≫ 

Mekalister: Srbija u obavezi da, po potrebi, UVODI SANKCIJE! (FOTO)

Svako ko želi pun pristup evropskom tržištu mora prihvatiti pravila Evropske unije

  • 67

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da se Srbija, kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, obavezuje da sledi pravila EU i da uvede sankcije, kad i gde su one neophodne.

Vučić se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta Mekalisterom (FOTO) (VIDEO)

- Moramo biti jasni po pitanju ruske agresije u Ukrajini, da to ne sme da se toleriše. S druge strane, moraju se uzeti u obzir srpske tradicionalne istrorijske i ekonomske veze s Rusijom, koje čak mogu biti i most za dijalog, jer niko nije zainteresovan za dugoročnu konfrontaciju s Rusijom. Do tada, moramo da pokažemo odgovor, sankcije, na rusko menjanje granica u Evropi - rekao je Mekalister za Blic.

On je naveo da to nema veze sa antiruskom politikom, već sa zajedničkim vrednostima EU, a ako je Srbija pozvana da se pridruži, to znači da je spremna da deli i promoviše evropske vrednosti.

- U tome ćemo biti vrlo jasni - rekao je Mekalister.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Meklister navodi i da je, uprkos Bregzitu, svih šest država zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, te da je najvažnija poruka iz Berlina i Brisela nastavak pregovora i konkretno otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće nedelje.

- To je jasan znak da treba da pomognemo Srbiji, ali je do Srbije da ispuni uslove - rekao je Mekalister.

On je naglasio i da je kancelarka Nemačke Angela Merkel lično posvećena procesu pridruživanja zapadnog Balkana i da je lični prijatelj Srbije.

- Ona je inicirala berlinski proces i to pokazuje njenu posvećenost i regionu i saradnji sa srpskom vladom - rekao je Mekalister.

- Srbija treba da nastavi da korača dugim putem koji vodi ka članstvu u Evropsku uniju - poručio je Mekalister i izrazio uverenje da će Beograd, kada bude potrebno, usaglasiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom.

- Nastavite da idete tim dugim putem koji vodi ka članstvu u EU. Neće biti lako, ali ima puno ljudi u zemljama članice koje pružaju podršku Srbiji. Siguran sam da ćete u momentu kada bude potrebno usaglasiti bezbednosnu i spoljnu politiku - rekao je Mekalister na konferenciji "Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan" koja se održava u Beogradu.

Prema njegovim rečima, Unija se suočava sa velikim neizvesnostima i izazovima, ali on veruje da posvećenost politici proširenja u EU treba da jača, a ne da slabi.

- Verujem da je politika proširenja bila uspešna i doprinela promovisanju prospriteta, bezbednosti širom Evrope. Ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne bi trebalo da ima negativne posledice na naše napore da nastavimo rad na procesu proširenja - istakao je Mekalister.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je izrazio uverenje da zemlje zapadnog Balkana ne samo da imaju evropsku perspektivu, već i evropsku budućnost.

Mekalister ističe da Srbija, kao zemlja koja ima sjajne ljude, zaslužuje da postane deo porodice evropskih naroda.

- Zemlje članice EU se u sve većoj meri suočavaju sa propagandnim ratom, sajber ratom, hibridnim pretnjama, terorizmom i ekstremističkim nasiljem u najbližem okruženju, a međunarodni terorizam je zakucao na vrata Unije. Svi ti napadi koji su se odigrali u Evropi su opominjujući. Pored spoljnih izazova suočeni smo sa najvećim unutrašnjim izazovom, sa kojim se Unija do sada nije suočavala - rekao je on.

Mekalister, Nemac koji je delom britanskog porekla, kazao je da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji nešto čime se nećemo baviti samo danas.

On je rekao da mu je demokratska odluka "jedne uske manjine u Engleskoj i Velsu" slomila srce.

- Tri nedelje je prošlo, a još uvek patim i vidim to kao jednu užasnu grešku, koju moramo da prihvatimo. Velika Britanija verovatno napušta EU - konstatovao je Mekalister dodajući da proces proširenja postaje reverzibilan, što do sada nismo imali.

On je ocenio da je potrebno da EU i Velika Britanija uspostave dobrosusedske odnose, da ne budu "zle" jedne prema drugima, ali i ukazao da svako ko želi pun pristup evropskom tržištu mora prihvatiti pravila EU.

Kada je reč o poglavlju 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, on je podsetio da je EP sa žaljenjem konstatovao vojne vežbe Srbije i Rusije, objasnivši da je time EP pokušao da signalizira Srbiji da nastavljanje dualnog pristupa Rusiji ne može da se na duge staze toleriše.

On je rekao da agresivnost Rusije ne može da se toleriše, ali da uzima u obzir da Srbija ima tradicionalno jake veze sa Rusijom.

Istovremeno je podvukao da je Srbija sprovela 10 puta više zajedničkih vojnih vežbi sa zapadnim saveznicima nego sa Rusijom, ali toga nisu svi svesni u Briselu.

- Da bismo smanjili energetsku zavisnost Srbije od Rusije mislim da ćemo morati da se bavimo i projektom Energetska zajednica. Žan-Klod Junker i ja smo u više navrata naglašavali da svih šest zemalja zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve strateške projekte vezane za energetiku - objasnio je on.

Mekalister je kazao da je saglasan sa zaključcima iz Varšave da su odnosi Srbije i NATO od koristi za Srbiju, alijansu, ali i region.

Istovremeno je razjasnio da članstvo u EU nije vezano za članstvo u NATO, podsećajući da šest članica Unije nisu članice vojne alijanse.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kada je reč o Globalnoj strategiji EU Mekalister je ocenio da je ona predstavljena u nesretnom trenutku, i da nije dobila pažnju koju zaslužuje, a zaslužuje punu političku pažnju.

- Van svake sumnje je da je Strategija vrlo ambiciozna, ali i vrlo promišljen i osmišljen dokument. Potpuno je različit od onog što je Havijer Solana formulisao 2003. ''Evropa nije nikada bila tako slobodna i prosperotetna, u dobroj situaciji'', bile su reči Solane pre 13 godina. Sada živimo  svetu koji je kompleksniji, pun sukoba - ukazao je Mekalister.

On je rekao da ovaj dokument treba da postane polazište strateških analiza i sistematskog pristupa gde će osećaj svrhovisosti preovladati.

Mekalister je pohvalio kontinuirano učešće Srbije u različitim civilnim i vojnim misijama u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike, uprkos svim teškoćama i izazovima.

- Vaš angažman u misijama EU, i operacijama UN je impresivan - podvukao je on.

Pohvalio je i napore vlade u Beogradu, kao i naroda Srbije u vezi sa migrantskom krizom.

- Zaista ste imali prilike da vrlo brzo i pragmatično pristupite rešavanju migrantske krize na svom tlu. Mnoge članice EU mogu da nauče od vas kako se upravlja tom krizom - objasnio je on.

- Moramo da budemo svesni da ne samo zemlje zapadnog Balkana, već i članice EU, zbog otvaranja novih kanala, moraju da se posvete rešavanju ovog izazova - podvukao je Mekalister.

On je čestitao Srbiji na skorijem otvaranju daljih poglavlja, rekavši da je to nešto što je Srbija odavno zaslužila, a da slično mišljenje dele u Parizu, Rimu, Beču i Lisabonu.

- Pod slovačkim predsedavanjem bih voleo da vidim otvaranje nekih drugih poglavlja. To bi bio dobar signal - poručio je s tim u vezi Mekalister.

Mekalister je rekao da je otvaranje poglavlja 23 i 24 dobar dan za Srbiju, jer su to ključna poglavlja i veliki korak napred.

On je pohvalio sjajan posao koji je uradio srpski pregovarački tim, te naglasio da je otvaranje poglavlja zasluženo.

Mekalister je rekao da razume da Hrvatska ima posebnu zabrinutost, koja je sada pokrivena, tako da može da se nastavi napred.

Podsetio je da otvaranje poglavlja zahteva usaglašavanje svih država članica EU, te da ponekad potrebno malo više vremena nego što je očekivano, ali je izneo uverenje da će Srbija nastaviti da otvara ostala poglavlja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Provincijalac

    14. jul 2016 | 14:05

    Ček, ček... Pa ko je prvi počeo da prekraja granice po Evropi ? Rusi ? Nisam rusofil, ali.... Ne bih rekao !

  • TIHOMIR

    14. jul 2016 | 19:34

    Gospodine MEK o kakvoj ruskoj agresiji na Ukrajinu pricate. Pa to je vase maslo jer ste namerno destabilizovali Ukrajinu da bi ste nekako oslabili Rusiju. Ali umestl toga preko Vasih placenika koji su vodili Ukrajinu unistili ste jednu normalnu visenacionalnu drzavu, a jadan narod uveli u gradjanski rat. I umesto da za tu katastrofu okrivite SAD kao najveceg svetskog razbojnika koji je unistio africke drzave, a migrante uputoo na kukavnu Evropu, koja neznam zasto, ponizno sluzi razbojnicima SAD. Za ove gadove ne znace nista UN i SB pa su tako i Srbiju bombardovali i naneli nam stetu preko sto milijardi dolara i pobili toliko neduznih ljudi. I zamislite taj cinizam kazu da su prijatelji Srbije. MORE MARS STOKO BRE. ZIVELA pravoslavna bratska RUSIJA, na celu sa ljudskom gromadom PUTINOM.

  • Ja

    14. jul 2016 | 13:33

    Citam i ne mogu da verujem,oni su protiv agresije,a mi nekom da uvodimo sankcije,grdni mi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA