PUTIN STAVLJA ŠAPU NA SRBIJU: Sedam dana ruske ofanzive na Beograd!

Putin vraća Rusiji imidž sile. Nudi Srbiji saradnju na različitim poljima sa ciljem da je uvuče u svoju interesnu sferu

U trenutku kada stagniraju pregovori Beograda i Brisela oko priključenja Evropskoj uniji, pojačava se pritisak Rusije da nas uključi u svoju interesnu sferu. Tome u prilog jasno govore dešavanja u prethodnih sedam dana. Prvo je u posetu Beogradu došao šef svih ruskih obaveštajnih službi Nikolaj Patrušev, potom je ruski premijer Dmitrij Medvedev najavio početak pregovora Evroazijske ekonomske unije o stvaranju zone slobodne trgovine sa Srbijom, da bi danas pripadnici ruskih desantnih jedinica započeli vežbe sa pripadnicima Vojske Srbije.

Dačić ujutru laže Brisel, a popodne Moskvu: Jovanović žestoko odgovorio Dačiću

Dačić: Dosta laži, nije Rusija kriva što nismo otvorili poglavlja

Ponudi Srbiji se ređaju kao na traci. Patrušev je ponudio MUP-u Srbije memorandum o saradnji, koji Rusija ima samo sa najpoverljivijim partnerima. Na stolu je i slobodna trgovina sa zemljama Evroazijske unije (čitaj Rusijom), dok istovremeno ruski i srpski padobranci zajedno vežbaju.

Na ponude iz Moskve nisu imuni ni zvaničnici u Beogradu. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da treba ostvariti još bolju saradnju sa ruskim bezbednosnim službama, ministar trgovine Rasim Ljajić da će Srbija u utorak uputiti Rusiji predlog roba za bescarinski režim, a najglasniji među njima Ivica Dačić da ko izda Rusiju izdao je Srbiju.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Sa druge strane, premijer Srbije ALeksandar Vučić je u više navrata ponovio da je strateški cilj Srbije pristupanje Evropskoj uniji. Realizovati taj cilj očigledno postaje sve teže.

Da se među velikim silama vode velike geostrateške borbe jasno je svima. Da je važno polje na toj šahovskoj tabli i Srbija takođe postaje jasno svima. A, kakve su sve te borbe, teško da možemo biti svesni. O tome govore i špijunske igre u koje je uvučen Beograd. Još uvek nije jasno da li je bilo proterivanja ruskih agenata ili ne.

Sa druge strane, postaje jasno da ćemo uskoro morati da se odlučimo između Brisela i Moskve.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Kako jačaju tenzije između Rusije i Zapada, raste i nervoza. Srbija je pod pritiskom obe strane. EU pritiska da se usaglasimo sa zajedničkom spoljnom politikom, a Rusija da se previše ne približimo Briselu. Pri tom, imaju ucenjivački potencijal u vidu energetske zavisnosti i sentimentalnog odnosa građana prema Rusiji - kaže za Telegraf, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Prema njegovim rečima, sadašnja situacija sve više podseća na borbu velikih sila za interesne sfere.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

- Već odavno je Putinova politika da vraća imidž sile. Prvo je zahtevao da se jasno odredi granica širenja NATO pakta, a sada se ta priča odnosi i na širenje Evropske unije - ističe Popov.

Popov smatra da ponude Rusije mogu jako otežati evropski put Srbije, što se videlo i na primeru slanja humanitarne pomoći Siriji, ali i zajedničkih vojnih vežbi. Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja za naš portal kaže da je odluka na našem rukovodstvu.

Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial Printskin: Youtube/FakultetFEFAofficial

- Odluke su na kraju naše. Na ponude Rusije, mi možemo da se zahvalimo. Međutim, mi to ne govorimo. Čini mi se da i dalje nastojimo da vodimo politiku sedenja na dve stolice, odnosno i Zapad i Istok - rekao je Crnobrnja.

Takva politika u budućnosti će biti jako teško održiva, dodaje Popov. Kaže da se situacija višestruko i višestrano komplikuje i na globalnom i na regionalnom nivou.

- Bojim se da ćemo se naći na tački, kada ćemo morati da prelomimo ili Brisel ili Moskva. Kako god da okrenete biće to teška, sudbonosna odluka - zaključuje Popov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Жељко☦

    31. oktobar 2016 | 17:54

    Бог на Небу Русија на земљи...за мене било увек и остаће заувек. Велики поздрав мојим русофилима.

  • stvarno?

    31. oktobar 2016 | 19:09

    Nash vrh ce odluchiti reche ovaj. Pa nije samo vrh srbski narod i nije samo BG srbija. Referendum pa neka se narod izjasni. EU zeli da damo kosovo. Da okrenemo ledja rusiji da nemamo podrshku. Da nam uvale izbeglice. Da nam pokupuju fabrike . Da nam uvale NATO. da CIA josh dublje kontrolishe srbiju. Pogledajte bugarsku rumuniju hrvatsku. Da li bolje zive nego pre?

  • Udzo

    31. oktobar 2016 | 17:15

    Raspisati referendum dal evropa ili rusija pa narod neka odluci..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA