≫ 

Samo "UMOBOLNI" mogu raditi PROTIV dobrih odnosa Srbije i Hrvatske!

Teme kao što su zaštita nacionalnih manjina, razgraničenja i sukcesija je nešto čime će se dve države baviti i u budućnosti, jer su susedi

Susret predsednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, i premijera Srbije Aleksandra Vučića, od podjednakog je značaja za obe zemlje, rekao je dopisnik zagrebačkog Jutarnjeg lista i Globusa iz Beograda Pero Zlatar, koji smatra da treba biti "umobolan" i raditi nešto loše za odnose dve države.

Zlatar kaže da nijedne sekunde nije sumnjao da će se dogoditi ovakav susret i otopljavanje odnosa.

On smatra da su u Srbiji bile preuveličane priče o hrvatskoj blokadi, kao što su svojevremeno u Hrvatskoj bile preuveličane priče i podignute tenzije oko spora sa Slovenijom.

ISTORIJSKI DAN ZA SRBIJU I HRVATSKU: Vučić i Kitarović prave važan korak za ove dve države

- Preuveličavali su sa svake strane. Kako mi, što će nam uraditi Slovenija, tako i vi što će vam uraditi Hrvatska. Koliko je dobro Srbiji, toliko je Hrvatskoj bolje - ističe Zlatar u izjavi za regionalnu N1 TV.

Kaže da treba biti "manijak i umobolan" da bi radio nešto loše za srpsko-hrvatske odnose i minirao susrete poput jučerašnjeg.

Juče potpisana Deklaracija u Subotici se odnosi na zaštitu nacionalnih manjina, razgraničenja i sukcesiju, pitanja koja svoje korene vode još iz devedesetih. Zlatar kaže da ćemo se tim temama i u budućnosti baviti, jer smo susedi.

- Bolje da se korak po korak smiruje situacija, nego da svaki incident dobije veći značaj nego što stvarno jeste. Kolinda je pozvala Srbe da letuju u Hrvatskoj, tamo će biti sigurniji nego u svetu gde se događaju sve ove gluposti. Moći će se slobodno kretati, kao što se ja ovde slobodno krećem - napominje ovaj hrvatski novinar.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iako je Hrvatski sabor raspušten, a vlada pala, Zlatar kaže da će potpisani dokument biti obavezujući, jer će biti ratifikovan u Saboru, a trenutno političko stanje u Hrvatskoj ocenjuje kao samo prelazno.

U javnosti je isticana neobičnost susreta predsednice i premijera, a postavljalo se i pitanje zašto se Grabar Kitarović nije sastala s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a Zlatar kaže da su se dvoje predsednika "već sreli i triput izljubili".

On se,prenosi N1 TV, i našalio, dodavši da predsednik Nikolić može samo biti razočaran zato što ponovno nije imao priliku izljubiti se s hrvatskom kolegicom.

- Prvi koraci su uvek čudni, a kasnije je to uobičajeno. Kolinda Grabar Kitarović je u Hrvatskoj danas daleko ispred svih, a ovde je Vučić najmoćniji. Uvek kažem da su Srbi bili dalekovidni kad su jednu od svojih najdužih ulica nazvali Gospodara Vučića - rekao je gost Novog dana.

Ovo je šest tačaka DEKLARACIJE O ODNOSIMA SRBIJE I HRVATSKE koju potpisuju Vučić i Kitarović

Susret Vučića i Grabar Kitarović je planiran u tajnosti, što prema Zlatarovom mišljenju nije neobično kad se u obzir uzme sigurnosna situacija u svetu, ali i "unutarnji faktori u obje države".

- Zašto ne bi bio planiran u tajnosti? Planiran je tako i da se ne bi javili neki ekstremisti i naši i vaši i pitali zašto se sastajete. Ovako su dovedeni pred gotovu stvar - ističe hrvatski novinar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    21. jun 2016 | 14:06

    Dobri odnosi su kljuc stabilnosti na Balkanu.

  • EU

    21. jun 2016 | 14:48

    GOSPODINA PREDSEDNIKA REPUBLIKE KOSOVA HAŠIMA TAČIJA MORA DA DOČEKATE JOŠ BOLJE I VESELIJE, I BRATSKI IZLJUBITE PO TRI PUTA!

  • PavleP.

    21. jun 2016 | 14:51

    Svima je u interesu da region bude u miru i dobroj saradnji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA