Ko je Antonio Gutereš, novi prvi čovek UN? (FOTO)

Rođen je u Lisabonu 1949. godine i inženjer je po struci. Tečno govori engleski, francuski i španski. Oženjen je i ima dvoje dece

  • 4

Portugalac Antonio Manuel de Oliveira Gutereš izabran je za novog generalnog sekretara UN, a reč je o čoveku koji je i ranije zauzimao visoke pozicije u portugalskoj i međunarodnoj politici.

Evo šta je Vuk Jeremić poručio posle glasanja u Savetu bezbednosti UN

On je bio visoki komesar UN za izbeglice od juna 2005. do decembra 2015, predvodeći najpoznatiju humanitarnu organizaciju sa oko 10.000 zaposlenih u 125 zemalja.

Tokom svog mandata on je nadgledao suštinsku strukturnu reformu UNHCR, smanjivši osoblje u sedištu u Ženevi za više od 20 odsto i podigavši efikasnost agencije i kapacitet za brzo reagovanje.

Aktivnosti UNHCR su se utrostručile za to vreme zbog uvođenja drugačijeg pristupa po pitanju planiranja budžeta, ali i zbog povećanja broja raseljenih širom sveta zbog sukoba sa 38 miliona koliko ih je bilo 2005. na 60 miliona 2015.

Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand, Tanjug/Jaroslav Pap/Zoran Žestić Foto: Wikipedia/Hossein Zohrevand, Tanjug/Jaroslav Pap/Zoran Žestić

Njegov mandat obeležile su neke od najvećih kriza, posebno sukobi u Siriji i Iraku, kao i Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici i Jemenu. Pre nego što se pridružio UNHCR, Gutereš je više od 20 godina proveo služeći u portugalskoj vladi i državnoj službi. Premijer Portugala je bio od 1995. do 2002., kada je bio aktivno uključen u međunarodne napore za rešenje krize u Istočnom Timoru.

Jeremić bez fotelje šefa UN! Gutereš novi generalni sekretar

Početkom 2000-ih bio je predsednik Evropskog saveta, kada je usvojena Lisabonska agenda, a predsedavao je i prvim samitom EU i Afrike. Za poslanika portugalskog parlamenta izabran je 1976. godine i tu je proveo 17 godina, predsedavajući brojnim odborima, ali je i šefovao poslaničkom klubu svoje partije.

U periodu od 1981. do 1983. bio je član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Godinama je bio aktivan u Socijalističkoj internacionali, koja okuplja socijaldemokratske političke partije. Između ostalog, je osnivač portugalskog Izbegličkog saveta, kao i član Madridskog kluba, asocijacije bivših demokratskih predsednika i premijera iz celog sveta.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Rođen je u Lisabonu 1949. godine i inženjer je po struci. Tečno govori engleski, francuski i španski. Oženjen je i ima dvoje dece.

U poslednjoj rundi neformalnog glasanja za novog generalnog sekretara UN dobio je 13 pozitivnih glasova i dva neutralna glasa. Formalno glasanje biće sutra. Na novu funkciju će stupiti u januaru 2017. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • + Nikola s Munjas BA MISAD

    6. oktobar 2016 | 01:10

    ... ZASLUZENO - CESTITKE !!!

  • Petar

    6. oktobar 2016 | 01:03

    A sta me briga ko je on.

  • ccc ccc

    6. oktobar 2016 | 15:15

    CESTITAM , pravi gospodin! BAS mi je drago STO je Guteres pobedio u ovoj trci . Portugalci su divan narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA