UN: Tirk dobio 11 "ohrabrujućih" glasova

Bivši slovenački predsednik je jedan od 12 kandidata za tu funkciju, a više glasova od njega dobio je samo bivši komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, dodaje slovenačka agencija

  • 4

Slovenački kandidat za generalnog sekretara UN Danilo Tirk nezvanično je izbio na drugo mesto, nakon završenog prvog kruga tajnog glasanja u Savetu bezbednosti UN, pošto je dobio 11 "ohrabrujućih" glasova, prenosi agencija STA.

Jeremić osvojio devet pozitivnih glasova u UN

Bivši slovenački predsednik je jedan od 12 kandidata za tu funkciju, a više glasova od njega dobio je samo bivši komesar UN za izbeglice Antonio Gutereš, dodaje slovenačka agencija.

Tirk je rekao da je to odličan rezultat koji ga čini vrlo srećnim i dodao da je sada potrebno da najviši predstavnici Slovenije procene i postignu dogovor o racionalnom i odgovornom kursu međunarodne akcije u diplomatiji.

Jeremić: Nastavljamo kampanju, idemo u drugi krug!

- Kao kandidat ja sam uradio ono što treba kako bih predstavio kvalitetnu kandidaturu, dok sada država treba da pokaže svoju posvećenost ovoj kandidaturi i založi se za nju kada se ukaže prilika - rekao je Tirk za STA.

Foto: Wikipedia/UKOM Foto: Wikipedia/UKOM

Diplomatski izvor je za tu agenciju naveo da je Tirk dobio 11 "ohrabrujućih", glasova i dva koja su "obeshrabrujuća", dok dva ambasadora nisu imala mišljenje.

Konačna odluka o novom sekretaru ne očekuje se pre oktobra ili novembra, dodaje STA.

Zadovoljan rezultatom glasanja je i šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec koji je rekao da je to "priznanje kvaliteta kandidature".

On je rekao da bi bilo fer da naslednik Ban Ki-muna bude iz Istočne Evrope, pošto je to jedini region koji do sada nije imao generalnog sekretara UN.

Pogledajte vesti koje su obeležile dan:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr

    22. jul 2016 | 09:00

    Mislim da ce izmedju njega i jeremica biti mrtva trka za genseka UN

  • Dragan NS

    31. jul 2016 | 03:38

    Ovakav imi treba. Sto bi narod rekao: "niti smrdi, niti mirise".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA