Orban: Mađarska neće dozvoliti da bilo ko blokira put Srbije u EU

Orban je rekao da je i sam iskusio to da je bilo podrške Mađarskoj da uđe u Evropu, prvo je bila veoma podržana, a posle više nije

  • 12

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je danas da Mađarska ne prihvata da bilo ko iz nekog razloga blokira pristupanje Srbije EU, ističući da jedino merodavno mora da bude ono šta je neka država završila u procesu integracija.

Orban stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekao Vučić (FOTO)(VIDEO)

- To mora da bude odlučujuće, a ne ni sama integracija niti to da li se neko nekome dopada ili ne - rekao je Orban dodajući da je premijera Vučića uverio da je to Mađarski stav i da će ta zemlja u tom duhu istupati.

On je rekao da je i sam iskusio to da je bilo podrške Mađarskoj da uđe u Evropu, prvo je bila veoma podržana, a posle više ne.

Vučić: Srbija i Mađarska unapređuju saradnju u svim oblastima

- Verujte, ja za sada ne znam šta da vam ponudim, nego to da se što više približite, a ne želim da govorim o tome da ima nastojanja da se Srbija spreči da postane članica EU ili da joj se taj put oteža - rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Orban je dodao i da mu je drago što će sledeći sastanak dve vlade biti održan ove jeseni, i to ne u Beogradu, niti u Vojvodini, već u nekom drugom delu Srbije.

MAĐARI DIŽU NOVU OGRADU KA SRBIJI: Orban rešen da migrante zaustavi silom

- Želimo da zbližimo naše privrede i da otvorimo mogućnost da se upoznaju investitori - zaključio je.

Orban je pozvao mađarske investitore da ulažu u Srbiju, i to ne samo u Vojvodini nego i u drugim delovima zemlje, a ujedno je pozvao i ulagače iz Srbije da ulažu u tu zemlju, ističući da su Srbija i Mađarska sudesne i partnerske zemlje. Pozvao je mađarske investitore da ulažu i u svim oblastima u Srbiji, a ujedno je i pozvao "kapital iz Srbije" da traži mogućnosti za ulaganja u Mađarskoj, jer kako je naglasio, i srpski ulagači bi imali profit od poslovanja u toj zemlji, baš kao i ostali koji tamo ulažu.

VUČIĆ I ORBAN PRIJATELJSKI NA OTVARANJU FABRIKE U SUBOTICI: Odnosi sa Mađarima dobri, oni NE UCENJUJU SRBIJU!

Premijer Mađarske je, na zajedničkoj konferenciji u Vladi Srbije, čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na poverenju koje je njegova vlada dobila na izborima i istakao da mađarska vlada prati i tokove ekonomije nakon izbora.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Vidimo sa kojim se teškoćama bori Srbija. I Mađarska je imala tešku 2011. godinu, i zato mi znamo koji je to put koji treba da se pređe, pa da privreda bude sve jača i jača. Te pravce vidimo i u Srbiji. I u okviru srpske privrede, mora prvo da se uredi budžet države, a tek kad tu bude napretka, biće moguć i rast u privredi - rekao je Orban, i istakao da su pozitivne tendencije primetne i u tom delu, ali i po standardu stanovnika.

- Upoređujući prošlogodišnje i ovogodišnje, Srbija je krenula tim putem, ima potencijale i ekonomsku snagu - rekao je on.

Mađarski premijer je rekao da se ne može isključiti mogućnost da se migrantska kriza pogorša i da države Evrope moraju za to biti spremne, te naglasio da Mađarska po tom pitanju neće učiniti ništa što bi moglo da ugrozi Srbiju.

VIKTOR ORBAN ZADOVOLJAN: Granica prema Srbiji hermetički zatvorena (FOTO)

- Gledajući koliko je labav sporazum između EU, Turske i Nemačke, ne možemo isključiti mogućnost da ćemo imati istu situaciju kao i prošle godine - rekao je Orban.

On je naglasio da će organi beznednosti Mađarske i Srbije sarađivati po pitanju migracija i da ta zemlja nudi Srbiji pomoć.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Upitan na koji način će Mađarska pomoći Srbiji, Orban je rekao da je Srbija suverena zemlja, da na njenim granicama može da se desi samo ono što država želi, te da će pomoći samo na način koji Srbija prihvati.

Referendum o prihvatanju migranata u Mađarskoj 2. oktobra

- Nama je interes da niko na ilegalan način ne pređe u Srbiju, time se povećava i bezbednost Mađarske - rekao je Orban.

On je naveo da Mađarska želi da sačuva rezultate koji su postignuti prošle godine, da ne može da dozvoli da se krši zakon i da izbeglice nedozvoljeno dolaze na teritoriju Mađarske.

(Telegarf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA