBEĆAO: Obnovićemo srpsku crkvu u Njujorku za godinu ili dve

Dačić je takođe ocenio da je aktuelna migrantska kriza izazov bez presedana za Evropu i svojevrstan test političke solidarnosti i očuvanja stabilnosti. On je podsetio da je Srbija jedna od zemalja koja je bila i ostaje na udaru velikog talasa migranata.

SRBIJA NIJE VREĆA ZA UDARANJE, UBILI STE SVE SVEDOKE HARADINAJEVIH ZLOČINA! Dačić očitao lekciju Albancima s Kosova u UN

- To predstavlja veliko opterećenje za našu zemlju, koja inače ima velika i bolna iskustva sa izbeglicama i interno raseljenim licima - poručio je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Kako je naglasio, migrantska kriza zahteva odlučan i pre svega jedinstven i koordinisan odgovor svih evropskih država.

- U Srbiji ulažemo velike napore kako bismo ovaj problem rešavali na najhumaniji način, uz odgovarajući prihvat, privremeni smeštaj i pristup informacijama o proceduri azila - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

On je dodao da se posebna pažnja posvećuje ranjivim grupama, naročito deci, uz nastojanje da oni budu zaštićeni od zloupotrebe i potencijalnih opasnosti organizovanog kriminala, kao i da im se pruži psiho-socijalnu podršku u saradnji sa UNICEF-om i Danskim savetom za izbeglice.

ŽALIMO SE SAVETU BEZBEDNOSTI NA RAD HAŠKOG TRIBUNALA! Ove reči Srbije odzvanjaju NJUJORKOM

Komentarišući Treći izveštaj generalnog sekretara Saveta Evrope o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava o izazovima sa kojima je Evropa danas suočena, Dačić je rekao da da Srbija deli zajedničku zabrinutost u vezi sa problemima koji su prepoznati u tom izveštaju.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

- Terorizam, migrantska kriza, nestabilnost i sukobi u pojedinim delovima našeg kontinenta, kao i ekonomska kriza, predstavljaju svojevrsnu pretnju osnovnim vrednostima koje Savet Evrope nastoji da zaštiti. Po našem dubokom uverenju, jedini efikasan odgovor je u zajedničkom angažovanju svih članica - istakao je on.

Prema Dačićevim rečima, aktivnosti Saveta Evrope u suzbijanju terorizma, na dugoročnom planu, mogu biti uspešne, jer su fokusirane na korene i generatore ovog globalnog zla.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    18. maj 2016 | 14:44

    KiM je Republika Kosovo, druga drzava. Dosta laganja, dosta mita iz blagostanja fotelje u Beogradu i dosta price o drzavi koja ima granicnu policiju i carinu, koja ima 1.9 miliona albanaca i oko 100 hiljada srba.

  • Ghxfn

    18. maj 2016 | 12:53

    Jedno pitanje za Dacica kada cete se vratiti vojno na kosovo jer to je dusa srpskog naroda , jer svarno nema smisla srpski narod je ostao bez duse.

  • Shpend

    19. maj 2016 | 02:11

    Dacic daje naredjenja savetu Evrope . Evropljani " neznaju" geografiju , neznaju istoriju ako hocete i arheologiju Kosova i Albanaca u celini . Kosovari su pametni. Perfektno su odradili svoju kauzu unazad 30 godina .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA