≫ 

DURAKOVIĆ PROVOCIRA: Nije valjda Vučić mislio da će se donacijom pretplatiti na ulazak u Potočare!

On je istakao da mu uvredljivo deluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uverenih da su Bošnjaci spremni istinu o genocidu prodati za pet miliona evra

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izjavio je danas da su donaciju od Srbije za Srebrenicu dobili svi narodi, a ne samo Bošnjaci, dodavši da se nada da srpski premijer Aleksandar Vučić nije mislio da se donacijom pretplati na ulazak u Memorijalni centar.

VUČIĆ ISPUNIO OBEĆANJE: Uplaćeno dva miliona evra za Srebrenicu

- Nadam se da Aleksandar Vučić nije mislio da će se donacijom pretplatiti za ulazak u Memorijalni centar. Donaciju od Srbije je dobila Srebrenica i svi njeni građani, dakle i Srbi i Bošnjaci. Dom zdravlja i obdanište, koji su dobili deo donacije, nisu ustanove samo jednog naroda. Ako malo bolje pogledate infrastrukturne investicije, videćete da je većina njih realizovana u selima sa srpskim stanovništvom - rekao je Duraković za banjalučke Nezavisne novine.

On je istakao da mu "uvredljivo deluju izjave srbijanskih zvaničnika očigledno uverenih da su Bošnjaci spremni istinu o genocidu prodati za pet miliona evra".

- Da budem sasvim jasan, ni pet, ni 50, ni 500 miliona evra ne bi promenilo naš stav. Neke stvari jednostavno nisu na prodaju - dodao je Duraković.

 VUČIĆ U SREBRENICI: Srpski premijer POKLONIO SE žrtvama rata - Srbija uplaćuje 5 miliona evra POMOĆI! (FOTO)

Nakon što je Organizacioni odbor za komemoraciju srebreničkim žrtvama zauzeo stav da je vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima, Duraković nije želeo da konkretno odgovori na pitanje da li je zbog toga spreman vratiti donaciju od pet miliona evra koju je Srbija dala Srebrenici.

- Pomoć građanima Srebrenice, pomoć namenjena i Srbima i Bošnjacima, nije kupovina prava na negiranje genocida. Uveren sam da se sa ovim mojim stavom slažu i srbijanski političari, te da nemaju nikakve namere da svojim sunarodnicima iz Srebrenice oduzmu most, puteve ili novo obdanište - kazao je Duraković.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Duraković je podsetio da je stav Organizacionog odbora da na komemoraciji u Potočarima nije poželjan niko ko negira sudski priznate činjenice o genocidu u Srebrenici.

- Državni vrh Srbije je i te kako poželjan na komemoraciji, no pre toga morao bi da javno prizna da je u julu 1995. godine Vojska RS u Srebrenici počinila genocid - poručio je načelnik Srebrenice.

Po njegovim rečima, bez toga dolazak bilo koga u Potočare jednostavno nema smisla.

VUČIĆ U SREBRENICI - ĆAMIL NAJAVIO TOPAO DOČEK: Sve službe bezbednosti u pripravnosti!

Duraković je dodao da ne može da "ne može da shvati nečiju želju da prisustvuje obeležavanju nečega što se prema njemu nije dogodilo, niti može da razume pobunu srbijanskih političara koji smatraju odluku Organizacionog odbora nepravednom".

- Ovih dana nas je Dačić optužio za radikalizaciju stavova, a ja mislim da smo mi do sada bili jednostavno previše popustljivi. Dopustili smo da Boris Tadić postane miljenik medjunarodne zajednice, a Vučić "mučenik" i da naše žrtve padnu u drugi plan - ocenio je Duraković.

Prema njegovim rečima, genocid se u Srbiji i dalje sistematski negira.

Duraković tvrdi da je prijatelj Srbije, ali tako što "želi pomoći komšijama da se suoče sa svojom prošlošću, jer bez toga Srbija nikad neće postati moderna evropska država kakvu Vučić, navodno, priželjkuje".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    29. jun 2016 | 15:00

    Господине Дураковићу ми са својим жртвама не тргујемо као (в)и и те мајке на које се позивате. Ви сте слика и прилика бахатости, политике и користољубља са којим је та комеморација постала. ПС Ваш циркус смо имали прилику прошле године да гледамо уживо, не знам само како вас није срамота?! ППС Толико о нашем скраћивању вама права у РС!!!

  • major Milan Tepic RSK

    29. jun 2016 | 18:04

    Durakovic je smjesan pa to je Srpska teritorija tu moze doci tko god hoce a on je slucajni cinovnik u opstini dok mu traje mandat pa zato i zateze narod da se mrze jer uy protivnome bi on prodavao paradajz u Srebrenici.

  • Tutor

    29. jun 2016 | 21:06

    Ta ljiga Duraković se obruši na Srbiju čim ga neko, svake godine u ovo vreme, pita gde su milioni za Srebrenicu, jednu od najzaostalijih opština u BiH, u kojoj vladaju muslimani i SDA, a defacto većinu čine Srbi. Nadam se da će i toj šeradi doći kraj, te da muftija Zukorlić i slične ljige i slični više neće moći da te biraju na tu poziciju. A ti pre svega si državljanin SRPSKE Republike i živiš na SRPSKOJ zemlji, pa se malo dozovi pameti, jer ti valja biti tu gde jesi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA