≫ 

Vujović: Velike šanse za veće plate i penzije, ali posle završetka analize

Dobra naznaka je što se očekuje veća stopa rasta BDP-a, umesto 1,8 odsto očekuje se 2,5 odsto za 2016. godinu, ali je dobar signal i to što je deficit budžeta na kraju maja iznosio svega 11 milijardi dinara, rekao je Dušan Vujović

  • 12

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je danas da je šansa za povećanje plata u javnom sektoru i penzija od 1. januara 2017. godine veoma velika, da je nakon prvih razgovora sa MMF bilo mnogo dobrih signala, ali da povećanje ne bi trebalo obećavati pre završetka analize, posebno zbog elementa rizika koji bi mogli da utiču na do sada postignut dobar rezultat.

MMF podiže procenu rasta BDP na 2,5 odsto

Vujović je rekao da je vlada krenula u ambiciozne zadatke, ali da će vlada biti u boljoj poziciji da priča o većim platama i penzijama za nedelju dana, kad i cifre budu poznate.

- Danas su tek počeli razgovori o ukupnom programu koji će trajati sedam-osam dana. Svi elementi koje smo imali ranije i dalje su na stolu i razgovaramo. Bićemo u boljoj poziciji da o tome pričamo za nedelju dana kad budemo znali jasnije kako stoje stvari - rekao je Vujović novinarima u Vladi Srbije.

Šef MMF oduševljen reformama u Srbiji, tvrdi ministar Sertić

Prema njegovim rečima, dobra naznaka je što se očekuje veća stopa rasta BDP-a, umesto 1,8 odsto očekuje se 2,5 odsto za 2016, ali je dobar signal i što je deficit budžeta na kraju maja iznosio svega 11 milijardi dinara.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

- To je sve značajno bolje nego što smo planirali, i već je jasno da ćemo u fiskalnom delu ostvariti odličan rezultat. To govori da se nalazimo na dobrom putu i da stvaramo dobar okvir za razgovore o svemu pa i o platama i penzijama. Ali, ne treba to obećavati dok ne budemo videli koji su to elementi rizika koji tu postoje – strukturne reforme i rizici iz okruženja - objasnio je ministar.

RUF NAKON SASTANKA U NBS: Zadovoljan sam rezultatima razgovora

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf pomenuo je na sastanku, dodaje on, da se nalazimo na putu 3,5 odsto strukturnog prilagođavanja, a prošle godine je rečeno 2,5 odsto - opet iznad očekivanja, konstatovao je Vujović.

On je dodao da će se tek nakon šest do devet meseci znati bolje koliko će se tim Srbije i MMF-a naći na istim ciframa kada je reč o platama i penzijama, jer je, podsetio je, tako rađeno i prošle godine.

- Tako smo i prošle godine radili i mislim da je i ove godine šansa dosta velika, ali bi trebalo biti realan i ne bi trebalo obećavati ništa pre nego što zavišimo analize - rekao je Vujović ističući istovremeno da je i današnji razgovor doprineo optimizmu, jer je MMF pristao na povećanje prognoze rasta za ovu godinu, a i rezultat strukturnog prilagođavanja bolji je od planiranog.

Vujović: Naći ćemo rešenje za Bor, Resavicu i Petrohemiju

Vujović je izjavio da će Vlada Srbije sa MMF-om voditi dodatne pregovore o sudbini tri velika preduzeća koja su najveći problem: RTB Bor, Resavici i Petrohemiji i da očekuje će se za njih naći neko rešenje.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Optimista sam i mislim da ćemo naći neko rešenje - kazao je Vujović odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije.

On ističe da se, kada je reč o RTB Bor, razmatraju moguća rešenja imajući u vidu nalazišta rude koje tom basenu, koja su obećavajuća.

Vučić: Prelomni trenutak za oporavak domaće privrede

Vujović navodi bi RTB Bor trebalo da izađe iz problema likvidnosti i da se na osnovu ranijih studija nađe rešenje za tu kompaniju, koja se pored brojnih problema suočava i sa  najnižom cenom bakra na globalnom tržištu.

On je istakao da neke vodeće firme u svetu bakra ulaze polako u bankrot zbog niske cene u poslednjih nekoliko godina.

- Resavica i Petrohemija, to su, takođe, bolne tačke, pošto i isto imaju nasleđene probleme iz prošlosti i za njih su potrebna kompleksna rešenja. Nadam se da ćemo naći rešenja za sva tri - kazao je Vujović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    13. jun 2016 | 18:38

    Koliko vece,po 250 dinara,kao prosli put. Sram vas bilo.

  • Radmila

    13. jun 2016 | 17:29

    A sta cete sa otpustenim i nezaposlenim radnicima!!!

  • Raša

    13. jun 2016 | 19:20

    Povećanje plata? Ti zvuči veoma optimistično. Ali, to bi bilo vraćanje smanjenja. Dakle, nije povećanje, već vraćanje. Frogs with grandmothers...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA