Hašim Tači traži da se rasvetle zločini počinjeni na Kosovu

On je tražio da se posebna pažnja posveti brojnim zločinima, izvršenim odmah nakon rata ili u godinama koje su usledile, kao što je ubistvo braće Bitići u junu 1999. godine, pokušaj atentata na bivšeg predsednika Ibrahima Rugovu u martu 2005. godine, kao i ubistvo jednog broja javnih lica

  • 46

Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je danas od kosovskih pravosudnih institucija rasvetljavanje zločina izvršenih tokom i nakon rata na Kosovu.

SRBI IZLAZE IZ VLADE KOSOVA: Situacija se zaoštrava zbog slučaja "Trepča"

- Zločini koji su izvršeni tokom rata i nakon rata na Kosovu kao i uništavanje imovine, posebno istorijskog i kulturnog nasleđa, još čekaju meritoran odgovor od pravde - naveo je Tači u četiri pisma, koja je poslao na adrese Kancelarije glavnog državnog tužioca i Tužilačkog saveta Kosova.

TREPČA NIJE MIT: Albanci hoće da nam otmu desetine milijardi evra!

U prvom pismu Tači je naglasio potrebu bavljenja ratnim zločinima izvršenim na Kosovu tokom rata, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kosovskog predsednika.

Kosovski predsednik je u drugom pismu tražio da se posebna pažnja posveti brojnim zločinima, izvršenim odmah nakon rata ili u godinama koje su usledile, kao što je ubistvo braće Bitići u junu 1999. godine, pokušaj atentata na bivšeg predsednika Ibrahima Rugovu u martu 2005. godine, kao i ubistvo jednog broja javnih lica.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Tači je, takođe, tražio i posvećivanje pažnje slučajevima kao što je onaj u Starom Grackom u Lipljanu, slučaj u Goraždevcu u Peći kada je ubijeno dvoje dece, kao i slučaj napada na autobus "Niš-ekspresa" u blizini Podujeva.

U trećem pismu, Tači je tražio da se posebna pažnja posveti "monstruoznim zločinima", kao što je silovanje, posebno žena, tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

Tači je, u četvrtom pismu, naveo da je ohrabrio Kancelariju glavnog državnog tužioca i Tužilački savet Kosova da posebnu pažnju posvete rasvetljavanju istine o razaranju zajedničke kulturne baštine, one religijske i kulturne.

On je, pozivajući se na "mnogobrojne studije", optužio srpsku vojsku i policiju da su razorili ili oštetili više od 200 objekata ili, kako kaže, "drugačije rečeno" više od 40 odsto verskih islamskih objekata i pet katoličkih crkava.

Tači je, međutim, istakao da je i deo pravoslavnog srpskog nasleđa na Kosovu, od posebne istorijske važnosti, oštećen nakon rata.

Printskrin: Youtube/Slobodan Printskrin: Youtube/Slobodan

- I dok smo ponosni na to što tokom rata nijedan objekat koji je pripadao ovoj baštini nije ugrožen, nakon rata je bilo nekoliko desetina napada i razaranja ovih objekata, od strane pojedinaca ili kriminalnih grupa - rekao je Tači.

On je istakao da veruje da svi kosovski građani, ali i druge zajednice, kao što je Srpska pravoslavna crkva, imaju potrebu za podrškom i ohrabrenjem, "potvrđujući ozbiljan pristup organa pravde u rasvetljavanju ovih napada koji su sramni i kriminalni".

On je potpuno uveren da će organi pravde na Kosovu, svojom "stručnošću, posvećenošću i nepristrasnošću" moći da daju odgovore na sva navedena pitanja i poručio da će kancelarija glavnog državnog tužioca imati podršku svih u toj misiji.

Tači smatra da će rasvetljavanje istine o navedenim slučajevima rezultirati i jačanjem poverenja svih građana i međunarodnih partnera u sistem pravde na Kosovu.

Tači je zahteve poslao nakon što je međunarodna zajednica prenela skoro sve nadležnosti na kosovske institucije, koje su s polja pravde, te je ocenio da je njihova odgovornost još veća prema kosovskim građanima da se uspostavi pravda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S. N.

    10. oktobar 2016 | 20:10

    Nevinašce, kako je on osetljiv i dobar, duša. Nikom ne zelim zlo, ali tebi zelim da ti se vrati za sve sto si radio...umri

  • Јасмина

    10. oktobar 2016 | 20:09

    Он тражи!!!Да ли то важи и за њега!?Његове злочине ни десет доживотних робија не може опрати.

  • Aleksa

    10. oktobar 2016 | 19:48

    Nekoliko desetina napada ?? Između 200 i 300 Srpskih Crkava i Manastira je uništeno. Tači platićeš jednog dana. Sve je to tvoje maslo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA