≫ 

Slovenci, dođite u Beograd za Novu godinu biće spektakularno: Vučić sa Cerarom (FOTO)

Očekujemo da trgovinska razmena sa Slovenijom pređe milijardu evra, kaže Vučić

  • 58

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da Beograd i Ljubljana nemaju otvorenih pitanja, osim nekih manjih, poput pitanja sukcesije.

Vučić dočekao Cerara: Crveni tepih i počasna garda za premijera Slovenije (FOTO)

Slovenački premijer stigao u Srbiju, dočekao ga Vučić (FOTO)

- Želeo bih da kažem da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, što se uvek ogleda u obimu trgovinske razmene - rekao je Vučić na konferenciji za medije sa Mirom Cerarom u Palati "Srbija".

Vučić očekuje da trgovinska razmena pređe milijardu evra.

- Slovenačke kompanije zapošljavaju 25.000 ljudi, a mi u Sloveniji imamo 70 miliona evra investicija i one rastu - kaže Vučić.

Premijer kaže da je zahvalio na pomoći Slovenije na evropskom putu Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Slovenija poznaje prilike na prostoru bivše Jugoslavije, nemamo otvorenih pitanja sem manjih pitanja koja se tiču zaostavštine bivše Jugoslavije. Ali i mi imamo određene stvari oko kojih želimo da razgovaramo - kaže premijer.

Premijer kaže da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umetnine i da će u prijateljskom duhu ta pitanja biti sređena.

Dodaje da Srbija ima 43 odsto nezaposlenosti mladih, a da je Slovenija tu stopu smanjila na 16,2 odsto.

- Razgovarao sam sa kolegom Cerarom i nasamo o tome, ali su naše klolege iz vlade posebno razgovarale šta da uradimo u budućnosti da okrenemo te trendove. Razgovarali smo i o našim banjama, o dobroj vojnoj ali i vojno-ekonomskoj i vojno-obrazovnoj saradnji. Radićemo zajedno i po pitanju migrantske krize - napominje Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kaže da je ministar energetike Aleksandar Antić od svog slovenačkog kolege video kako se postupa sa starim rudnicama koji se zatvaraju.

- Ideja je da nam mentori po tom pitanju budu Slovenci i da preuzmemo njihovo iskustvo. Razgovarali smo i o pitanjima iz oblasti zdravstva, saobraćajne infrastrukture, i o pogledu elektronskog plaćanja - ističe premijer.

Napominje i da je tema bila i zajednička organizacija velikih sportskih takmičenja.

- Radićemo zajedno i u privlačenju turista, posebno sa područja SAD - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je takođe pozvao građane Slovenije da dođu u Srbiju, pogotovo za Novu godinu, "jer će biti spektakularno", a i zato da bi ovde potrošili novac, jer će za tu "količinu potrošenog novca ovde dobiti mnogo više nego bilo gde druge".

Cerar: Odlični odnosi sa Srbijom, nemamo ozbiljnijih otvorenih pitanja

Slovenački premijer Miro Cerar kaže da mu je zadovoljstvo što je sa slovenačkim ministrima danas u Srbiji.

- Imamo odlične poltičke, prijateljske i druge odnose i sa zajedničkim sednicama vlade nadgrađujemo dobre odnose - kaže Cerar.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodaje da rad na zajedničkim sednicama znači da paralelno sarađujemo u svim oblastima.

- Nemamo ozbiljnijih otvorenih pitanja, a ono što je bilo uspešno rešavamo. Srbija je važan faktor za očuvanje stabilnosti na zapadnom Balkanu - rekao je Cerar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Cerar i Vučić su prethodno održali sastanak u četiri oka, nakon čega je usledila zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Saradnja u oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su danas nekoliko sporazuma iz oblasti saobraćaja, kulture i intelektualne svojine.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar infrastrukture Slovenije Peter Gašperšič potpisali su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o nastavku saradnje u oblasti saobraćaja i implementacije prioritetne oblasti 1b Dunavske strategije "Unapređenje mobilnosti i intermodalnosti - železničkog, drumskog i vazdušnog saobraćaja".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Program saradnje između Minsitarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture Slovenije za period 2016-2020 godine potpisali su resorni ministri Vladan Vukosavljević i Anton Peršak.

Potpisan je i Memorandum o saradnji između Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije i Zavoda za intelektualnu svojinu Slovenije, koji su parafirali direktori dve institucije Vladimir Marić i Vojko Toman.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predao je šefu slovenačke diplomatije Karlu Erjavecu Zapisnik o predaji međunarodnih ugovora SFRJ Vladi Slovenije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Privredna komora Srbije, u saradnji sa slovenačkim privrednicima, organizovaće danas i Poslovni forum Srbija-Slovenija, na kome će se obratiti dvojica premijera.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    24. oktobar 2016 | 21:34

    I treba da dodju u Beograd I vide pravu metropolu

  • Kika

    24. oktobar 2016 | 15:11

    Znaju Slovenci da je u Beogradu najlepse,zato i dolaze svake godine.

  • Beli

    24. oktobar 2016 | 19:22

    Beograd je odavno postao veliki turisticki centar,dosta gostiju iz inostranstva dolaze,siguran sam da ce i ove godine biti interesantnih ponuda za sve koji dolaze iz okruzenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA