≫ 

Lideri zapadnog Balkana osnovali regionalnu Kancelariju za mlade

Sporazum su potpisali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, njegov albanski kolega Edi Rama, premijer Makedonije Emil Dimitrijev, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Vlade Crne Gore Milo Ðukanović

  • 4

Premijer Aleksandar Vučić saopštio je u ponedeljak u Parizu da su lideri Zapadnog Balkana potpisali sporazum kojim je, na inicijativu Srbije, ustanovljena regionalna Kancelarija za mlade.

AKO OTVORIMO LINIJU BEOGRAD-PRIŠTINA, POSTAJEMO REGIONALNI CENTAR: Pročitajte detalje razgovora Vučića i Rame (FOTO) (VIDEO)

Sedište kancelarije biće u Tirani, Albanija, koja je odmah dala podršku ovoj inicijativi, a najviše novca obezbediće Srbije, rekao je Vučić novinarima po završetku Samita Zapadni Balkan - EU, u okviru Berlinskog procesa.

Sporazum su potpisali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, njegov albanski kolega Edi Rama, premijer Makedonije Emil Dimitrijev, predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, kosovski premijer Isa Mustafa i predsednik Vlade Crne Gore Milo Ðukanović.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Hrvatske i Slovenije, Tihomir Orešković i Miro Cerar, austrijski kancelar Kristijan Kern i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je Tanjugu da se dve godine radi na kreiranju Kancelarije, čije osnivanje je podržalo aktivno šest zemalja regiona.

VUČIĆ: Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, razgovarajmo o budućnosti; ne postoje problemi sa BiH

- Posle jednog dugotrajnog razumevanja i sagledavanje potreba, Kancelarija ima za cilj da prvenstveno profitiraju mladi, koji su naša budućnost i sadašnjost - naglasio je Udovičić.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

On je istakao da je forum mladih, koji je održan u okviru Samita u Parizu, bila prilika da se čuju želje mladih koje ponajviše tišti visoka stopa nezaposlenosti u svim zemljama regiona.

DIGNUTA RAMPA SRBIJI ZA POGLAVLJA: Vučić potvrdio 19. jul, Merkelova čestitala (FOTO)

Srpski ministar je istakao da je potpisivanje sporazuma početak i da se velike stvari uvek dešavaju malim koracima.

- U današnje vreme mladi najbolje razumeju svoje potrebe i kroz direktan dijalog mogu da rade na njihovom rešavanju. Kancelarija je zamišljena kao platforma za saradnju i razmenu znanja i iskustava mladih, jer želimo da odgovorimo na potrebe mladih sa ovih prostora i da im istovremeno pružimo priliku da se usavršavaju i napreduju i time doprinesu razvoju regiona. Kroz ovu kancelariju se sigurno može doprineti pomirenju u regionu, jer mladi upravo najviše veruju svojim vršnjacima i kroz direktne susrete sa istima i ucešce u zajednickim projektima sigurno ce doprineti boljem životu mladih i medusobnom razumevanju u regionu - rekao je Udovičić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GLUMICA

    5. jul 2016 | 10:35

    ucice ih EVROPSKIM vrednostima...da tata ima decka,mama devojku,da se ne veruje u Pravoslavlje nego u neku SEKTU,da deca imaju slobodu i da im roditelji ne mogu nista,da ne sme niko da ih takne,da roditelji na kraju postaju robovi svoje dece...ili ih kao na Zapadu uzimaju i smestaju u ISTOPOLNE BRAKOVE...tamo je demokratija !!!!

  • Boki

    5. jul 2016 | 11:57

    Bice hvalospeva na racun mandatara. Uspeo covek u zivotu a narod gladan.

  • Timocanin

    5. jul 2016 | 10:40

    A omladina radi za 200 evra ,i svima dobro nazalost .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA