VUČIĆ UPOZORIO DIPLOMATE I AMBASADORE: Regionalna stabilnost je OZBILJNO UGROŽENA!

On je istakao da je procena vlade da se zbog takve situacije u narednom periodu ne može sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosteritet u regionu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima diplomatskog kora i šefova misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji u Palati Srbija.

 

On je izneo svoj stav u vezi sa situacijom u regionu. Premijer je zahvalio stranim diplomatama što su se odazvali pozivu i istakao da Srbija smatra da je regionalna stabilnost prvi put ozbiljnije ugrožena.

 

On je istakao da je procena vlade da se zbog takve situacije u narednom periodu ne može sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosteritet u regionu. Vučić je primetio da se ovakvi sastanci obično događaju povodom pozitivnog razvoja događaja, što, istakao je, na žalost ovog puta nije slučaj, imajući u vidu koliko je u regionu bilo incidenata u poslednjih godinu dana.

 

Premijer je posebno podvukao da se, uprkos tome, nisu okupili u takvom sastavu da bi nekog napadali, već da bi izrazili jasno stav Srbije o situaciji u regionu. Razgovor je nastavljen "iza zatvorenih vrata", a o njegovom sadržaju premijer će javnost obavestiti obraćanjem novinarima.

 

Premijer o situaciji u regionu razgovara sa predstavnicima 64 ambasade u Beogradu, i predstavnicima Evropske investicione banke, Međunarodne organizacije za migracije, Evropskog centra za mir i razvoj, OEBS-a, Evropske unije, Svete stolice, Ujedinjenih nacija i Unicefa. Sastanku prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i Ivica Dačić.

 

Najavljeno je učešće predstavnika ambasade Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali ne i Hrvatske. Sastanku prisustvuju i diplomate iz Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije, Kine, Nemačke, Velike Britanije i Francuske.

 

Takođe su pozvani i diplomatski predstavnici Venecuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Tunisa, Sirije, Švajcarske, Švedske, Španije, Slovačke, Rumunije, Katara, Portugalije, Poljske, Pakistana, Norveške, Nigerije, Holandije, Maroka, Mjanmara, Meksika, Malezije, Libije, Libana, Koreje, Japana, Italije, Izraela, Iraka, Irana, Indonezije, Indije, Mađarske, Grčke, Gvineje, Finske, Egipta, Danske, Češke, Kipra, Kube, Konga, Kanade, Bugarske, Brazila, Belgije, Belorusije, Azerbejdžana, Austrije, Australije, Argentine, Angole, Alžira i Palestine.

 

U regionu, pre svega na liniji Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Srbija, u poslednje vreme su znatno podignute tenzije, a, kako su za Tanjug ocenili politički analitičari, povodom poslednjih događaja u Hrvatskoj i BIH, Srbija je nesumnjivo meta politika koje ne idu u korist dobrosusedskih odnosa i očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    29. avgust 2016 | 13:21

    Nekome ne odgovara stabilnost u regionu. To i vrapci na grani znaju.

  • Miki

    29. avgust 2016 | 13:26

    Sve diplomate treba da se suoče sa eventualnim problemima koje žele da izazovu Hrvatska kao i BiHa i države koje žele da iskoriste pomenute zemlje u svoje svrhe.

  • palisad

    29. avgust 2016 | 13:28

    Slazem se i to je bas ugrozavaju oni koji najvise pljuju po Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA