≫ 

Vulin: U Srbiji status izbeglice imaju 29.574 osobe, zatvaranje kolektivnih centara do kraja godine!

Prema rečima Aleksandra Vulina, svega 144.000 izbeglica se vratilo u svoje zemlje porekla

  • 3

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da bi preostalih devet kolektivnih centara za izbeglice, u kojima boravi oko 400 ljudi, trebalo da bude zatvoreno do kraja godine.

MAĐARSKA ĆE VRAĆATI SRBIJI I MIGRANTE koji su već ušli u zemlju!

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da Srbija Svetski dan izbeglica dočekuje sa 29.574 osobe koje još imaju izbeglički status, navodeći da je na vrhuncu krize Srbija imala više od sedam stotina kolektivnih centara, a da ih je sada samo devet.

- Do kraja godine svih devet bi trebalo da bude zatvoreno i blizu 400 ljudi koji su korisnici kolektivnih centara bi trebalo da budu zbrinuti na adekvatan način - rekao je Vulin.

On je naveo da je kroz Srbiju tokom ratova devedesetih godina i kao posledica zabeleženog etničkog čišćenja izbeglički status zatražilo i dobilo 618.000 ljudi. Prema njegovim rečima, svega 144.000 izbeglica se vratilo u svoje zemlje porekla.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

NAJVEĆE ŠATORSKO NASELJE U SRBIJI: Zovu ga "MALI IDOMENI", tu je sve više migranata!

- Ogromna većina od 203.000 interno raseljenih sa prostora Kosova i Metohije ni do dana današnjeg nije. Danas imamo još 18.000 interno raseljenih osoba na prostru KiM - podvukao je Vulin.

Upitan kakve su šanse da se zatvore i kolektivni centri na KiM, Vulin je rekao da to nije nešto što Srbija može sama da uradi, budući da je prostor KiM pod kontrolom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Foto: kim.gov.rs Foto: kim.gov.rs

- Mi smo spremni da radimo na tome i projekti koje je preduzela vlada, kao što je Sunčeva dolina, daju mogućnost da se obezbedi smeštaj interno raseljenih lica - rekao je Vulin.

Vulin je rekao da su stanovi, paketi građevinskog materijala i seoska domaćinstva adekvatna rešenja za izbegla lica, dodajući da za sve postoji mehanizam i rešenje u skladu sa mogućnostima ljudi, njihovim godinama, poreklom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    20. jun 2016 | 16:27

    A kolko nezaposljenih zajedno sa tobom Zasta li ti primas platu jado

  • momazver

    20. jun 2016 | 15:38

    Vuline znaš li ono *Ko Maxim po diviziji..* E ti me na njega podsećaš.Gde ćeš da smeštaš ove desetine što nam SVAKODDNEVNO ilegalno prelaze granicu.Jesu li ih danas LEEEPO 53 navatali u vozu? Ako zatvoriš ma i još jedan, gde ćeš s novim? Kod tebe,na gajbu?

  • Milan KG

    21. jun 2016 | 16:17

    Strašno je kad neko nešto izjavljuje, a niti ga je ko išta pitao, niti ono što je rekao ikog zanima. I na kraju, ono što je rekao ne vredi pišljiva boba, jer to isto je već rekao bar stotinama puta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA