≫ 

JANKOVIĆU, PRESTANI DA SE STAVLJAŠ IZNAD ZAKONA: Odgovor državnog sekretara MUP Jane Ljubičić zaštitniku građana

- Volela bih da konačno skine masku Zaštitnika građana i javno prizna koja je njegova uloga u društvu i prestane da manipuliše svojom funkcijom - rekla je u svom pismu Jana Ljubičić

  • 64

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić poručila je danas Zaštitniku građana Saši Jankoviću da prestane da se stavlja iznad zakona i procenjuje na osnovu ličnih animoziteta u slučaju Savamala.

DRŽAVNI SEKRETAR MUP, JANA LJUBIČIĆ: Janković izražava netrpeljivost prema Stefanoviću

Poruku državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Jane Ljubičić Zaštitniku građana prenosimo u celosti:

''Saša Janković je u još jednom obraćanju medijima nedvosmisleno potvrdio da on više nije Zaštitnik građana, već novi "politički igrač", koji itekako zloupotrebljava svoju funkciju i obmanjuje javnost Srbije. Prećutao je zašto za njega postoje građani prvog i drugog reda i zašto misli da zakon nije isti za sve.

Ako neko koristi službene kapacitete, onda to očigledno čini Saša Janković u svojim čestim političkim obraćanjima. Preambiciozan je Zaštitnik, još samo da nam objasni da li želi da bude političar, tužilac, sudija ili sve to zajedno.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Neobično je da njega ne zanima istina na koju se stalno poziva, već se stavlja iznad zakona i sam presuđuje na osnovu ličnih animoziteta. Svakodnevnim politikantskim nastupima i dalje nastavlja da krši Zakon o Zaštitniku građana, a poslednjim izjavama pokazao je da nije zaštitnik svih građana i da se stavlja na stranu samo određenih medija. Po kom kriterijumu je izabrao medije na čiju stranu staje? Evo podsećam da je i sam vodio kampanju protiv medija čije mu se pisanje nije svidelo. Da li to znači da on kao "državni Zaštitnik građana" može da vrši pritisak na medije? Kao pravnik želela bih da podsetim svog kolegu da traženje pravde na sudu nije nikakav pritisak na kritičko novinarstvo u Srbiji, ali da njegove izjave očigledno predstavljaju pritisak na nezavisno pravosuđe.

Janković je, po svemu sudeći, čovek duplih aršina, a njegovo licemerstvo postaje sve vidljivije. Upravo to mi daje za pravo da verujem da je Saša Janković najskuplje plaćeni političar u Srbiji, koji svakog meseca iz budžeta dobija oko 400.000 dinara. Pitam se samo koliko mu vremena preostaje za zaštitu građana od brojnih intervjua, televizijskih gostovanja i poseta društvenim mrežama.

Na kraju, volela bih da konačno skine masku Zaštitnika građana i javno prizna koja je njegova uloga u društvu i prestane da manipuliše svojom funkcijom. Jer upravo on zloupotrebljava svoj položaj i obmanjuje građane, a ne ja kao državni sekretar kome je isključivo stalo do istine i pravde. Ako mislite da ćete me ućutkati i sprečiti da mislim svojom glavom, onda ste se grdno prevarili.''

Podsetimo, zaštitinik građana Saša Janković izjavio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova ni posle isteka dodatnog roka nije postupilo po njegovim preporukama za otklanjanje utvrđenih nedostataka u radu tog organa u slučaju Savamala, niti je ombudsmana obavestilo o razlogu zbog koga ne može da ih izvrši, čime je prekršilo izričitu zakonom propisanu obavezu. Umesto toga, rekao je Janković, državna sekretarka u MUP-u, u službenom kapacitetu pokušajem ličnih diskvalifikacija 'brani' od Zašitnika građana pravo ministra Stefanovića da podnese 'privatnu' tužbu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA