ŠPIJUNSKA AGRESIJA NA SRBIJU: Na udaru smo dve NAJVEĆE strane službe

Velike obaveštajne službe pokušavaju da utiču na događaje u zemlji, to je agresija, kažu naši sagovornici

  • 76

Hvatanje hrvatskog špijuna, otkrivanje saradnika američke obaveštajne službe, hapšenje lica zbog praćenja crnogorskog premijera Mila Đukanovića uznemirali su srpsku javnost. Dramatično obraćanje javnosti premijera Aleksandra Vučića, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, jasno je ukazalo da je naša zemlja na meti stranih agenata.

DETALJI O UHAPŠENOM DOUŠNIKU: Pripadnik UKP duže vreme sarađivao sa stranim agentima

Različiti interesi se prelamaju na teritoriji Srbije

Premijer je napomenuo da je povećano dejstvo i broj pripadnika obaveštajnih agencija na teritoriji Srbije, kako sa Istoka tako i sa Zapada.

- Naši nadležni organi su u skladu sa posebnim zakonom, zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, uspešno evidentirali niz aktivnosti obaveštajnih agencija uperenih protiv interesa Republike Srbije. Evidentirani su i prekršioci - naglasio je premijer.

Rekao je da su neka od tih lica srpske službe uspele da neutrališu i dodao da ona neće više moći da taj posao obavljaju na isti način.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

U Srbiji se kontrašpijunažom bave dve agencije, pored pomenute BIA i Vojno-bezbednosna agencija. Nekadašnji pripadnik DB-a, Božidar Spasić za Telegraf kaže da je BIA daleko uspešnija u svojim aktivnostima, što pokazuju njeni rezultati, koje smo pomenuli.

- Pretpostavljam da je i deo lica, koja su evidentirana povodom događaja u Crnoj Gori otkrivena putem kontrašpijunažnog delovanja - izjavio je Spasić.

On kaže da ne mogu svi podaci da se saopšte javnosti, zbog istrage i viših interesa.

Printskrin: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY Printskrin: Youtube/Goli Zivot TV HAPPY

- Slušajući obraćanje javnosti premijera Vučića, mogli smo da zaključimo da imamo problem sa dve najveće obaveštajne službe, koje deluju na ovim prostorima. To su američka obaveštajna služba i NATO sa jedne strane i ruska služba sa druge strane - ističe Spasić.

Prema njegovim rečima, dodatno brine aktivnost agencija iz zemalja članica EU i aktivnost službi iz regiona.

- Mi smo stalno pod napadom hrvatske, bošnjačke, a evo sada ustanovljavamo i pod napadom crnogorske tajne službe - kaže Spasić.

Spasić objašnjava da se zemlje iz regiona pre svega bave ekonomskom špijunažom i praćenjem lica sa njihovih poternica. Sa druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić za naš portal kaže da je cilj najvećih svetskih obaveštajnih agencija uticaj na državnu politiku.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Strane obaveštajne službe preduzimaju ozbiljne akcije kojima žele da utiču na politička zbivanja u Srbiji - rekao je Radić.

- Čini se da veliki obaveštajni sistemi, poput američkog više nemaju strpljenja da dođu do informacija preko svojih ljudi ili naših doušnika, već pokušavaju da utiču na sam tok događaja u našoj zemlji. Time je špijunaža postala špijunska agresija - ističe Spasić.

Obojica sagovornika su saglasna da je snaga naših agencija srazmerna ekonomskoj moći države. Sa tim u vezi, kažu da curenje podataka iz Uprave kriminalističe policije pokazuje da naše službe nisu vrhunske, ali da uspevaju da otrkiju špijunsku delatnost.

Foto: AP/Tanjug, sxc.hu/Mattox Foto: AP/Tanjug, sxc.hu/Mattox

- Naša služba je svojim tehničkim kapacitetima uspela da otključa neki mobilni telefon, koji je služio kao šifrarnik licima uhapšenim zbog dešavanja u Crnog Gori. To je veliki uspeh i znak da se naša služba oprema i da je u stanju da se suprostavi nekim obaveštajnim aktivnostima - kaže Spasić.

Ipak, Spasić ističe da velikim obaveštajnim sistemima ne možemo da se suprostavimo, već samo da ih pratimo i eventualno otkrijemo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    25. oktobar 2016 | 19:18

    Ovakvi napadi na suverinitet države jesu poznati, dokazani i biće rešeni.

  • nenad

    25. oktobar 2016 | 17:28

    Dobro je da u ovako mutnim vremenima imamo jaku i stabilnu vladu i premijera koji će znati da zaštite bezbednost i stabilnost u državi.

  • loli

    25. oktobar 2016 | 17:34

    Nasli na nama da ostre svoje kandze .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA