Janković: Promovišem ljudska prava, ne bavim se kampanjom

Janković navodi da je producentkinja serije objavila na internetu kratak isečak iz jedne od epizoda, u kome zaštitnik građana objašnjava šta je njegov posao

Zaštitinik građana Saša Janković saopštio je danas da je učestvovao u snimanju serijala "Moje pravo", koji građane upoznaje s pravima i institucijama nadležnim za njihovu zaštitu, te da je pokušaj da se to predstavi predsedničkom kampanjom potpuno proizvoljan.

Vučić: Ne glasa narod za spotove, već za rad!

Povodom navoda pojedini medija da je spot koji je ombudsman snimio zapravo početak njegove predsedničke kampanje, Janković je u saopštenju naveo da je učestvovao u snimanju serijala "Moje pravo" nezavisne produkcijske kuće, koji građane u 12 epizoda upoznaje sa pravima i institucijama nadležnim za njihovu zaštitu.

Dodaje da se to čini kroz ilustrovanje javno dostupnih slučajeva iz prakse Zaštitnika građana, te da u serijalu učestvuju i drugi nezavisni državni organi, niz državnih službenika, ali i više desetina ličnosti iz javnog života Srbije

Nijedna epizoda tog serijala, prema saznanjima ombudsmana, još nigde nije emitovana.

Janković navodi da je producentkinja serije objavila na internetu kratak isečak iz jedne od epizoda, u kome zaštitnik građana objašnjava šta je njegov posao i poziva građane da mu se, u skladu sa zakonom, obrate u slučaju da smatraju da su im prava prekršena, te da je objavila i druge isečke.

"Pokušaj da se to predstavi predsedničkom kampanjom potpuno je proizvoljan. U suprotnom, to bi značilo da predsedničku kampanju vode i druge osobe u serijalu, kao i mnogobrojni ombudsmani u svetu koji na sličan način predstavljaju svoj rad građanima", kaže Janković.

Kako je dodao, zaštitnik građana od prvog izbora na dužnost, 2007. godine, sprovodi sve vrste edukativno-informativnih aktivnosti koje građane približavaju tematici ljudskih prava i instituciji zaštitnika građana.

"Upoznavanje građana sa njihovim pravima, kao i nadležnostima i radom Zaštitnika građana je institucionalna obaveza svakog ombudsmana", naveo je Janković.

On je saopštio i da je na sednici skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu 14. septembra istaknuta zabrinutost dela poslanika zbog procenta pritužbi građana koje su odbačene usled nenadležnosti ili preuranjenosti i traženo je od zaštitnika građana da više upozna građane sa svojim radom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    17. septembar 2016 | 17:37

    Voleo bi da mi neko ko zna šta radi Saša Janković.Kome je pomogao imenom i prezimenom.Rogobatan naziv saštitnik građana Koga kada i gde je zaštitio građanina.Kad sam saznao da prima više od 350 000 din. Da li se bar malo postidi i pocrveni u licu.Velika plata za nerad. Čujem radi sedi u kancelariji po 3-3 sata.Struju grejanje mi mu plaćamo ,telefon takođe internet . Topli obrok opet mu mi plaćamo. Mnogo štete korist nula.

  • Laki

    17. septembar 2016 | 18:17

    Nikad vise zastupljeniji u medijima nije bio! Jankovic ocigledno zeli kandidaturu!

  • Janko

    17. septembar 2016 | 15:19

    Kad je DS bila na Vlasti, nigde ga nije bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA