≫ 

CILJ PATRUŠEVOG DOLASKA U BEOGRAD: Sprečavanje skandala u srpsko-ruskim odnosima

Komersant navodi da je Patrušev primljen na najvišem nivou, da su svi razgovori protekli u strogo zatvorenom režimu, a da je na početku posete zvanično saopšteno da je srpskim zvaničnicima predložio potpisivanje memoranduma o razumevanju u oblasti bezbednosti

  • 20

U odnosima Moskve i Beograda nastao je skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, koji je posetom Beogradu rešavao sekretar ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaj Patrušev, piše današnji moskovski dnevnik "Komersant".

(UŽIVO) Nikodijević za Telegraf: O daljem razvoju Beograda i situaciji u SPS (LIVESTREAM)

Dnevnik navodi da je list "Danas" objavio da je nekoliko građana Rusije deportovano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Podgorici i da tu informaciju niko nije zvanično demantovao.

Ta vest se podudarila sa neočekivanim dolaskom Patruševa u Beograd, čiji je cilj, po ocenama lokalnih eksperata, bio razmatranje "crnogorskog slučaja" i "pokušaj da se ne dozvoli skandal u srpsko-ruskim odnosima", piše dnevnik.

Tahiri o "manipulaciji Beograda": Kosovo nikog ne uslovljava, nikakav novi papir nismo predali Briselu

Komersant navodi da je Patrušev primljen na najvišem nivou, da su svi razgovori protekli u strogo zatvorenom režimu, a da je na početku posete zvanično saopšteno da je srpskim zvaničnicima predložio potpisivanje memoranduma o razumevanju u oblasti bezbednosti.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

List navodi da su međutim, mnogi lokalni političari i eksperti posumnjali da je razgovor o memorandumu bio glavni cilj dolaska Patruševa, s obzirom da se memorandum razmatrao i ranije i da nema obavezujući karakter.

Napominju i da je Patrušev stigao u Beograd dan nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio plan nasilnog zauzimanja državnih institucija Crne Gore, uz pomoć stranog faktora i potvrdio prethodnu informaciju specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića.

TRODNEVNA POSETA: Predsednik Makedonije dolazi u Srbiju

"Komersant" dodaje da je nakon sastanka sa Vučićem izdato samo kratko saopštenje, "čija je glavna fraza" da je konstatovano da službe bezbednosti Rusije i Srbije uspešno sarađuju.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore u Beogradu, da je glavni zadatak Patruševa bio da "reši nastalu situaciju i da ne dozvoli skandal u rusko-srpskim odnosima", a sudeći po saopštenju, zaključuje dnevnik, "emisaru iz Moskve izgleda da je uspelo".

"Komersant" navodi da Beograd takođe nije zainteresovan za skandal, a da sa druge strane, ne želi da bude osumljičen da ima veze sa kriminalnim akcijama u susednoj zemlji.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Република Српска Држава

    28. oktobar 2016 | 11:11

    Ко ли је направио тај скандал господине Вучићу ?

  • Davor

    28. oktobar 2016 | 11:31

    Meni je ovo vise licilo na redom postrojavanje celog drzavnog vrha Srbije od strane Petruseva. Jer takav nivo "doceka" i "sstanaka" sa celim drzavnim vrhom jedne zemlje i sefa obavestajnih i bezbednosnih sluzbi druge strane zemlje jos nije zabelezen u modernoj istoriji diplomatije.

  • Milos

    28. oktobar 2016 | 11:11

    Rusi prave haos u Srbiji jer zele da destabilizuju region. Osramotili su se propalom akcijom u Crnoj Gori. Engleske i americke sluzbe su im kompromitovale celu mrezu spijuna. Sada pokusavaju to da zataskaju, jasno ko dan. Briga ih za nas, sutra bi nam okrenuli ledja u sopstvenom interesu. Nastaviti ka EU i saradjivati sa NATO - to nam je zelena grana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA