≫ 

OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvorena poglavlja 23 i 24 (FOTO)

Otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24 bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjem Hrvatske

Srbija i EU danas su u Briselu otvorili ključna poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, zbog važnosti koju Brisel pridaje harmonizaciji propisa i standarda u oblasti vladavine prava.

Poglavlja 23 i 24 se otvorena među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU.

Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je danas lep i izuzetno značajan dan za Srbiju i njene građane.

Vučić je na konferenciji za novinare posle Treće međuvladine konferencije Srbije i EU na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24 izrazio duboku zahvalnost Miroslavu Lajčaku, Johanesu Hanu i drugim "evropskim prijateljima", među kojima je posebno istakao šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta, koji su podržali put Srbije u EU.

- Kad me je moj prijatelj Boris Dzonson pitao danas da li je to nešto značajno za Srbiju nisam oklevao da kažem da je ovo izuzetno veliki i važan dan za Srbiju, jer pokazuje da je to naš strateški put i dobar put, koji pokazuje naše preuzimanje obaveza i našu posvećenost ispunjavanju svih zadataka pred nama - rekao je Vučić.

On je istakao da smo svesni da ćemo imati teškoće sa kojima ćemo biti suočeni, kao i prepreke, pogotovo u primeni ova dva važna poglavlja, ali i da smo odlučni da ispunimo očekivanja i da rezultate pokažemo.

BRISEL "IZA ZATVORENIH VRATA": Počela Međuvladina konferencija, otvaranje poglavlja 23 i 24

- Mi želimo ovakav tip društva i to je najvažniji razlog zbog kojeg ostajemo čvrsto na putu ka EU - poručio je premijer Srbije i dodao da sve to ima direktnu vezu sa poboljšanjem životnog standarda naših ljudi, što znaci da će vladavina prava i postavljenje pravih zakona predstavljati veliki podsticaj za strana ulaganja, što jedino može da garantuje bolji standard građana i veći privredni rast. On je dodao da se raduje saradnji sa EU, sa Hanom i svim kolegama, da ćemo biti posvećeni tom procesu, iako znamo da nije jednostavan put, te da postoje političke prepreke koje će se naći pred nama. - Svakako da sa naše strane treba učiniti mnogo toga, da treba da budemo spremni i na kritiku, jer i to pokazuje da smo i dalje na putu EU i da je potrebna diskusija i razmena stavova, koja je uvek dobra - naveo je Vučić.

Otvaranje Poglavlja 23 i 24 predstavlja za Srbiju dobru vest od velikog značaja i korak u dobrom pravcu, poručila je danas Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke, države koja do kraja godine predsedava EU.

- Otvorili smo poglavlja, učinili smo veliki pomak u približavanju Srbije i Unije, a taj pomak nosi jaku poruku - da će Srbija ako uradi domaći zadatak napredovati u procesu proširenja, poručio je danas šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak po završetku Treće međuvladine konferencije Srbije i EU

Mađarska će pružiti Srbiju svaku moguću pomoć i podršku u naporima za pridruživanje Evropskoj uniji, a svaki pokušaj da se Srbija na tom putu blokira smatram neprihvatljivim, poručio je danas u Briselu šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Građanima Srbije zahvalio je i poručio da veruje da će i srpski jezik biti jedan od prihvaćenih evropskih jezika.

Izrazivši uverenje i nadu da ćemo zajedničkim snagama i velikim radom, kojeg se nismo plašili ni do sada, postići još veće rezulrtati i brži privredni rast, premijer je naveo da smo od siromašne zemlje, koja je pre dve godine bila na rubu bankrotstva, stigli do jedne od zemalja sa najvećom stopom privrednog rasta u Evropi.

Ima, međutim, i mnogih primedbi, dodao je, o kojima je ne želi da ćuti.

- Znamo da imamo mnogo nedostataka, da moramo mnogo toga da ispravimo i da promenimo kod sebe, ali se ne plašimo teškog rada i uveravamo vas da ćemo svoj posao u dobroj veri da završimo. Pri tome čuvajući regionalnu stabilnost, ne pozivajući se uvek na reciprocitet, već ćemo dati sve od sebe da ispunjavamo standarde i uslove da predstavnici manjina budu zadovoljni - poručio je Vučić.

Daćemo sve od sebe da napravimo Srbiju - demokratsku zemlju na ponos svih građana i u tome očekujemo istinsku popmoć EU" toga istinski pomoć EU, dodao je premijer, zaključivši da je ovo jedan od dana kad smo ponosni kao Srbi i građani Srbije u Briselu, te da smo "posebno ponosni kad su predstavnici svih zemalja aplaudirali čestitajući Srbiji na otvaranju poglavlja".

Otvaranje dva ključna poglavlja 23 i 24, koja se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU, bilo je blokirano više od tri meseca uslovljavanjima Hrvatske koja su se odnosila na regionalnu jurisdikciju u procesuiranju ratnih zločina, manjinska prava i punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

Pogledajte koje su vesti obeležili današnji dan:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel

    18. jul 2016 | 22:46

    Narod treba da bude ponosan jer se danas Srbija isključivo spominje u pozitivnom kontekstu i dobije sve same pohvale a najveće zasluge za to idu Aleksandru Vučiću.

  • kralj

    18. jul 2016 | 22:33

    Bravo Aco!!!

  • miki

    18. jul 2016 | 22:23

    Napori su urodili plodom !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA