JEREMIĆ IZGUBIO PODRŠKU RUSIJE: Žele ženu za novog generalnog sekretara UN!

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin rekao je da bi Istočna Evropa trebala da obezbedi sledećeg generalnog sekretara i da je rad da to sada bude žena

  • 32

Rusija bi želela da na mesto novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija dođe žena, kao i da kandidat bude iz Istočne Evrope, izjavio je danas ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

Ko su Jeremićevi rivali u borbi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija?

Čurkin, čija zemlja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, rekao je da bi i uskoro moglo i da bude glasanje za izbor naslednika Ban Ki-muna.

Agencija AFP konstatuje da je Čurkin to rekao samo nekoliko dana pošto se u trku uključila Kristalina Georgijeva - nova kandidatkinja Bugarske za generalnog sekretara UN.

OVO JE PUTINOV ČOVEK KOJEG SLAVE SVI SRBI! Evo kako je zbog SRBIJE udario ŠAMAR ZAPADU!

- Smatramo da je Istočna Evropa na redu da obezbedi sledećeg generalnog sekretara. Veoma bi voleli da na tom mestu vidimo ženu - rekao je Čurkin na konferenciji za novinare.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ruska TV stanica NTV je prenela da je Čurkin rekao i da ne isključuje "dramu" u nastavku izbora za sledećeg generalnog sekretara svetske organizacije.

Čurkin je naveo da bi, ukoliko stvari budu "tekle glatko", novi generalni sekretar mogao biti izabran sredinom oktobra. U suprotnom, Ban Ki-mun bi mogao da ostane na funkciji i u 2017. godini.

JEREMIĆ DOBIO NOVOG RIVALA: Bugari zamenili kandidatkinju za generalnog sekretara UN

Izjava Vitalija Čurkina usledila je svega nekoliko sati pošto je pred Generalnom skupštinom UN svoju viziju svetske organizacije predstavila Kristalina Georgijeva.

Foto: Wikimedia/Flickr/Friends of Europe Foto: Wikimedia/Flickr/Friends of Europe

Georgijeva, potpredsednica Evropske komisije, predstavila se clanicama UN dva dana uoči naredne, šeste runde glasanja u Savetu bezbednosti.

U sredu počinje pravi proces biranja. Stalne clanice Saveta bezbednosti - Kina, SAD, Francuska, Britanija i Rusija - glasanjem na obojenim papirima označiće na koje će od 10 kandidata staviti veto tokom formalnog glasanja.

Čurkin je najavio da bi formalno glasanje moglo uslediti nekoliko dana posle šeste runde glasanja.

JEREMIĆ SVE BLIŽE PRVOM MESTU? Završena peta runda glasanja za novog generalnog sekretara UN, naš kandidat prestigao Lajčaka

U prethodnoj rundi, najuspešniji je bio Portugalac Antonio Gutereš, koji je dobio podršku 12 clanica Saveta bezbednosti, uz dva glasa protiv. Bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić bio je drugi na tom glasanju, dok je slovacki ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak bio treći.

(Telegraf.rs/Tajug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    4. oktobar 2016 | 10:09

    Koga bi Rusi mogli da predloze nego njima najblize srcu Bugare.

  • Zeljko

    4. oktobar 2016 | 10:15

    Hvala braco Rusi...Uvek ste nas i izdali !!!A ovaj narod slepo veruje da nas podrzavate...

  • Zemljak

    4. oktobar 2016 | 09:57

    Opa bato opet nas Braca rusi izdadose nije prvi put

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA