GLAVNE TAČKE VUČIĆEVOG EKSPOZEA: Rast BDP, nova radna mesta, borba protiv kriminala

Najveći broj tačaka se odnosi na ekonomiju, a zatim na mlade, zdravstvo, javni sektor, bezbednost i put Srbije ka Evropskoj uniji

Ključne tačke, odnosno ciljevi iz ekspozea mandatara Aleksandra Vučića, koji će se iduće sedmice naći pred poslanicima Skupštine Srbije, jesu rast BDP i nova radna mesta, piše danas Blic.

Vučić: Vredno radim na ekspozeu i na formiranju vlade

Najveći broj tačaka se odnosi na ekonomiju, a zatim na mlade, zdravstvo, javni sektor, bezbednost i put Srbije ka Evropskoj uniji.

Početak ekspozea odnosi se ekonomiju, odnosno rešavanje problema iz prošlosti, rast bruto domaćeg proizvoda i smanjenje deficita, rešavanje statusa preduzeća u državnom vlasništvu, navodi Blic, pozivajući se na uvid u ekspoze.

Druga tačka obuhvatila je smanjenje nezaposlenosti i ulaganje u radna mesta, dok se treća odnosi na infrastrukturno povezivanje Srbije sa svetom, koje podrazumeva izgradnju koridora, luka i železnica, kao i ulaganje u energetiku i razvoj turizma.

Mihajlović: Ispunili smo više od 70 odsto Vučićevog ekspozea

Četvrta tačka se odnosi na poljoprivredu, podsticanje zemljoradnika da rade na rastu, reforma zemljišta i reforma subvencija.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Deo ekpozea posvećen je mladima, odnosno reformi svih nivoa obrazovanja, pružanju boljeg početka, uvođenju dualnog obrazovanja i sveobuhvatnog programa za mlade.

Šesta tačka je zdravstvo, a prioritet vlade biće pravovremeno reagovanje, unapređenje zdravstvenih ustanova, smanjenje vremena čekanja, kao i efikasnost kroz e-zdravstvo.

ŠTA SU GLAVNI ZADACI NOVE VLADE: Reforma javnih preduzeća, uprava, privredni rast, promena Ustava...

Sledeća tačka obuhvata borbu protiv korupcije, kao i podršku onima kojima je najpotrebnija kroz pravičniji sistem socijalne zaštite.

Novina je, i "sistem u službi naroda", koji podrazumeva završavanje birokratskih obaveza bez formulara i nepotrebnog nagomilavanja dokumenata.

Pretposlednja tačka se tiče bezbednosti zemlje i borbe protiv kriminala, terorizma i prirodnih nepogoda, dok se poslednja tačka odnosi na evropski put Srbije.

Najveći deo ekspozea je završen, da su ostala skraćivanja i finese, te da bi konačna verzija, od najavljenih 450, trebalo da ima oko 300 strana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kuvar

    4. avgust 2016 | 15:57

    Veoma važne stvari koje će pomoći da država Srbija postane uređena zemlja na nivou zemalja iz EU.

  • nina

    4. avgust 2016 | 17:43

    Sve ono sto je najvaznije za ovaj narod.

  • Aka

    4. avgust 2016 | 19:49

    Mnogo zadataka i to teskih...verujem da Vucic ima ti snagu i moc da zajedno sa starim i novim clanovima Vlade da ostvari program koji je Vucic napisao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA