ČANAK RETORIČKI O PREDLOGU REFERENDUMA U VOJVODINI: To je bila moja kritika pojedinaca u vlasti!

- Dakle, jedno je retorički predložiti referendum da bi se razumeli dvostruki aršini pojedinaca u vlasti, a drugo predložiti ga formalno - objasnio je Čanak

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas, komentarišući navode medija da bi i on poput Milorada Dodika u Republici Srpskoj raspisao referendum u Vojvodini, da je spominjanje referenduma bilo samo retoričko.

- Ja sam predlog referenduma koristio retorički, kao opciju da bi se razumela moja kritika i on nije formalno predložen u skladu sa zakonskom procedurom - rekao je Čanak za "Blic".

Prema njegovim rečima, to će se desiti ukoliko LSV tako proceni i odluči.

- Dakle, jedno je retorički predložiti referendum da bi se razumeli dvostruki aršini pojedinaca u vlasti, a drugo predložiti ga formalno - objasnio je Čanak.

SNS PORUČUJE: LSV napadom na Nikolića podseća da još postoji

On je nakon referenduma u Republici Srpskoj poručio da sa velikom zabrinutošću posmatra istupe predsednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa događajima u susednoj Bosni i Hercegovini, podseća "Blic".

- Tvrdnjom da je referendum pokazao ''volju građana'' i da ne bi trebalo da ostane ''mrtvo slovo na papiru'', Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva - rekao je tada Čanak.

On je poručio Tomislavu Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima koji se organizuju na delu državne teritorije, sličnu praksu uvedemo i u Srbiji.

ČANAK TRAŽI REFERENDUM U VOJVODINI: Ako može Republika Srpska, možemo i mi!

- Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad - rekao je Čanak u utorak.

Pre tri godine odlukom Ustavnog suda ukinut je Statut Vojvodine, čemu se najglasnije protivila LSV.

Ta stranka i dalje insistira na tome da se taj Statut vrati, da Novi Sad bude glavni grad Vojvodine, a ne njen administrativni centar, kao i da se pokrajini vrate zakonodavna, izvršna i sudska vlast, da joj se vrate imovina i izvorni prihodi, a da sve to bude garantovano Ustavom Republike Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    29. septembar 2016 | 22:52

    Vojvodina ima pravo na punu,siroku,autonomiju sa svim ovlascenjima koja joj je Milosevic oduzeo 1988.god.

  • Dino

    29. septembar 2016 | 22:41

    Vojvodina je bila pokrajina sa odredjenim oblicima samostalnosti tako da ima pravo biti i samostalna država a RS je vjestacka tvorevina kao i Federacija BIH tako da obje mogu opstati SAMO u okviru Bosne nikako drugačije...a da parafraziram Karadžića koji kaže: Ako srbi u Bosni žele rat i dobit će ga ali neka znaju da mogu i nestati kao narod

  • ZOKS

    29. septembar 2016 | 20:42

    VOJVODINA RADI, BEOGRAD SE LEŠKARI I GRADI ! NOVI SAD OD 1999 GODINE GRADI ŽEŽELJEV MOST A NI 50% NIJE URADJENO. A NEKO /VOJVODINA/ MORA DA HRANI BEOGRADSKE BESPOSLIČARE !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA