Srbija spremna za otvaranje još tri poglavlja sa EU

Srbija reforme sprovodi zbog sebe, poručile su Joksimović i Miščević

  • 5

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović rekla je danas da nema potrebe da nas iz EU stalno upozoravaju da proširenje trenutno nije tema, jer je Srbija sebi dala zadatak da zbog sebe sprovede unutrašnje reforme koje su potrebe na putu ka članstvu.

Završena sednica Vlade sa predstavnicima Svetske banke, počeo sastanak sa ambasadorima EU

Evrointegracije su važnije od članstva u EU

Ona je, u svom izlaganju na 16. Ekonomskom samitu u Beogradu, naglasila da je važan segent evropskih integracija ekonomska stabilnost, jer samo ekonomski stabilne zemlje mogu da sprovode do kraja reforme koje su zacrtane u 35 pristupnih poglavlja.

Prema njenim rečima, Srbija je sama sebi postavila rok do 2018. da se u zakonodavnom smislu usaglasi sa standardima zakonodavstva EU, koji bi trebalo da učini od Srbije bolju, stabilniju i prosperpitetniju zemlju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ovaj rok ne znači da očekujemo da krajem 2018. budemo članica EU i zbog toga ne razumem poruke iz EU da nije vreme za proširenje, kao da mi očekujemo da za 2 do 3 godine postanemo članica - rekla je Joksimović.

U tom smislu, šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević rekla je da cilj Srbije nije datum ulaska u EU, već da napravi logiku i sistem pregovora, koji će pomoći sprovođenje reformi u zemlji.

- Osnovni princip koji imamo u pregovorima je da Srbija bude spremna da preuzme sve obaveze i bude validna članica EU koja će moći da ima uticaja na proces odlučivanja - poručila je ona u svom izlaganju na "16. Ekonomskom samitu" u Beogradu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Miščević je ukazala da se proces proširenja danas razlikuje mnogo od onog pre deset godina.

- Pravo EU je narasla do neslućenih razmera u tom periodu. Tada je postojalo svega 80.000 stranica teksta, a mi smo suočeni sa 160.000 stranica prava EU, koje treba da prenesemo i sprovedemo u domaće pravo, da naša praksa to oseti u svojoj praksi - objasnila je ona.

Proces evrointegracija je glavni motor modernizacije država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i zato je veoma značajno što je Srbija kao glavno strateško opredeljenje istakla put ka članstvu, a ne članstvo, izjavio je  šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Srpski ekonomski samit UCESNICI

Devenport je, na uvodnom panelu,  rekao je i da je Brisel pozvao Srbiju da pripremi pregovaračku poziciju za 15 poglavlja i dodao da mu je drago i da EU snažno podržava činjenicu da je u proces evrointegracija Srbije uključen širok spektar nevladinih organizacija.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je pozvao Savet Evropske unije da se nova poglavlja za Srbiju otvaraju kada budu pripremljena i da ih ne blokiraju bilateralna pitanja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mekalister je, na skupu, odgovarajući na pitanje šta EU može da učini da bi Srbija što pre postala članica EU, rekao da želi da ohrabri Savet Evropske unije da otvori nova poglavlja kada su tehnički potpuno spremna.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omg

    17. oktobar 2016 | 12:45

    Stop ulasku u EU. Ovaj narod niko ništa ne pita, svi se prave pametni a polako i sigurno vode Srbiju u propast. Da nam unište privredu i ekonomiju i da postanem zavisni od 'milosrdne pomoći' država (konkretno Nemačke) STOP ULASKU U EU!

  • ZILE

    17. oktobar 2016 | 12:39

    EU se raspada. Mi koi živimo u inostranstvu to znamo. Vučić ulaze pare u Srbiju a Vojvodina iz dana u dan zatvara fabrike, našu zemlju kupuju stranci, raznorazni tajkuni užas, bol, sramota pozdrav svima od KIKINDJANINA.

  • Ja

    17. oktobar 2016 | 21:15

    EU i nije cilj da Srbija ojaca nego da bude siromasna i nejaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA