Ðurić: Neophodan pritisak Brisela na Prištinu zarad formiranja Zajednice srpskih opština

Ðurić je rekao da je Srbija svoj deo obaveza po tom pitanju sasvim sigurno izvršila, a da oni stalno izmišljaju nove ideje, umesto da konačno primenjuju ono na šta su se sami obavezali

  • 1

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da smatra da je neophodan pritisak Brisela na Prištinu kako bi počela da ispunjava dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), budući da je prošlo godinu dana od postizanja tog dogovora.

VUČIĆ U BRISELU: Sa Albancima na Kosovu moramo da postignemo dogovor

Ðurić je za RTS rekao da je Srbija svoj deo obaveza po tom pitanju sasvim sigurno izvršila.

- Politički sporazumi ne mogu da budu plod naknadne mašte, to što govore o ukidanju naših institucija, to ne piše ni u jednom papiru koji je usaglašen. Stalno izmišljaju nove ideje, umesto da konačno primenjuju ono na šta su se sami obavezali - rekao je Ðurić i dodao da se Srbija čvrsto drži onog što je dogovoreno.

Do kada će se odlagati osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu?

Ðurić je naveo i da uprkos političkim varnicama koje stalno dolaze iz Prištine dijalog ima važnu i korisnu ulogu, jer dok god se razgovara tenzije na terenu su manje, a manje su šanse i da ima nasilja.

Foto: Tanjug/Boki, wikimedia.org/Sh1956vlpo Foto: Tanjug/Boki, wikimedia.org/Sh1956vlpo

- Razgovaraćemo o primeni postojećih sporazuma, kako da odnosi sa pokrajinskim institucijama u granicama naše generalne politike budu što bolji i smatram da je to u interesu i Srbima i Albancima, bez obzira na razlike u stavovima o statusima. Od ovih političkih varnica Edite Tahiri i Envera Hodžaja se ne živi, pa ni Albanci - rekao je Ðurić, ukazujući na veliku stopu nezaposlenosti na Kosovu i Metohiji.

EDITA TAHIRI PRETI: Zajednica srpskih opština neće biti formirana dok Kosovo ne dobije pozivni telefonski broj!

Komentarišući izjavu Tahiri da će Srbija morati da izbaci Kosovo iz Ustava pre ulaska u EU, Ðurić je rekao da je njegov komentar da bi Priština trebala u pokrajinski Ustav da unese što pre Srbiju, jer je to jedini način da bude predstavljena u međunarodnoj zajednici.

ODGOVOR NA PRETNJE PRIŠTINE: Kosovo ne može da uslovljava formiranje Zajednice srpskih opština

- Reč je o neozbiljnoj političkoj varnici i nečemu što ne doprinosi normalizaciji odnosa - ukazao je Ðurić, koji je za izjavu Hodžaja o demarkaciji granica rekao da je to nešto na šta čitav srpski narod, a naročito bilo ko od predstavnika Srba, nikada ne bi pristao.

To, istakao je, neće biti tema dijaloga u Briselu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    26. jul 2016 | 10:04

    Kako vas Brisel laze to i ptice na grani znaju nikad se ZSO nece formirati,a da je sipzarcinama nesto da se da odmah bi vama slepcima dali ucenu da morate da im popustite a za nas Srbe nista,ne slusajte lazljivi Brisel radite po svome i manite se evrope i brisela okrenite se Rusima kao sto i narod tako hoce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA