GORAN KNEŽEVIĆ: Premijerova poseta SAD će imati veliki efekat na privredu Srbije!

- Očekujemo oko 2.000 radnih mesta i oko 20 miliona evra američkih inevsticija, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora - rekao je ministar privrede

  • 5

Premijer Aleksandar Vučić će posetu SAD sigurno iskoristiti i za susrete s velikim američkim privrednicima, rekao je danas ministar privrede Goran Knežević, navodeći da se do kraja godine već očekuje oko 20 miliona evra američkih investicija u Srbiji, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora, te otvaranje oko 2.000 novih radnih mesta.

Knežević je, gostujući na RTS-u, rekao sad su SAD svetska velesila i prva privreda sveta, te da je u tom kontekstu Vučićeva poseta izuzetno značajna.

- SAD su posle EU najveći investitor u Srbiji i izuzetno nam je važno da imamo dobre političke odnose i da ih iskoristimo za naš privredni razvoj. Svi ti odnosi odraziće se na našu privredu. Uvereni smo da će poseta SAD, ali i nedavna poseta Francuskoj, imati velikih efekata na privredu Srbije - kaže Knežević.

Kako je naveo, tokom posete SAD politička pitanja su na prvom mestu, premijer Vučić će govoriti i na Generalnoj skupštini UN i na konferenciji Klintonove fondacije o pomirenju i stabilnosti u regionu, ali je najvažnije da će iskoristiti priliku da razgovara i sa američkim privrednicima.

Govoreći o planovima do kraja 2016. godine, Knežević je naveo da je ove godine već potpisano 18 ugovora vrednih oko 133 miliona koji predviđaju posao za oko osam hiljada ljudi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Do kraja godine imamo u najavi i očekujemo još oko 20.000 radnih mesta, među kojima su i američke investicione kompanije. Očekujemo oko 2.000 radnih mesta i oko 20 miliona evra američkih inevsticija, pre svega u oblasti automobilske industrije i IT sektora - rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, posebno je važno to što mnoge američke kompanije koje su već investirale u Srbiji ponovo ulažu treći, četvrti put, i proširuju svoje kapacitete.

- To je nama jako značajno kao putokaz i kao dobar primer da možemo, znamo i umemo da napravimo dobro privredno okruženje u koje će investitori rado dolaziti - kaže Knežević.

Govoreći o javnim preduzećima, Knežević kaže da će biti pooštrena kontorla rada javnih preduzeća, kao i sankcije, te da javnim preduzećima koja posluju sa gubitkom neće biti dozvoljeno da budu donatori.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ta preduzeća treba pre svega da stanu na noge i da rade u interesu građana - rekao je Knežević.

Ministar navodi da će se u narednom periodu intenzivno raditi na završetku privatizacije, te da se prethodnih godina puno radilo na procesu restrukturiranja javnih preduzeća koji još traje.

Ministar privrede kaže da su u 2014. velika javna preduzeća imala gubitak veći od 40 milijardi dinara, a da su 2015. uplatili u budžet 8,5 milijardi dinara.

- Moramo prvo da transformišemo preduzeća i učinimo ih mnogo efikasnijim, da uvedemo korporativno upravljanje, profesionalni menadžment i na taj način ćemo brzo, u roku od dve, tri godine napraviti dobre firme koje će sigurno izaći na tržište i biti konkurente - navodi Knežević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ggg

    20. septembar 2016 | 12:05

    Knezecicu gde je pijaca voda u Zrenjaninu koju si obecavao 10 god I dalje nemamo pijacu vodu celu deceniju

  • Ja

    20. septembar 2016 | 11:02

    Pa i prošla je dala ogromne rezultate

  • SRB IN

    20. septembar 2016 | 10:10

    Moraćemo da zapošljavamo radnike iz EU kako izgleda. Bravo za genijalce, bravo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA