≫ 

U julu suficit 14 milijardi, MMF hvali rezultate: Premijer o uređenju javnih finansija

Vučić je ukazao da je stanje u budžetu godinama ranije bilo mnogo lošije

  • 68

U julu je ostvaren suficit u budžetu od 14 milijardi dinara, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić i podsetio da je i odlazeći šef kancelarije MMF-a u Srbiji Deheng Kim ranije danas čestitao vladi što je, kada je reč o budžetu, za kratko vreme ostvarila rezultat kakav nije viđen ni u jednoj drugoj zemlji.

- Zaključno sa jucerašnjim danom ostvaren je suficit od 14 milijardi, na današnji dan mi smo u suficitu koji ćemo do kraja jula i do kraja avgusta, uveren sam, održati - izjavio je Vučić na promociji knjige "Faktor Čerčil" Borisa Džonsona i konstatovao da takav rezutat Srbija do sada nije imala.

Vučić je ukazao da je stanje u budžetu godinama ranije bilo mnogo lošije, a da je samo jedne godine ostvaren suficit i to tako što je tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić rekao "nema više izlaza novca iz trezora" u oktobru, da bi, primetio je Vučić, mogao politički da se pohvali.

- Sada je to sve pod kontrolom. Uredili smo javne finansije - poručio je on dodajući da to dokazuje i niže učešće duga u BDP-u od 72 odsto, naspram 80 odsto koliko se očekivalo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To je zato što nam i BDP raste ubrzano, ali i zato što je deficit budžeta minimalan - rekao je Vučić.

On se zahvalio i odlazećem stalnom predstavniku MMF-a u Beogradu Dehengu Kimu, jer je mnogo uradio za Srbiju, a zahvalio je i na međusobnom poverenju istovremeno podsetivši kako je Kim jutros pohvalio Srbiju.

- On je rekao ''Pokažite mi zemlju u svetu koja je za samo dve godine uspela da spusti budžetski deficit sa osam odsto na manje od dva odsto BDP-a. Ko mi takvu zemlju pokaže, vodim ga na večeru''. A mi njima nismo tražili izvinjavajući razlog za mere koje preduzimamo, nego saradnike - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je na mesto Kima došao novi čovek Sebastijan Sosa, sa kojim će vlada, uveren je, nastaviti dobru saradnju.

Foto: eps.rs Foto: eps.rs

- Uprkos problemima ne brinem za ekonomiju - rekao je premijer a problemi su, naveo je, "oko jednog zakona vezanog za lokalne samouprave, ali i oko EPS-a"...

- Imamo katastrofalne stvari vezano za lokalne samouprave - konstatovao je.

MMF potvrdio: Sebastijan Sosa od 1.avgusta šef MMF u Srbiji

Premijer je dodao da ga brinu i regionalne stvari koje se "sve više komplikuju", ali je dodao da će inistirati na miru i stabilnosti, na odgovornom i trezvenom odlučivanju, jer je i to važno da bi dobri rezultati mogli da se održe.

SRBIJA NIKAD VIŠE NEĆE BITI NA IVICI BANKROTSTVA: Poruka Vučića posle sastanka sa novim šefom kancelarije MMF

Osvrnuvši se ponovo na fiskalne rezultate, Vučić je rekao da očekuje da će oni biti još bolju u septembru.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kada je reč o stopi rasta, on je rekao da će sigurno BDP da raste po stopi od 2,8 odsto ove godine, a da će se pokušati da ona pređe i tri odsto.

- To je rast koji je među najvišima u Evropi - zaključio je.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    29. jul 2016 | 00:31

    Ovo je zaista ogromni uspeh naše vlade,naša odlična ekonomska politika daje rezultate i zbog toga imamo suficit u budžetu.

  • Dimitrije

    29. jul 2016 | 00:19

    Za svaku pohvalu. Ovo je rezultat uspesno vodjene politike vlade na celu sa premijerom Vucicem.

  • Željko

    28. jul 2016 | 22:05

    Vlada je vodila dobru ekonomsku politiku, mere štednje koje je uvela pokazale su se kao dobre, svaki dinar se zna gde je uložen, a ne kao do pre par godina dok je bila na vlasti DS-a pa su tajkuni vladali državnom kasom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA