Tahiri: Kosovo dobilo međunarodni pozivni broj 383

- Ovo je veliki uspeh dijaloga u Briselu, i dobra vest za našu zemlju i njene građane - izjavila je Tahiri i navela da će ovaj pozivni broj biti dodeljen 15. decembra

  • 40

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je večeras da je postignut Sporazum o međunarodnom pozivnom broju za Kosovo i novom mobilnom operateru MTS i da je ovo "veliki uspeh dijaloga u Briselu".

>>> Postignut sporazum sa Prištinom: Imovina Telekoma ostaje u vlasništvu Srbije!

Sporazum o pozivnom broju za Kosovo i uvodenje još jednog mobilnog operatera rezultat je dijaloga Prištine i Beograda, koji se uz posredovanje Evropske unije vodi u Briselu. Prema tom Sporazumu, Međunarodna unija za telekomunikacije će dodeliti Kosovu međunarodni pozivni broj 383, preneo je RTK 2.

- Ovo je veliki uspeh dijaloga u Briselu, i dobra vest za našu zemlju i njene građane - izjavila je Tahiri i navela da će ovaj pozivni broj biti dodeljen 15. decembra.

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

- Naša država će imati svoj telefonski kod kao i sve zemlje, imace puni suverenitet nad svojim telefonskim kodom, dok ce svi pozivni brojevi koji su se koristili do sada, kao što su 381, 377, 386, biti van upotrebe - navela je ona.

Na Kosovu se trenutno koriste +381 telefonski pozivni broj za Srbiju, i pozivni brojevi +377 (Monako) i +386 (Slovenija), podseća RTK 2.

U saopštenju se dodaje da je Sporazum o telefonskom kodu postignut zahvaljujuci maksimalnoj posvećenosti Evropske unije koja je bila aktivna u procesu usklađivanja zaključaka i tehničkih detalja sprovodenja Sporazuma o telefonskom kodu.

>>> ALBANCI S KOSOVA KUKAJU I PLAČU: Pljuju Trampa i Melaniju zbog Srbije (FOTO)

Kako je saopštila kancelarija Edite Tahiri, harmonizovani su zaključi koji određuju obaveze za sprovodenje Sporazuma o pozivnom broju, a u punoj su saglasnosti sa Briselskim sporazumom iz 2013. i Akcionim planom iz 2015. Prema saopštenju, ovim sporazumom se predvida da "Srbija uputi pismo Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, u kome navodi da se slaže da se Kosovu dodeli pozivni telefonski broj, dok je rok za realizaciju ovoga 3. decembar".

Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić Foto: Tanjug/Željko Tvrdišić

Sa druge strane, kako je previđeno sporazumom, Kosovo će, navodi Tahiri, dati “privremenu i ograničenu dozvolu operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova", da je ova dozvola u okviru postojeće infrastrukture mobilne telefonije, a u skladu sa Sporazumom o telekomunikacijama iz 2013. godine.

Ovoj kompaniji će se dodeliti neophodni resursi i frekvencije da "pokrije one zone koje su na teritoriji Kosova". Ovaj operater će imati ograničen broj korisnika i ista kompanija će imati dozvolu i za fiksnu telefoniju, u skladu sa kosovskim zakonima.

Kako se saopštava, svi operateri koji su radili bez licenci bice ugašeni i tvrdi se da će biti ugašeni i medunarodni pozivni brojevi 381, 377, 386, u trenutku uvodenja pozivnog broja za Kosovo 383, a u prelaznom periodu, do uvodenja državnog koda, biće u upotrebi aktuelne opcije pozivnih brojeva.

- Sporazum o telekomunikacijama i njegovo sprovodenje omogucice uspostavljanje reda i zakona u oblasti telekomunikacija, i više nece biti ilegalnih operatera - navodi se u saopštenju iz kabineta Edite Tahiri i dodaje da se sporazumom previđa da se i na severu Kosova "ugase sva tri ilegalna mobilna operatera".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baćko

    13. novembar 2016 | 22:53

    Ništa vi niste dobili sve ste oteli samo ste jedno naj bitnije zaboravili ima BOGA i on sve vidi

  • Ivan-BG

    13. novembar 2016 | 22:22

    Kako kad je.rekao Dacic da je KOSOVO SRBIJA????Zasto nije 381????

  • Realo

    13. novembar 2016 | 22:28

    Dokle da im se popusta,Vucucu? DOKLE???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA