≫ 

HRVATSKA POSTAVILA NOVI USLOV SRBIJI: Otkrijte ko je hteo da ubije Tuđmana!

Dr Miro Kovač, šef hrvatske diplomatije, poručio je da bi bilo normalno da sada, nakon otvaranja poglavlja 23 i 24 pokrene istragu o tome ko je naredio da se ubije predsednik Franjo Tuđman

Dr Miro Kovač, šef hrvatske diplomatije, u intervjuu za Jutarnji.hr je rekao da su poslednji dani, vezani za otvaranje poglavlja 23 i 24 bili burni. Do poslednjeg trenutka se nije znalo da li će Hrvatska dati "zeleno svetlo" Srbiji, ali i da je Srbiji postavljen uslov, da se pokrene istraga o raketiranju Banskih dvora, kada su piloti JNA imali zadatak da ubiju predsednika Franju Tuđmana.

Pregovori su na kraju otvoreni, a na Zrinjevcu su izuzetno zadovoljni što su svi hrvatski zahtevi prihvaćeni, što obavezuje Srbiju da ih ispuni ukoliko želi da uđe u Evropsku uniju.

Kovač se zapitao da li je Beograd pokrenuo istragu o raketiranju Banskih dvora, kada su piloti iz aviona JNA imali zadatak da potpuno unište političko vodstvo Hrvatske i da ubiju predsednika Franju Tuđmana. Sam Tuđman, koji je bio u društvu Stipe Mesića, tadašnjeg predsednika predsedništva SFRJ i predsednika Saveznog izvršnog vijeća Ante Markovića, čudom je izbegao atentat, a krivci, pre svega oni koji su smislili, organizovali i naredili taj napad, nikada nisu odgovarali.

- Bilo bi normalno da Beograd pokrene istragu, zar ne? - upitao je dr Kovač.

Na pitanje kada će početi rad komisije koja će pratiti da li Srbija ispunjava obaveze nakon otvaranja poglavlja 23 i 24, dr Kovač kaže da je konstitutivna sednica sledeće nedelje, kao i da su objavljena imena svih ministra koji su članovi komisije, a pozvaće se i neke stručne osobe.

Foto: Tanjug/fotoHINA Foto: Tanjug/fotoHINA

- Cilj rada komisije je monitoring izvršenja obaveza koje Srbija ima otkako su otvoreni pregovori u tim poglavljima. Već sledeće nedelje ćemo pozvati Vladu Srbije da počne da primenjuje obaveze - kazao je on.

Komisija će se sastajati četiri puta godišnje, a napredak Srbije će se ocenjivati svakih šest meseci. Utvrđivaće se šta je Srbija napravila u poglavljima 23 i 24, i da li izvršava obaveze.

- Jasno je da će ta komisija posebno motriti ša Srbija čini na izmeni zakona o ratnim zločinima koji ima nadležnost i za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje bivše Jugoslavije - poručuje dr Kovač.

Šef hrvatske diplomatije je potvrdio da se od Srbije u izmeni zakona traži da se ukine nadležnost zakona nad hrvatskim građanima.

- Srbija mora da ga suspenduje i konačno ukine. Moraće takođe da omogući i žrtvama rata da ostvare svoja prava, a to uključuje i odštetu. Isto tako, Srbija se obavezala da zajedno sa Hrvatskom traga za nestalim i posmrtnim ostacima ubijenih žrtava u ratu. Moraće i u potpunosti da sarađuje sa Haškim sudom, osigura manjinska prava na način da Hrvati imaju garantovanog predstavnika u parlamentu. Sve je jasno napisano. Srbija će morati sve to da ispuni ako želi napredovati prema EU. Ako Srbija ne bude izvršavala obaveze, neće moći ući u EU.

Foto-ilustracija: Telegraf, flickr/Purple Slog Foto-ilustracija: Telegraf, flickr/Purple Slog

Na pitanje novinara da li dr Kovač očekuje da će srpska strana pokrenuti i neke istrage o kojima se do sada nije govorilo, šef hrvatske diplomatije kaže:

- Umesto skandaloznog najavljivanja istrage protiv hrvatskih branitelja, pitamo se zašto Srbija, recimo, ne procesuira one koji su odgovorni za raketiranje Banskih dvora i za pokušaj atentata na hrvatsko državno vođstvo i predsednika Franju Tuđmana 7. oktobra 1991. godine?

Iako je bilo žestokih reakcija branitelja koji su tražili da se otvaranje poglavlja odloži, dr Miro Kovač smatra da Vlada hrvatske branitelje i njihova udruženja u potpunosti razume, kao i da je njihova zabrinutost opravdana.

- Posebno nakon prošlonedeljne izjave tužitelja za ratne zločine u Srbiji, gospodina Milana Petrovića, o tome da se vrše neke istražne radnje vezane za hrvatske državljane, konkretno za hrvatske branitelje za navodne ratne zločine koji su počinjeni na hrvatskoj teritoriji. To je za nas apsolutno neprihvatljivo. Poručujemo vlastima u Srbiji da prestanu da manipulišu i maltretiraju hrvatsku javnost. To unosi nemir među naše branitelje i ujedno nanosi štetu odnosima između Hrvatske i Srbije.

Umesto ovakvih izjava, Hrvatska od naše zemlje traži da Srbija "prione na posao" i počne da izvršava svoje obaveze na temelju otvaranja poglavlja 23 i 24, a hrvatskoj javnosti, posebno hrvatskim braniteljima, poručuju da je ova hrvatska Vlada učinila sve što je mogla, jer sada prvi put imaju mehanizam koji je evropski i koji omogućuje da Srbija primeni sve ono što se od nje traži.

Foto: Wikimedia/Arslan Arie Foto: Wikimedia/Arslan Arie

- Sada je sve na Srbiji, a Hrvatska će da nadzire njeno ispunjavanje obaveza. Ne bude li ih Srbija ispunila, sama će sebe blokirati - jasan je dr Miro Kovač, ali i dodaje:

- Zaprepašćen sam bezborazlukom bivše vlade i sadašnje opozicije, posebno SDP-a. Tu najpre mislim na njihovog bivšeg ministra pravosuđa i bivšeg zamenika ministarke Pusić. Mi smo zatekli nulu, nije bilo ničeg. Sada govore: "trebalo je napraviti ovo ili ono". Ništa nisu napravili. Kada su Nemačka i Velika Britanija blokirale Srbiju sa EU, jer su tražile prethodno uređenje odnosa između Beograda i Prištine, Hrvatska je mogla zajedno s njima da traži izmenu srpskog zakona o ratnim zločinima. Ali, nije! Nije ni ubacila u merila za otvaranje poglavlja 23 i 24 sve ono što smo mi sada naknadno uspeli da uguramo kao prelazna rešenja. Ova Vlada je ispravila njihove propuste.

Kada je reč o tome kako će otvaranje poglavlja 23 i 24 uticati na buduće odnose sa Srbijom, Kovač ističe da Hrvatska želi stabilne i partnerske odnose sa našom zemljom. Hrvatska je za politiku čistih računa i, kako kaže, to je jedini pošteni pristup. Ne pristaju na politiku bajku ili nekog "romantizma", a kamoli pretnji. Žele čiste račune i zdrave temelje.

Godišnjica Oluje izaziva različite reakcije u Srbiji, a Kovač poziva srpske vlasti da pokažu poštovanje prema žrtvama rata u Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima, i da ne provociraju kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

- Očekujemo od gospodina Vučića i njegove vlade civilizovan i dobrosusedski pristup. Treba podsetiti da je Oluja bila akcija Hrvatske vojske i hrvatske policije za oslobađanje hrvatske teritorije. Hrvatske snage nisu ratovale u Srbiji, a srpske snage jesu u Hrvatskoj. To uvek treba imati na umu. Samo na takvoj osnovi mogu da se grade zdravi međudržavni odnosi u evropskom duhu, nalik onima između Francuske i Nemačke.

Prilog o uslovima koje Hrvatska sprema Srbiji za ulazak u EU pogledajde ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zikica

    21. jul 2016 | 11:12

    Sačuvaj me boze Kuge I Krvata

  • vuk

    21. jul 2016 | 11:12

    ustase bi hteli da osudimo svakog srbina koje drzao pusku u reke i da damo celo srbiju..i tek onda bi rekli aj eto vamEU..ustase bili i ostali...lud narod u paketu..njih treba sa ISIS oterati na mars nek tamo zive i stvore sta kod zele

  • Zoran

    21. jul 2016 | 10:41

    Mi da smo hteli mi bi ga ubili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA