DODIK UOČI SASTANKA SA VUČIĆEM: Cilj referenduma nije otcepljenje RS

Dodik je istakao da cilj referenduma nije izjašnjavanje o statustu ili otcepljenju Srpske, već da se građani na njemu izjasne da lii su za to da se 9. januar obeležava kao Dan Republike u RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će danas u Beogradu premijera Srbije Aleksandra Vučića upoznati o aktivnostima na pripremama referenduma o Danu Republike u RS koji će biti održan 25. septembra.

Vučić i Dodik u Vladi Srbije: Evo o čemu će razgovarati!

Podsetio je da je od ranije poznat stav vlasti Srbije te da nema potrebe zauzimati nove stavove.

U intervjuu za Al džaziru, Dodik je takođe ponovio da cilj referenduma nije izjašnjavanje o statustu ili otcepljenju Srpske, već da se građani na njemu izjasne da lii su za to da se 9. januar obeležava kao Dan Republike u RS.

Nakon referenduma vlasti mogu da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH, kazao je Dodik.

- Mi ćemo na taj referendum izaći, i to je ono što sam rekao ambasadorima i njihova diskusija je bila usmerena ka tome da se vide neke mogućnosti eventualnog odustajanja i na koji način voditi neki dijalog - rekao je Dodik uoči posete Beogradu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dodik je, naime, objasnio da je u RS shvaćeno da član Zakona o praznicima Srpske treba prilagoditi, pa je odlučeno da prvi korak bude upravo referendum.

Kasnijim koracima u izmenama zakona će, kaže, biti isključena mogućnost da oni koji ne žele da slave Dan Republike to i ne čine, jer je to bila i osnovna intencija same odluke Ustavnog suda.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Prilagođavanje je vezano za žalbu Bošnjaka, kako je to u suštini (Ustavni) sud i rekao, i njihovom neprihvatanju da obeležavaju taj praznik. To je nešto što smo razumeli i ne vidimo razlog zašto je neko skočio na tu priču oko referenduma - naveo je predsednik RS.

On je rekao da je saopštio ambasadorima zapadnih zemalja i Delegaciji EU u BiH da nema odustajanja od referenduma i da im je pojasnio da Ustavni sud BiH svojom odlukom nije ukinuo Dan Republike.

Na pitanje da pojasni proceduru izmene Zakona o praznicima Republike Srpske, Dodik je rekao da je navedeno u procesu sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH da će se pristupiti izmjnama Zakona o praznicima RS, odnosno u delu koji se odnosi na član koji reguliše obavezu obeležavanja Dana Republike.

Istakao je da u Srpskoj postoji saglasnost o tome da, ukoliko Bošnjaci ne žele da slave 9. januar kao Dan Republike, to i ne moraju, kao što, kako je rekao, ni Srbi ne obeležavaju 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.

Stoga, ukazao je, vlasti RS to ne vide kao bilo kakav problem i dodao da je jasno da 9. januar kao Dan Republike Srpske neće biti menjan.

Predsednik Srpske je rekao da je referendum potreban kako bi se anketirala volja naroda, jer, kako kaže, stranci često pokušavaju da nametnu priču da se radi o odlukama neodgovornih političkih elita i da vlasti ne rade u interesu naroda.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Sada je prilika da se vidi volja naroda i mi ćemo poštovati svaku odluku naroda, bez obzira da li se radilo o tome da se slavi 9. januar kao Dan Republike ili ne - naveo je Dodik.

Naveo je i da nema velikih očekivanja od sednice Ustavnog suda BiH 17. septembra na kojoj će se raspravljati o zahtevu Narodne skupštine Republike Srpske o tome da se preispita odluka Ustavnog suda o 9. januaru.

Prema njegovima rečima, Ustavni sud BiH je pokazao da je političko telo i da se na njega vrše politički uticati.

Tri stranca u tom telu, pionovio je, koji treba da predstavljaju volju međunarodne zajednice, predstavljaju volju aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

- Tako da očekujem da će nastaviti sa trendom donošenja političkih odluka na štetu Srpske. Ništa drugo ne očekujem - istakao je Dodik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radašin

    9. septembar 2016 | 14:30

    Od Dejtona je prošlo više od 20 god tako da su nam srpska braća iz RS već punoletna i vreme je da se počnu brinuti sami o sebi a ne da očekuju da ćemo se mi stalno o njima brinuti.

  • Milan M.

    9. septembar 2016 | 14:43

    Kada će nam republikosrbi sjahati sa leđa? Sve vreme pokušavaju da nas uvuku u svoje neke kombinacije kao da nemamo i drugih poslova i briga u Srbiji. Valjalo je i nama pregovarati i uvažavati zbog raznih tema i dilema i Prištinu, Zagreb, Sarajevo, Ankaru, Brisel...pa neka se i oni dogovaraju i uvažavaju Sarajevo.

  • Trevor

    9. septembar 2016 | 17:11

    Cilj mora biti stabilnost i očuvanje mira u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA