NIKOLIĆ: Progresivna saradnja! PUTIN: Pozdravite Borisa!

Novoizabrani predsednik Srbije zahvalio Rusiji na podršci Srbiji na međunarodnom planu. Ruski predsednik obećao Nikoliću pomoć u sprovođenju politike i zamolio ga da prenese najbolje želje lideru DS u budućem radu

  • 3

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić pružio je danas uveravanja šefu ruske države Vladimiru Putinu u Moskvi da će saradnja Srbije i Rusije "teći progresivno", a Putin je uzvratio porukom da Nikolić može da računa na podršku Moskve u realizaciji svoje politike.

Nikolić je zahvalio Putinu na podršci Rusije Srbiji na međunarodnom planu, posebno po pitanju očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

- Uveravam vas da će saradnja Srbije i Rusije teći progresivno. Uveravam vas da je Srbija partner Rusije na Balkanu - rekao je Nikolić.

- Srbija je na putu ka EU. To je dalek i neizvestan put. Mi ćemo uređivati zemlju po pravilima koja postoje u EU - rekao je Nikolić Putinu i dodao da "do sada nije čuo da postoji uslov za priznanje Kosova i Metohije".

- Mi to ne možemo da uradimo, pa makar tog časa i prekinuli pregovore - rekao je Nikolić.

On je takođe istakao da je Srbija rezolucijom Skupštine obavezna na vojnu neutralnost.

- Srbija neće biti u NATO - rekao je lider SNS i dodao da je to "otvoreno govrio građanima Srbije u kampanji i pobedio".

Nikolić je preneo šefu ruske države i da je tokom predsedničke kampanje "otvoreno govorio građanima Srbije da ne bi pobedio jedino da mu je protivnik bio Vladimir Putin".

- Vi ste omiljeni u Srbiji, a to ste zaslužili načinom na koji ste vodili Rusiju - primetio je Nikolić.

Putin je iskoristio priliku da lično čestita Nikoliću na pobedi na predsedničkim izborima i poželeo mu da "ostvari sve ono što je obećao srpskom narodu".

- U tome možete računati na pomoć Rusije -  rekao je Putin i dodao da ruska javnost zna kakav je stav i odnos Tomislava Nikolića prema Rusiji.

Ruski predsednik je zamolio Nikolića da izađe u susret njegovoj, kako je rekao neobičnoj molbi:

- Znam da je Boris Tadić bio vaš protivnik u kampanji. Ali, pošto sam ja sarađivao sa njim prethodnih godina zamolio bih vas, i to je neobično u mojoj molbi, da ga pozdravite i da mu prenesete moje najbolje želje za budući rad - rekao je Putin.

Vanredni, 13. kongres partije Jedinstvena Rusija, tokom kojeg se novoizabrani predsednik Srbije sastao sa ruskim predsednikom, otvoren je u Moskvi predstavljanjem delegata. Oni su odlučivali o novom šefu te stranke, a prema očekivanjima to je postao aktuelni premijer Dmitrij Medvedev.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djakon

    26. maj 2012 | 11:08

    na kojem jeziku ce pricati?

  • XZC

    26. maj 2012 | 15:04

    Toma je poliglota, naučio jezike dok je sticao diplomu - sve za tri meseca, pa mu je lako da komunicira sa Putinom na kojem god jeziku hoćeš. Srbijo, šta si dočekala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA