≫ 

Zorana Mihajlović: Srbiji treba moderna i vredna vlada

- Srbiju očekuje nastavak reformi javnih preduzeća i racionalizacija u javnom sektoru, a očekujem da ćemo kao i u prethodnim revizijama sa MMF-om razgovarati i napraviti dinamiku šta tačno radimo - istakla je ministarka Zorana Mihajlović.

  • 16

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbiji potrebna moderna i vredna vlada.

- To je ono što Srbiji treba. Vlada koja brine o svojim građanima i koja je u stanju svaki dan svuda da se pojavi i da reši ili da proba da reši od najmanjeg do najvećeg problema -  rekla je Mihajlović na Pinku.

Govoreći o formiranju vlade, Mihajlović je ponovila da je red da mandatar za predsednika vlade bude prvi koji će saopštiti sastav svog tima - da ne iskaču svi i da pričaju o tome da li će biti ili neće biti ministri.

Prema njenim rečima, Srbiju očekuje nastavak reformi javnih preduzeća i racionalizacija u javnom sektoru, a povodom dolaska Misije MMF kaže:

- Ja očekujem da ćemo mi kao i u prethodnim revizijama (sa MMF) razgovarati i napraviti dinamiku šta tačno radimo. Ne radimo to zbog MMF-a. Nama su potrebni standardi i da uvedemo red i u naše javne finansije i u naša preduzeća zbog nas, da bi se živelo bolje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Mihajlović: Red je da Vučić predstavi sastav nove vlade

Ona je dodala da Srbija zahvaljujući ugledu koji ima, kao i ugledu predsednika vlade ima partnerski odnos sa MMF. Istakla je da se Vlada Srbije domaćinski ponašala u prethodnom periodu i da je upravo zbog rezultata u prethodne dve godine dobila pohvale, ne samo zvaničnika MMF već i svih međunarodnih finansijskih organizacija.

Nisu to pohvale reda radi već na osnovu rezultata koje je Vlada Srbije napravila u prethodne dve godine, od fiskalne konsolidacije do povećanja prihoda, i od poreza i od PDV-a -  rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da se krenulo i sa reformom javnog sektora i javnih preduzeća, međutim, neke stvari, kako je istakla, nisu išle brzinom kojom je trebalo. Navela je i da postoje problemi u određenom delu državne uprave, te da nije urađena racionalizacija dinamikom koja je predviđena, ali da je to delom zbog toga što se paralelno išlo sa reformama.

SINISA MALI, ZORANA MIHAJLOVIC, ALEKSANDAR VUCIC I LI MANCANG

Do 2020. godine sve budžetske institucije uvode rodno odgovorni budžet

- Evo, recimo, primer katastra. On mora da ide u reformisanje, nije pitanje samo što će jedan deo ljudi morati da se racionalizacuje nego je pitanje šta ćemo da uradimo da taj katastar bude efikasan, da niko više u Srbiji nema problem, tako da se sa njima dogovaramo o kompletnoj reformi i verujem da će sve to da bude uspešno - rekla je Mihajlović koja veruje da će sve to biti uspešno i da će Srbija imati onaj procenat privrednog rasta kako su rekli MMF i Svetska banka:

Mi smo jedina zemlja u Evropi sa rastom. Pogledajte zemlje oko nas....

PRVO PROGRAM NOVE VLADE, PA KADROVSKA REŠENJA: Zorana Mihajlović tvrdi da je aktuelna vlada ispunila više od 80 odsto zadataka

Govoreći o reformi Železnice, Mihajlović je ukazala da se više puta sa tim počinjalo, a da je tek sada posle 20 godina prvi put urađen popis imovine. Železnice su, kako je istakla, u prva tri meseca ove godine ostvarila rast prihoda za 27 odsto, a rast rashoda za sedam odsto.

- I MMF je rekao za Železnicu da tu postoje određeni pomaci, i to ne mali - kaže ministarka.

Mihajlović je odgovarajući na pitanje da li je moguće povećanje plata i penzija ponovila da će se to dogoditi ukoliko se nastavi sa reformama i domaćinskim poslovanjem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dabo

    12. jun 2016 | 18:04

    Srbiji treba nacionalizacija opljackane zajednicke imovine ,i raditi na tome da imamo srednji sloj gradjana.Sta imamo sad? Nekoliko ultra bogatih pljackasa za koje se radi da bi bili jos bogatiji za 20.000 dinara.

  • nusic

    12. jun 2016 | 18:00

    Vlada ali bez tebe Mihajlovicka.

  • Kan tengri

    12. jun 2016 | 18:10

    Jezim se na rec "moderna" vlada. Nekako mi je u usima od kad smo postali kolonija. Ne razumem iskreno sta to znacu u sustini. Vlada treba da radi posteno i domacinski u interesu gradjana. Ne znam od kad se vlade modiraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA