Dačić sa šefovima diplomatija nesvrstanih o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se sa kolegama ministrima iz Gvatemale, Alžira, Butana, Sudana, Vijetnama, Namibije i Sent Vinsent i Grenadina, kao i sa predsednicima Svazilenda i Ugande

  • 2

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poslednjeg dana 17. samita Pokreta nesvrstanih zemalja u Venecueli imao je brojne bilateralne sastanke sa svojim kolegama iz zemalja članica tog pokreta sa kojima je razgovarao o principijelnoj podršci zvaničnom Beogradu u vezi sa Kosom i Metohijom.

Dačić u Venecueli o Kosovu: Važno je što smo mi ovde, a oni ne

Ministar Dačić i ministar inostranih poslova Republike Gvatemale Karlos Raul Morales Moskoso u srdačnom razgovoru ocenili su veoma sadržajnom međusobnu saradnju i podršku na multilateralnom planu. Na današnjem sastanku dogovorena je i razmena bilateralnih poseta sa ciljem produbljivanja i širenja odlične bilateralne saradnje na pole privredne, kulturne i obrazovne saradnje.

Šef srpske diplomatije sastao se i sa ministrom inostranih poslova Alžira Ramtane Lamamrom. Na sastanku je ocenjeno da se tradicionale prijateljske veze između dve države razvijaju na obostrano zadovoljstvo.

Takođe, dve strane očekuju nastavak rasta trgovinske i privredne saradnje. Iz Ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da je zaklučeno je da je međusobna podrška na multilateralnom planu na visokom nivou. Dvojica ministara složili su su da je potrebno da se u što skorije vreme realizuju bilateralne posete na visokom nivou.

Ministar Dačić sastao se i ministrom inostranih poslova Kraljevine Butan Damčom Dorđijem. Ministar Dačić zahvalio je na principijelnom stavu u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Dvojica ministara ocenila su da je neophodno razviti bilateralne veze koje su na niskom nivou usled velike udaljenosti i retkih međuobnih kontakata ali i konstatovali da za to postoji snažna politička volja na obe strane. Šef srpske diplomatije uputio je poziv svom kolegi da dođe u zvaničnu posetu Srbiju.

Ministar Dačić razgovarao je danas i sa ministrom inostranih poslova Sudana Ibrahimom Gandurom. Šef srpske diplomatije zahvalio je na pricipijelnom stavu i podršci oko Kosova i Metohije. Ocenjeno je da ima velikog prostora za razvoj ekonomskih i kulturnih veza. Mnistar Dačić upitio poziv kolegi iz Sudana da poseti Beograd u cilju daljeg razvoja bilateralne saradnje.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se i sa predsednikom Vlade Kraljevine Svazilend Barnabasom Sibusiso Dlaminijem. Dvojica zvaničnika su ocenila da su bilateralne veze razvijene. Takođe, na sastanku je dogovoreno da se unapredi saradnja na svim poljima, kao i da se razmene posete na najvišem nivou kako bi se dao podsticaj razvoju bilateralne saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Poslednjeg dana Samita ministar Dačić razgovarao je i sa predsednikom Vlade Ugande Ruhakana Rugundom koji je potvrdio principijelan stav Ugande o nepriznavanju Kosova, na čemu je šef diplomatije zahvalio. U razgovoru obostrano je ocenjeno da je neophodno produbljivanje ekonomskih, kulturnih i drugih odnosa koji treba da prate odlične političke odnose između dve. U cilju daljeg unapređenja saradnje dogovorena je razmena poseta na visokom nivou, kao i nastavak odlične saradnje na multilateralnom polhu.

Šef srpske diplomatije razgovarao je i sa predsednicom Vlade Namibije Sarom Kugongelva-Amadilom. Ministar Dačić zahvalio je na principijelnom stavu oko Kosova i Metohije, uputio je poziv predsednici Vlade da dođe u posetu Srbiji. U razgovoru ministar Dačić podsetio je na iskrene istorijske veze koje ukazuju na potencijal razvoja bilateralne saradnje na brojnim poljima. Premijerka Namibije zahvalila je na podršci njenoj zemlji, podvukla važnost unapređenja bilateralnih odnosa i potvrdila da nema promene njihovog stava kada je u pitanju Kosovo i Metohija.

Ministar Dačić razgovarao je sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Vijetnama Fam Bin Minom. Sagovornici su konstatovali prijateljske odnose dve zemlje na svim poljima, ukazali na važnost uspostavljanja redovne komunikacije radi daljeg unapređenja sadržajne saradnje. Šef srpske diplomatije zahvalio je na poziciji Vijetnama kada je pitanju njihov stav o Kosovu i Metohiji i svom kolegi uputio poziv da poseti Srbiju.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova razgovarao je sa predsednikom Vlade Sent Vinsent i Grenadina Ralfom Gonzalvesom. Ministar Dačić zahvalio je na poziciji te zemlje u vezi sa statusom Kosova. Zajednički je ocenjeno da postoje velike mogućnosti za razvoj bilateralnih veza na više polja, ali i da je neophodna međusobna podrška na multilateralnom planu. Šef srpske diplomatije pozvao je premijera Gonzalvesa da poseti Srbiju. Premijer St. Vinsent i Grenadina istakao je da je zadovoljan razvojem bilateralne saradnje, kao i da njegova zemlja neće menjati stav o Kosovu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    19. septembar 2016 | 10:44

    Hvala svima koji su izdržali američki pritisak,oni če to raditi svima,čovečanstvo mora da se odupre , kao što se oduprlo Hitleru, druge alternative nema.

  • OBILIC

    19. septembar 2016 | 16:42

    Najzad kosovo ce biti proglaseno za slobodnom drzavom tako da negde mi srbi mozemo da idemo bez vize

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA