≫ 

NIKOLIĆ: Zamerili smo Hrvatskoj što je intervenisala kada je u pitanju put Srbije ka EU!

- Mislim da ćemo to otkloniti u direktnim razgovorima i mislim da ćemo o tome sada unapred razgovarati kako se ne bi stvarao utisak da države koje su poslednje ušle u EU žele da taj proces proširenja same zaustave - kazao je Nikolić

  • 4

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić održao je konferenciju za medije nakon regionalnog sastanka Brdo - Brijuni procesa.

NIKOLIĆ I VUJANOVIĆ NA SASTANKU LIDERA REGIONA U SARAJEVU: Velika bliskost dva naroda! (FOTO)

- Današnji skup je doneo novi kvalitet, a to je da smo razgovarali o tome šta nas deli i šta nas svađa. Srbija će iskreno nastaviti da deluje u okviru procesa "Brdo - Brijuni". Naša želja da Srbija bude članica EU je iskrena kao i da na tom putu ispunimo uslove koji se pred nas postave - kazao je Nikolić.

Takođe, Nikolić je istakao da je Srbija zamerila Hrvatskoj intervenciju kada je u pitanju put Srbije prema EU.

- Zamerili smo Hrvatskoj što je pokazala odmah na prvom poglavlju želju da ukaže kako Srbija nije spremna. Mislim da ćemo to otkloniti u direktnim razgovorima i mislim da ćemo o tome sada unapred razgovarati kako se ne bi stvarao utisak da države koje su poslednje ušle u EU žele da taj proces proširenja same zaustave, iako je dovoljno da se kod osnivača pojavio zamor u proširenju - kazao je Nikolić.

Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić Foto: Tanjug/HINA/Lana Slivar Dominić

Kazao je da je sveukupno zadovoljan urađenim u okviru dvodnevnog sastanka. Podsetimo, i Kolinda Grabar Kitarović danas je poručila da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka EU.

- Zadovoljan sam onim što smo ovde uradili i zajedničkom izjavom koji smo usaglasili. Mi ćemo zaista sa voljom ići u Makedoniju gde je zakazan naredni skup - dodao je.

On je ukazao da je sa koleginicom iz Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao na temu problema koje je Zagreb napravio u otvaranju poglavlja Srbiji, rekavši da je Hrvatska pokušala da zaustavi Srbiju zahtevima koje nije mogla da opravda, a ni dokaže Evropi u potpunosti.

- „Imaćemo u najskorije vreme sastanak na kojem će eksperti i državni funkcioneri razgovarati i dogovarati sledeće korake. Mislim da Hrvatska neće moći da opravda svoj stav, tako da će Srbija najverovatnije imati otvoreno poglavlje - istakao je Nikolić.

On je izrazio spremnsot da insistira na ispunjavanju opravdanih zahteva, ali je dodao da zna da u Hrvatskoj postoje neki političari koji iskazuju želju da Srbiju ostave po strani, da ne postane punopravni član EU.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- „Uvek se nadam da će to biti politička manjina u Hrvatskoj i da Hrvatska okrenuta budućnosti neće morati da se okreće prošlosti, da u njoj traži savete kako da se ponaša prema Srbima i Srbiji, jer nam je to donosilo samo probleme - dodao je Nikolić na konferenciji za novinare, posle sastanka šefova država jugistočne Evrope u okviru Samita Brdo-Brioni u Sarajevu.

On je naglasio da ove sastanke ne treba prekidati i da se na njima mora insistirati zbog svih problema koje Evropa ima u svom funkcionisanju i koji su preneti na odnose u regionu.

- „Današnji skup doneo je novi kvalitet da smo otvoreno razgovarali o onome što nas pomalo deli. Srbija će sigurno nastaviti da iskreno učestvuje u procesu Brdo-Brioni, kao što Vlada Srbije iskreno učetsvuje u procesima koji su iz ovoga proistekli“ - rekao je Nikolić.

On je naglasio da je želja Srbije da bude članica EU iskrena i da na putu ka Uniji ispunjava uslove koji se postavljaju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima Samit u Sarajevu je bio prilika da se dogovori zajednočko delovanje u problemima koji dotiču sve u regionu.

- „Insistiralo sa da želju da budemo članice iskazujemo zajednički i da to delovanje bude zajedničko, kako bi se svi što pre spremili za članstvo, da ne bi proticalo 10 do 15 godina od jednog do drugog članstva“ - naglasio je on.

Nikolić je ukazao da Srbija ima poglavlje koje za nju predstavlja veliki problem, ali ima ga i EU koja ga je smislila.

Takođe je izrazio zadovoljstvo što je na Samitu lako usaglašena zajednička izjava, i dodao da će Srbija sa voljom ići u Makedoniju, gde će biti održan naredni Samit Brdo-Brioni procesa.

Nikolić se osvrnuo i na želju zemalja regiona za članstvom u NATO, poručivši da Srbija nema nameru da pristupa bilo kom vojnom savezu, da sa bilo kim ima zajedničke operacije, a da će podržavati misije UN i EU.

- „U svemu što vojni blokovi budu organizovali Srbija neće učetsvovati“ - rekao je Nikolić i dodao da postoji razumevanje za stav Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. maj 2016 | 17:11

    HRVATIMA SU NASI POLITICARI I EURO FANATICI ZAMERILI -NAROD NIJE !!! NESILUJTE NAS VISE SA TOM ISTROSENOM PRICOM O EU RAJU!! BAJKE SU ZA DECU - PA ENGLEZI ZELE DA IZADJU -TU BRISELSKU BIROKRATSKU DRUZINU NIKO VISE NEZELI!!

  • Nada@

    29. maj 2016 | 19:44

    Nema potrebe da im se to zamera. Samo neka nastave u tom pravcu.

  • DJ.NJ.T

    30. maj 2016 | 06:48

    Pa sta ste ocekivali od ustasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA