Patrijarh Irinej otvorio pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu

Svečanom akademijom otvorena nova zgrada Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković", kao i duhovni centar na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba

  • 0

Svečanom akademijom kojoj su prisustvovali patrijarh srpski Irinej, članovi Svetog arhijerejskog sinoda, predstavnici Srba u Hrvatskoj, više ministara u vladi i diplomatski predstavnici, večeras je i zvanično otvorena nova zgrada Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovni centar na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba.

U obraćanju prisutnima u punoj sportskoj dvorani, direktor gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić izrazio je ponos zbog "vizije osnivača gimnazije, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cele Italije Jovana, kao i zbog profesora koji tu školu čine boljom iz dana u dan".

- Ali najponosniji smo na naše gimnazijalce, kako one koji su završili gimnaziju, tako i na one koji su s nama - rekao je Lalić, ističući da je do sada najveći broj đaka bio iz povratničkih porodica.

- Želja nam je da gimnaziju predstavimo kao perspektivnu edukativnu ustanovu otvorenu za svu decu nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti - rekao je on.

- Gimnazija predstavlja važan deo kulture evropskog Zagreba u kakvom svi želimo da živimo - rekao je on i naglasio da je nova zgrada deo vizuelnog identiteta Zagreba koji je od početka projekt prepoznao kao svoju dobrobit.

(I. M./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA