≫ 

Vučić: Poništavamo odluke Prištine, ne idemo u SB UN

Vlada RS prihvatila je predlog Kancelarije za Kosovo i Metohije u njenom najvećem delu i donela odluku o poništenju svih akata tamošnjih privremenih institucija o aktima, saopštio je Vučić na konferenciji za novinare

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govoriće o projektu elektronske evidencije novorođenih beba, ali i odgovarati na pitanja o slučaju Trepča i Sporazumu o telekomunikacijama.

Pratite iz minuta u minut reakcije premijera.

Vlada sutra o Trepči? Vučić se obraća javnosti u podne

TREPČA NIJE MIT: Albanci hoće da nam otmu desetine milijardi evra!

Predsednik Vučić poručio je danas na konferenciji za novinare da neće dozvoliti da nam otmu Trepču koja je naša i "u našem posedu i državini".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

NEĆEMO NA ARBITRAŽU, TIME BISMO PRIZNALI KOSOVO

- Ne može Srbija da ide na arbitražu sa Kosovom jer bi time priznala Kosovo. Onemogućićemo tog nekog ko na silu bude hteo da nam otima da ima dovoljnu silu da to učini - poručio je Vučić.

Upitan šta se sada dešava, nakon odluke kosovskih vlasti, Vučić je rekao:

- Ništa se ne dešava, osim što nam prave probleme pri uvozu određenih sirovina. A ako hoće da promene moraju nešto da urade, a ako će da uđu u Leposavić, u našu zgradu Trepče, kako misle da proteraju Srbe? - upitao je Vučić.

Na pitanje kako bi izgledao kompromis u vezi s Trepčom, Vučić je rekao da bi to preduzeće imalo ogroman uspeh ako bi se fuzionisalo.

- Ako bismo uspeli suštinski da funkcionišemo zajedno ne bi bilo kraja uspehu Trepče. Mogli bismo da ostvarimo veliki izvoz. To je jedino ekonomski opravdano rešenje - rekao je premijer.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

OČEKUJEM IZBORE U SREBRENICI U SKLADU SA ZAKONOM

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH da će tražiti ponavljanje izbora u Srebrenici, već je rekao da se nada da će, kada je reč o priznavanju rezultata lokalnih izbora u Srebrenici, biti završeno sve u skladu sa zakonom.

- Prosto ne znam šta da vam odgovorim. Sve drugo bi bilo uplitanje u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske, a to hoću po svaku cenu da izbegnem - odgovorio je.

O odluci srpskih političara u kosovskoj vladi i parlamentu da zamrznu svoje funkcije, rekao je da je ta odluka dobra i istakao da će s njima tek razgovarati.

Foto: Tanjug/Milutin Marković Foto: Tanjug/Milutin Marković

POŠTUJEM PATRIJARHA, A MOJE JE DA OBEZBEDIM MIR

Upitan da prokomentariše izjavu patrijarha Irineja koji je rekao - "što se silom otme silom se vraća" - poručio da o sili Srbije ne voli da govori, ali da ona nije danas manja nego što je bila juče.

- Siguran sam da patrijarh želi najbolje zemlji, ali moj je posao da obezbedim mir i stabilnost - zaključio je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je još da je on odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir i da je to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

- Na Savet bezbednosti UN se ide ako je ugrožen mir. Ja mislim da to još nije slučaj. Odluka Prištine jeste opasan potez, ali još nije ugrožen mir - podvukao je on.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

NIKOME NEĆEMO "PREPISATI" ONO ŠTO JE SRPSKO

Vučić je naglasio da će Vlada pokušati da iskoristi sve mogućnosti razgovora i dijaloga za rešavanje problema.

- Nikoga ne možete da naterate da razgovara, ako ne želi. Daćemo sve od sebe da razgovaraju - odgovorio je Vučić na vest da je kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla da ne želi dijalog i dodao:

- Ne možemo da prihvatimo da bez razgovora nekom prepišemo ono što je naše. Želim da se razgovori nastave. Mi se ne hvalimo mšićima, mi se hvalimo mirotvornom politikom, da sa vama imamo najbolje moguće odnose, da imamo prisustvo u Srbiji i biznismena iz Albanije i KiM - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je prisutnima poručio da država Srbija neće ostaviti svoj narod na Kosovu na cedilu.

NEĆEMO MENJATI SPOLJNU POLITIKU

- Ostajemo na evropskom putu i nećemo uvoditi sankcije Rusiji - poručio je premijer Aleksandar Vučić, uz obrazloženje da događaji oko Trepče i Telekoma neće uticati na promenu politike Srbije.

Predsednik Vlade je istakao da Srbija mora da nastavi razgovore sa Evropom i svoj ekonomski put. To će, kako smatra, doneti nove investicije.

- Hoću da nastavim razgovore u Kraljevu i Kragujevcu i da zaposlim na hilljade ljudi - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe je rekao da je Srbija spremna na kompromise, ali da je pitanje da li su drugi na to spremni i da Srbija treba da ide napred.

NE DAMO VAM TREPČU!

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samourpave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

- Ovakvu odluku smo bili prinuđeni da donesemo jer želimo da Trepča nastavi da radi - otkrio je premijer.

- Trepča je od vitalnog značaja za osptanak severa KiM - istakao je Vučić.

U Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu. U Trepči Srbija ima dva rudnika na severu, Belo Brdo i Crnac, oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije.

- Ne možete da otmete, formalno-pravno vam ne damo, bez ikakve sile, bez ičega! - poručio je Vučić.

- Mislite, Srbija je protisnuta sa svih strana, pa hajde da je udarimo još malo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić o smrti dečaka Radenka (8): Opomena svima u zdravstvu

Predsednik Vlade je rekao da je naše da nastavimo razgovore o telekomunikacijama i da "nismo stavljali potpis da bismo se politički igrali".

NIKADA NISU HTELI DA RAZGOVARAJU O IMOVINI

- Nikada nisu hteli da stave na dnevni red da se dogovorimo o imovini. Nećemo da vam damo jezero i nemamo pravo da vam damo - izričit je Vučić.

On je dodao da su za Srbe uspeli da obezbede sve.

- Imamo problem sa brojem antena da bi svo stanovništvo moglo da koristi mobilni telefon. Druga stvar, nemojte da nam govorite da je sva imovina imovina države Kosovo jer je to sve imovina koju smo gradili u poslednjih 10 godina.

Nasmejao sam se proceni Privredne komore da naša imovina na Kosovu vredi 200 milijardi evra. Neka nam obezbedi deo toga i bićemo srećni.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Trepča je od vitalnog značaja za opstanak severa Kosova i Metohije - istakao je Vučić.

SLUČAJ DETETA U LOZNICI NE SME DA SE PONOVI

Vučić je pomenuo i da su na Sednici Vlade razgovarali o "užasnoj" smrti malog Radenka u Loznici.

- Tražio sam poseban angažman u Ministarstvu zdravlja gde će lekare slati u unuterašnjost, a videćemo i da ubuduće profesori i najeminentniji stručnjaci odlaze redovno u unutrašnjost, svuda, te će morati da se poštuju sve procedure. Tražićemo da se takve stvari ne ponavljaju - dodao je.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ANA BRNABIĆ O ELEKTRONSKIM SERVISIMA

Ministarka pravde Ana Brnabić najavila projekat "Bebo dobrodošla na svet" (E beba).

- Roditelji ne moraju više da trče po šalterima, mogu u roku od 15 minuta da prijave svoje bebe besplatno na jednom mestu. Kartica zdravstvenog osiguranja i izvod će im stizati na kućnu adresu. Ovim država postaje servis građana i poručujemo "STOP BIROKRATIJI". Potrebno je samo da se roditelji dogovore oko imena deteta,  a sve ostalo će da urade radnici u porodilištu. Ovo će roditeljima uštedeti u proseku sedam sati i olakšati proceduru prijavljivanja deteta- poručila je Brnabić.

Ministar Vučić je poručio da će se projektom o elektronskim servisima uštedeti 4.100 radnih sati administrativnim radnicima.

UOČI KONFERENCIJE

Sednica Vlade Srbije, na kojoj se očekuje da državni vrh zauzme stav o postupanju države u slučaju Trepče i Sporazuma o telekomunikacijama, biće održana danas u 11 sati.

Nakon toga će premijer Aleksandar Vučić održati konferenciju za novinare, na kojoj će, kako je saopšteno iz vlade, govoriti o projektu elektronske evidencije novorođenih beba, ali se, takođe, očekuje da će odgovarati na sva aktuelna pitanja.

Nije saopšteno šta će biti na dnevnom redu današnje sednice vlade, a prema pisanju beogradskih medija, ta sednica je trebalo da bude održana juče, ali je odložena zbog konsultacija premijera Srbije Aleksandra Vučića uoči odluke o postupanju države u slučaju Trepča i Sporazuma o telekomunikacijama.

Premijer Vučić je u nedelju i ponedeljak održao niz konsultacija sa nadležnim ministrima i ključnim saradnicima povodom problema nastalih u vezi sa Sporazumom o telekomunikacijama na Kosovu i Metohiji i otimanju kombinata Trepča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    11. oktobar 2016 | 12:58

    Krajnje vreme da im kažemo u oči ono što je istina, Kosovo je sastavni deo srbije.

  • sladja1104

    11. oktobar 2016 | 12:50

    Albanci bi da nam otmu nase bogastvo,ali ne moze,nedamo.Stiticemo nasu imovinu i nase interese.

  • nada

    11. oktobar 2016 | 14:34

    Albanci su se prevarili ovog puta.Trepca i nasa imovina ostaje nasa.Odluka premijera ispravna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA