≫ 

OVO SU NOVI ČLANOVI VLADE SRBIJE: Vučić predstavio ljude koji će voditi državu do 2020. godine!

Premijer Vučič je pročitao imena novih članova Vlade

Mandatar Aleksandar Vučić predao je predlog novog kabineta predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, a Srbija je saznala imena ljudi koji će je voditi u naredne četiri godine.

Novu Vladu Srbije činiće bar polovina dosadašnjih ministara, dok će se među novim ministrima naći od ranije poznata imena. Najavljeno je da će sutra u 14 sati početi prva sednica novog saziva Skupštine Srbije na kojoj će Vučić pročitati ekspoze. Očekuje se da će nova vlada biti formirana do kraja nedelje.

Ovako će izgledati nova vlada:

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Premijer Aleksandar Vučić rođen je 1970. godine u Beogradu. Ovo mu je drugi mandat, a u vreme kada je Ivica Dačić bio premijer, Vučić je bio ministar odbrane i potpredsednik Vlade. Dugo godina je bio generalni sekretar Srpske radikalne stranke, potom, zamenik predsednika Srpske napredne stranke i sada je predsednik Srpske napredne stranke.

Printskrin: Youtube/ ZooMUE2008 Printskrin: Youtube/ ZooMUE2008

Umesto dosadašnjeg ministra pravde Nikole Selakovića, treba da dođe Nela Kuburović.

Kuburović je prethodno u Ministarstvu pravde od 2008. godine radila najpre kao savetnik za poslove Visokog saveta pravosuđa, a od aprila 2009. godine za pružanje stručne pomoći Visokog saveta sudstva i Državnom veću tužilaca. U avgustu 2009. godine zasnovala je radni odnos u Administrativnoj kancelariji VS S kao savetnik u Sektoru za normativne poslove, a u maju 2013. godine raspoređena je za na mesto načelnika Odeljenja za statusna pitanja sudija u Administrativnoj kancelariji V S S.

Za pomoćnika ministra pravde izabrana je 1. jula 2014. godine, a u avgustu 2014. godine imenovana je za člana Evropske komisije za efikasnost pravosuđa (CEPEJ), kao predstavnik Republike Srbije, a učestvovala je u radu sednica SEPEŽ-a.

FORMIRANJE NOVE VLADE SRBIJE: Vučić predao predlog kabineta Maji Gojković

Član je radnih grupa Ministarstva pravde za izradu nacrta zakona i podzakonskih akata kao što su Zakon o izvršenju i obezbedenju, Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakon o Pravosudnoj akademiji, Zakon o javnom beležništvu, Zakona o sudijama, Zakona o javnom tužilaštvu i drugim.

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 2005. godine, a potom je završila poslediplomske studije na smeru za privredno pravo.

Kuburovićeva ima samo 34 godine, ali, kako kaže naš izvor, ne manjka joj iskustvo, što je i prelomilo da joj Vučić poveri ovo odgovorno mesto. Nela je, takođe, učestvovala u izradi brojnih zakona koji su rađeni prema evropskim standardima. Bila je u svakodnevnoj komunikaciji sa ministrom i zadaci koji je čekaju za nju neće biti novost.

Dosadašnji ministar pravde neće biti deo nove Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ostaje u Vladi RS na istoj funkciji. Predsednik Socijalističke partije Srbije rođen je u Prizrenu 1966. godine. Bio je premijer Srbije od 2012. do 2014. godine.

(UŽIVO) SRBIJA DOBIJA NOVU VLADU: Vučić u Skupštini Srbije predaje spisak ministara!

Foto: Telegrafrstv Foto: Telegrafrstv

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i dalje bi trebao da bude Rasim Ljajić.

Ljajić je rođen 28. januara 1964. u Novom Pazaru, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet završio je u Sarajevu. U periodu od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za brojne dnevne i periodične listove na prostoru bivše SFRJ. Predsednik je Socijaldemokratske partije Srbije i bivši predsednik Sandžačke demokratske partije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na mestu ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture i dalje se očekuje Zorana Mihajlović za vreme čijeg mandata je, mnogi smatraju, dosta urađeno.

Rođena je maja 1970. godine u Tuzli. Osnovnu i srednju školu je završila u Beogradu kao đak generacije. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1993. godine. Od 2006. godine radi kao naučni saradnik Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a od 2008. godine kao docent istog. Od 2011. godine stekla je zvanje vanrednog profesora. Danas predaje na Megatrend univerzitetu na predmetima Ekonomija prirodnihi resursa, Obnovljivi izvori energije.

Foto: Tanjug/MUP Srbije Foto: Tanjug/MUP Srbije

Na funkciji ministra unutrašnjih poslova ostaje Nebojša Stefanović. Rođen je u Beogradu 1976. godine. Doktor je ekonomskih nauka i bivši predsednik Narodne skupštine Republike Srbije. Izabran je 23. jula 2012. kao narodni poslanik Srpske napredne stranke. Predsednik je Gradskog odbora te stranke u Beogradu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na mestu ministra odbrane ostaje Zoran Đorđević. Završio je Školu nacionalne odbrane - Visoke studije bezbednosti i odbrane, a trenutno privodi kraju doktorske studije, sa disertacijom iz oblasti ekonomskih nauka, sa usmerenjem na finansijsku kontrolu, upravljanje, izveštavanje i reviziju.

Đorđević je član GO SNS i Ekonomskog saveta te stranke, a u Ministarstvu odbrane je na funkciji državnog sekretara od avgusta 2012. godine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće i dalje Aleksandar Vulin, koji je na toj funkciji od 2014. godine.

Ovaj srpski političar, diplomirani pravnik, novinar, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi RS, rođen je 1972. godine u Novom Sadu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar privrede biće Goran Knežević, inače, bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Bio je nekada  gradonačelnik Zrenjanina i istaknuti funkcioner Srpske napredne stranke. Kao mlađi, bavio se košarkom.

Rođen je u Banatskom Karlovcu, a ubrzo se preselio u Zrenjanin, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radnu karijeru započeo je u kombinatu "Servo Mihalj" u Zrenjaninu, gde je kasnije postao direktor preduzeća SM Turist. Oženjen je i otac je četvoro dece.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi čovek resora ministarstva rudarstva i energetike ostaje Aleksandar Antić.

Od 2008. do 2013. godine obavljao je funkciju predsednika Skuptšine grada Beograda. Prvi put je na ovu funkciju izabran 15. decembra 2008, dok je nakon izbora 6. maja 2012. godine ponovo izabran na istu funkciju. Nakon rekonstrukcije Vlade Ivice Dačića, 2. septembra 2013. godine, sa te funkcije prelazi na funkciju ministra za saobraćaj.

Antić od aprila 2009. godine obavlja i funkciju predsednika Gradskog odbora Beograd Socijalističke partije Srbije.

Printksin: Youtube/DanasConferences Printksin: Youtube/DanasConferences

Novi ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće Mladen Šarčević. Šarčević je generalni menadžer Obrazovnog sistema "Ruđer Bošković". Gimnaziju "Ruđer Bošković" osnovao je 2003. godine, zatim i prvu privatnu osnovnu školu istog imena, a pre nekoliko godina i Predškolsku ustanovu "Ruđer Bošković", čime je zaokružen sistem doakademskog obrazovanja.

Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu za tri godine, uz odobrenje Naučno-nastavnog veća zbog visokog proseka, a specijalizovao je oblast "Zaštita životne sredine" na Centru za multidisciplinarne studije Univerziteta u Beogradu.

Radio je u školstvu kao profesor geografije od 1979. godine, bio je direktor OŠ "Nikola Tesla" u Rakovici od 1991. godine, a rukovodio je aktivom direktora opštine Rakovica i grada Beorgada u mandatu od četiri godine.

Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV Foto: Ministarstvo zdravlja/infobiro TV

Na funkciji ministara zdravlja biće dosadašnji ministar Zlatibor Lončar.

Lončar je bio načelnik intenzivne nege na odeljenju Hirurgije I, Klinike za hirurgiju Urgentnog centra, Kliničkog centra Srbije od 2010. godine. Dve godine kasnije postao je direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije i pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije za medicinska pitanja. 2013. godine imenovan je za načelnika Odeljenja za transplataciju.

Postavljen je na poziciju ministra zdravlja Republike Srbije 27. aprila 2014. godine kao nestranačka ličnost.

Foto: mos.gov.rs Foto: mos.gov.rs

Na mestu ministra omladine i sporta ostaje Vanja Udovičić.

Bivši srpski vaterpolistaje karijeru završio u Kragujevačkom Radničkom. Proglašen je za najboljeg igrača sveta 2010. godine po izboru FINE i LEN magazina, od Sportskog saveza Srbije je primio "majsku nagradu".

Godine 2013, Vanja je 2. septembra postavljen za ministra sporta i omladine u Vladi RS reformisanoj na polovini mandata umesto Alise Marić.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Dosadašnji sekretar za kulturu Grada Beograda Vladan Vukosavljević je novi ministar kulture i informisanja umesto dosadašnjeg Ivana Tasovca. Vukosavljević je rođen 1962. godine u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu. Radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću. Vukosavljević je na mesto sekretara za kulturu imenovan 2013. godine. Rođen je 1962. godine u Beogradu, diplomirao je na Pravnom fakultetu. Radio je u spoljnoj trgovini, bavio se prodajom nekretnina, pružanjem pravnih usluga i odnosima sa javnošću. Bio je član Krunskog saveta porodice Karađorđević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija ostaje Dušan Vujović, koji je prvi put na tu dužnost stupio 28. aprila 2014. godine.

Vujović je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Usavršavao se na američkom univerzitetu "Berkli". Predaje na nekoliko fakulteta u svetu. U Beogradu je profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Direktor je Instituta za strategiju i konkurentnost tog fakulteta.

Vujović je bio dugogodišnji saradnik Svetske banke i njen predstavnik u Ukrajini, kao i predstavnik SRJ u Svetskoj banci. Objavio je veliki broj radova u međunarodnim časopisima. Glavni je urednik časopisa "Finansije" koji izdaje Ministarstvo finansija Vlade Srbije.

Ministri bez portfelja biće Jadranka Joksimović, Slavica Đukić-Dejanović i Milan Krkobabić.

Foto: Wikipedia/Zoran Žestić Foto: Wikipedia/Zoran Žestić

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 2002/03. na smeru međunarodni odnosi, i završila master studije na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu "ALFA" u Beogradu 2011/12. godine. Bila je dobitnik stipendije Ambasade Kraljevine Norveške za "Generaciju koja obećava" 2001. godine, a 2000/01. godine i stipendije Fonda za talente Vlade Srbije "Za najtalentovanije studente u Srbiji" .

Karijeru je započela kao demonstrator na Fakultetu političkih nauka. U Srpskoj radikalnoj stranci je od 2005-2007. godine radila kao saradnik Aleksandra Vučića za međunarodne odnose. Na parlamentarnim izborima 2012. izabrana je za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije sa liste SNS. Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član stalne delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine izabrana je za ministarku bez portfelja zaduženu za evrointegracije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dejanović je završila Medicinski fakultet u Beogradu, magistrirala i doktorirala na istom fakultetu 1983. godine, odnosno 1986. godine. Redovni je profesor i šef katedre za psihijatriju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Glavni je istraživač velikog broja kliničkih studija, naučnoistraživačkih projekata.

Član jer Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine. U pet mandata bila je poslanik u parlamentu,a od 2008. do 2012. godine bila je predsednica Skupštine Srbije. Postaje vršilac dužnosti predsednika Srbije kada je Boris Tadić podneo ostavku 2012. godine, a od 2012. godine do 2014. godine bila je ministar zdravlja.

Danas je direktor Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević".

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Kandidat za ministra bez portfelja je Milan Krkobabić, jedan od osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije - PUPS za čijeg je predsednika izabran 2014. godine. Krkobabić je gimnaziju i Ekonomski fakultet završio u Beogradu, a radno i stručno iskustvo sticao je radeći na finansijskim i bankarskim poslovima - od bankarskog pripravnika do direktora finansijske organizacije.

Za zamenika gradonačelnika Beograda izabran je 2008. godine i tu funkciju je obavljao do 2012. godine, kada je imenovan za direktora JP "Pošta Srbije" Beograd. Krkobabić je 2008, 2012. i 2014. biran za odbornika Grada Beograda, a 2012, 2014. i 2016. bio je biran za narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije.

Ne sme se ne pomenuti da je Krkobabić jedan od najuspešnijih srpskih privrednika, kao i da ga je Vučiću preporučio ponajviše neverovatan uspeh koji je postigao u JP "Pošte Srbije", a čiju je dobit i profit za nekoliko godina svog rukovođenja uvećao za više puta.  Krkobabić je na čelu ovog javnog preduzeća optimizovao posao upravo onako kako Vučić namerava da optimizuje rad i drugih javnih preduzeća, ali i cele Vlade Srbije.

Oženjen je i ima dva sina.

Foto: Tanjug/Nenad Milošević Foto: Tanjug/Nenad Milošević

Mesto ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine je namenjeno gradonačelniku Sremske Mitrovice Branislavu Nedimoviću.

Rođen je 1977. godine u Sremskoj Mitrovici. Diplomirao je na Pravom fakultetu u Novom Sadu. Izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije 2004. godine i tu dužnost je obavljao do 2008. Gradonačelnik Sremske Mitrovice je bio u dva mandata od 2008. do 2016. godine.

Član je Predsedništva SNS od 2016. godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Nova vlada imaće i ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i njega treba da vodi Ana Brnabić. Poseduje MBA diplomu iz marketinga sa Hull univerziteta, Engleska i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Pexim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana u kompaniji Continental Wind Serbia (CWS), gde radi na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin. Jedan je od osnivača konsultantske firme Development Consulting Group (DCG). Vodila je Regionalnu stručnu grupu za komunikacije i PR za Development Alternatives Inc (DAI). Takođe, radila je kao ekspert na USAID-ovom programu reforme lokalne samouprave u Rumuniji.

U 2013. je dobila priznanje "Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

Aktivno je učestvovala u osnivanju NALED-a kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština, i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    8. avgust 2016 | 14:24

    Već ih osuđuju i pljuju a nisu ni počeli ljudi da rade...e Srbijo ...

  • Boki

    8. avgust 2016 | 15:00

    ZNACI JOS 4 GODINE NAMETA I GLADI. STRASNU EKIPU JE IZABRAO.

  • max

    8. avgust 2016 | 14:26

    Dobar tim ljudi, odličan izbor premijera!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA