I MMF ZA RAST PLATA I PENZIJA: U Srbiji ima prostora za povećanje primanja

Fiskalni rezultati omogućiće povišicu radnicima i penzionerima

  • 39

Međunarodni monetarni fond dozvoliće Srbiji da poveća penzije i plate zaposlenima u javnom sektoru, ali će ovi procenti biti skromni. Ovo proizilazi iz izjave Džejmsa Roufa, šefa misije MMF koja je u Beogradu boravila prethodnih pet dana. Misija je, naime, pozitivno ocenila fiskalne rezultate koje je Srbija ostvarila u periodu trajanja programa sa ovom institucijom i najavila razgovore o budžetu za 2017. prilikom idućeg dolaska u oktobru.

VUČIĆ: Srpska delegacija bila najpopularnija u UN

- Razmotriće se potencijalne upotrebe prostora koji se otvara zahvaljujući fiskalnim rezultatima koji su bolji od očekivanih, pored ostalog i za umerena i targetirana povećanja plata u javnom sektoru i penzija, dodatne investicije u ključnim prioritetnim oblastima ili za druge stavke potrošnje kojima se unapređuje rast - izjavio je Džejms Rouf.

- Promene plata i penzija treba da uzmu u obzir okruženje sa veoma niskom inflacijom koje je pomoglo da se očuva kupovna moć i poveća životni standard, kao i potrebu da se obezbedi stroga kontrola tekuće javne potrošnje.

Vučić sa Štajnmajrom o situaciji u regionu

Rauf ističe da je postignuta saglasnost sa srpskim vlastima da smanjenje javnog duga treba da ostane prioritet, kao i da treba da se nastavi sa postepenim fiskalnim prilagođavanjem. Upravo će, u tom okviru da se razgovara i o najavljenom rastu plata i penzija, prenose "Večernje Novosti".

U fokusu interesovanja predstavnika MMF bila je i racionalizacija javne uprave i reforma sistema zarada u javnom sektoru.

VUČIĆ I BLINKEN: Važno da Srbija nastavi svoj evropski put

Očekuje se da će najavljena povećanja da zažive od 2017. godine. Odluka o tome mogla bi da bude donesena posle sledeće kontrolne misije MMF, koja u Beograd stiže u oktobru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailo

    24. septembar 2016 | 11:46

    Poštovana gospodo, Zavukli ste ruku u džeppenzionera i i mimo Ustava oteli deo penzije. To je čisto manipulisanje i kradja. To ste uradili bez saglasnosti penzionera i mimo Rešenja Fonda za PIO /koji tako nešto nije smeo ni da uradi/.Pa dragi moji ono što ste oteli, prvo vratite, pa onda povećajte procentualno.Narod vam gladuje, nema pare za lekove. za plaćanje mesečnih obaveza i preživljavanje golo.Smanjite plate poslanicima, bahatoj guvernerki , ministrima i dr. pa punite fondove.Živite vi sa 25.000 dinara mesečno, pa da vidite kako je.Pričamo o nekom poboljšanju, a penzionerima ispod 30.ooo dinara je sve gore i gore. ramota za državu. Vraćajte nezakonito otete pare penzionera. Niko vam to nije dozvolio.

  • Vosa

    24. septembar 2016 | 09:02

    Prvo vratiti nezakonito oduzimano već dve godine. Ukinuti diskriminatorski Zakon o "privremnom" umanjenju penzija, da to privremeno ne predje u beskonačno. Osvestiti penzionersku populaciju da se sa njima najperfidnije moguće manipuliše i da će sa ovakvom politikom vlasti prema njima biti sve gore.I budući penzioneri treba da se zamisle od čega će živeti za koju godinu. Svim penzionerima treba da bude jasno da su oštećeni i oni koji imaju ispod 25000 penziju, a ne samo ovi "bogataši" sa preko 25000.

  • Mira

    24. septembar 2016 | 11:14

    Dosta je bilo laganja kojl mmf imamo li para ili nemamo ko da rasporedjuje moje pare u mojoj kuci radila sam 37 ipo g za penziju od21700 to posteno mi smo samo da glasamo da bi se pojedinci bogatili ni na operaciju ne mogu da odem treba para zalosno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA