ŠTA BRISEL SADA TRAŽI OD SRBIJE: Ni sa jednom zemljom ovako nisu pregovarali

Nemamo odgovor iz Brisela na osnovu kog kriterijuma ocenjuju da li je napredak u poglavlju 35 učinjen

  • 53

Postalo je zvanično - Srbija neće otvoriti nova poglavlja do kraja oktobra. Razlog - nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine. Nema nikakve dileme da će napredak u dijalogu biti uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja, ali i konačan ishod evrointegracija, pogotovo što je poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji prvo koje je otvoreno i poslednje koje će biti zatvoreno u ovom procesu.

Od jednog IZVEŠTAJA zavisi otvaranje poglavlja

Tahiri smeta lobiranje ministara Srpske liste u Briselu

Ali, ono što dilema jeste, na šta se sve odnosi poglavlje 35. U dokumentu iz 30. novembra 2015. godine, definisana je zajednička pozicija Evropske unije u vezi sa pomenutim poglavljem.

- Čini se da su pravila igre oko Poglavlja 35 Srbiji potpuno nepoznata, Evropska komisija pred nas stavlja nove uslove bez bilo kakvih konsultacija - kaže za Telegraf, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Smatra da je trenutno najveći kamen spoticanja to što, iako su pregovori počeli, Brisel konstantno nameće nova rešenja.

- Stavlja se u okvir poglavlja 35 promena menadžmenta jezera i hidrocentrale "Gazivode", prestanak finansiranja srpskih opština i obrasci kako će izgledati komunikacija Beograda i Prištine. Sve je to pokušaj da se izađe iz statusa neutralnog okvira pregovora i da se nametnu jednostrana rešenja u korist Prištine, a da o tome nije postignut dogovor - ističe Drecun.

Prema njegovim rečima, moćne članice Evropske unije i deo birokratije u Briselu, nameću nekakva prelazna merila o kojima se ranije uopšte nije razgovaralo i preko poglavlja 35 pritiskaju Srbiju, kako bi morali prećutno da priznamo kosovsku nezavisnost, što za nas nije prihvatljivo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević takođe je ukazala da se do sad nijedna država nije susrela sa ovakvim načinom pregovaranja.

- Smatramo da je dosadašnji napredak u dijalogu učinjen samo zato što je Beograd jako puno doprineo da do napretka dođe, jer vidi korist od nastavka dijaloga za ljude koji tamo žive - rekla je Miščević.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

S druge strane, dodala je, Priština nema takvu vrsta interesa kada je napredak dijaloga u pitanju, jer je SSP potpisan, što oni smatraju malim korakom na putu ka EU.

- Zato ćete nam dopustiti da budemo malo frustrirani i iznervirani jer smatramo da napredak koji je učinjen zaslužuje otvaranje poglavlja - kaže Miščević.

Stalno se postavlja pitanje i institucijama EU i državama članicama na osnovu kog kriterijuma ocenjuju da li je napredak učinjen i da li je napredak ili njegovo nepostojanje rezultat onoga što Srbija nije uradila.

- To je osnovno pitanje i na to pitanje nažalost nemamo odgovorv- rekla je Miščević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    26. oktobar 2016 | 17:59

    Treba odustatio od EU

  • Dusan

    26. oktobar 2016 | 18:03

    Jednom ce da pukne i onda ce se videti da ameri stoje iza eu i traze da priznamo kosova daj boze da niko od vlasti to ne prihvati

  • 1999

    26. oktobar 2016 | 19:09

    NEĆE SRBIN U EU !!!!!EU SE RASPADA PROŠLO JE VREME BLAGOSTANJA U EU NI ONI VIŠE NEMAJU PARA JER SU PROPALI !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA